Traslladen cap a Madrid els dos presumptes membres d'ETA detinguts a Molló

Redacció
17 de febrer del 2010
Sortida dels cotxes de la Guàrdia Civil amb els dos detinguts
Sortida dels cotxes de la Guàrdia Civil amb els dos detinguts | Arnau Urgell
Sortida dels cotxes de la Guàrdia Civil amb els dos detinguts Foto: ElRipollès.info

Dijous 18 de febrer, 08:30
Nit tranquil·la i sense controls

Les forces policials haurien tancat l'operació a la Vall de Camprodon. Segons l'alcalde de Molló, Lluís Pairó, la nit ha estat molt tranquil·la i progressivament s'haurien retirat els diversos controls que estaven en funcionament des del migdia especialment a la C-38.

Última actualització 22:00
La recerca d'un tercer sospitós continua a Molló
Els agents policials mantenen instal·lats els controls policials al pas fronterer de coll d'Ares i pentinen pistes forestals de la zona en busca, com a mínim, d'un tercer suposat etarra que es creu que també podria ser a allà. Els controls, segons fonts consultades, es mantindran durant tota la nit. La cerca d'aquest possible tercer presumpte membre d'ETA s'està fent amb vehicles policials. També s'ha activat un helicòpter que ha pentinat la zona fins que el dia s'ha començat a enfosquir. Els agents han revisat, des de fora, cases de la zona, segons explicaven pels carrers de Molló alguns veïns. L'ampli dispositiu, que continua, ha trencat la tranquil·litat habitual del municipi de la Vall de Camprodon. Algunes d'aquestes cases estan tancades perquè només s'utilitzen als cap de setmana com a segones residències.

Tot i que el dia s'acaba, segons han explicat diverses fonts, aquesta nit es mantindran els controls on s'obligava a identificar als conductors. De fet prop després de les nou del vespre, noves dotacions policials, tant dels Mossos d'Esquadra com dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, es traslladaven a la zona per rellevar els agents que havien treballat fins ara.

Última actualització 19:11

Els detinguts Jon Rosales Palenzuela i Adur Aristegi Aragón, acaben de sortir de la comissaria dels Mossos sota una estricta vigilància policial. A més una grua s'ha endut la furgoneta amb què viatjaven. Els dos pressumpte etarres tenien intenció de passar a França, tot i que tenien prohibit sortir del país.

Aristegi havia estat vinculat al comando Biscaia, per la qual cosa havia estat arrestat el 2008. Tenia una ordre de recerca i captura. Rosales també tenia antecedents per violència al carrer i sabotatges, entre el 2004 i 2007, a entitats bancàries. Hauria format part del nou comando que ETA volia instal·lar a Guipúscoa, sota la direcció de Beobide. Segons ha explicat Joan Saura, el mateix Beobide hauria confessat la seva relació amb Rosales i Aristegi.

Els conseller d'Interior, Joan Saura, ha comparegut a les sis de la tarda per donar més detalls de l'operació i felicitar els Mossos d'Esquadra. I és que aquesta és la primera operació important contra l'entremat d'ETA que du a terme la policia autonòmica, a banda de la detenció, el 2005, d'una persona que havia allotjat un etarra. El conseller no té constància que els detinguts tinguessin la intenció de muntar cap base operativa a Catalunya.

Una grua s'emporta la furgoneta amb la qual viatjaven els dos presumptes membres d'ETA

La Guàrdia Civil i la policia espanyola busca almenys un altre membre d'ETA a Catalunya
La Guàrdia Civil i la policia espanyola busca almenys un quart membre d'ETA a Catalunya després de les detencions aquest dimarts d'un membre de la banda a Portbou, Faustino Marcos, i aquest dimecres al Coll d'Ares, de Jon Rosales i Adur Arístegui, segons han explicat fonts de la lluita antiterrorista.

Les mateixes fonts han indicat que ETA estaria fent moviments amb la intenció d'atemptar amb motiu de la presidència espanyola de la Unió Europea. Així mateix, la policia treballa amb la hipòtesi que hi ha més membres de l'organització armada que estan a Catalunya.

No es descarta que aquestquart suposat membre d'ETA es busqui a la zona de coll d'Ares. En aquest sentit al llarg de la tarda un heliopter ha continuat sobrevolant la zona i s'han mantingut controls de carretera.

Última actualització 17:51

Acaben d'arribar dos vehicles de la Guàrdia Civil amb vuit agents del cos encaputxats que pertanyen a la Brigada Antiterrorista de la Comissaria General d'Informació. Els agents han entrat dins la Comissaria dels Mossos.

Al fons, registre de la furgoneta amb la qual viatjaven els detinguts Foto: ElRipollès.info

Actualitzat, dimecres, 17:00 hores

Els detinguts estan a la comissaria dels Mossos de Ripoll. Un ampli i espectacular dispositiu policial encercla les instal·lacions policials. Mossos encaputxats i visiblement armats vigilen la comissaria. Algunes televisons comencen a arribar a la zona.

Es tracta de Jon R. P., que ha estat arrestat per pertinença a banda armada, i el seu acompanyant Adur A. A., detingut perquè tenia una ordre de crida i cerca de la Guàrdia Civil. Ambdós tenien una ordre de prohibició per sortir de l'Estat. Els Mossos d'Esquadra entregaran properament els dos suposats membres de la banda a la Guàrdia Civil, seguit el protocol en les detencions a terroristes.
Ambdós detinguts anaven en una furgoneta de color blau que en aquests moments la policia científica estaria analitzant al pati de la comissaria dels Mossos de Ripoll.  

Els detinguts són a la comisaria de Ripoll. Foto: ElRipollès.info

Publicat dimecres, 15:45 hores

La conselleria d'Interior ha confirmat la detenció de dos presumptes membres d'ETA a prop de coll d'Ares. L'alcalde de Molló, Lluís Pairó, ha confirmat a ElRipollès.info que la detenció s'ha produït a la C-38, al paratge de les Terelleres, a un quilòmetre de coll d'Ares. A l'operatiu hi haurien participat entre 12 i 15 cotxes dels Mossos d'Esquadra que, hores d'ara, ja han baixat en direcció sud.

Les detencions podrien tenir relació, sempre segons fonts policials, amb la de dissabte passat d'Ibai Beobide Arza a Guipúscoa.

- Llegir notícia al web del Departament d'Interior

Punt on els Mossos van efectuar les detencions Foto: ElRipollès.info