Ripoll dóna suport als Jocs d'hivern de Barcelona en un ple marcat pel fred

També es va modificar l'ordenança de civisme i l'adjudicació de les obres de reforma del carrer Pirineus i adjacents

Quico Sallés
27 de gener del 2010
Ple de l'Ajuntament de Ripoll.
Ple de l'Ajuntament de Ripoll. | Quico Sallés

El fred de gener es va notar en el ple d'aquest dimarts. Foto: Quico Sallés

Ple de tràmit a Ripoll aquest dimarts al vespre, però amb detalls que van mantenir, com repeteix constantment l'alcaldessa Teresa Jordà, una certa “moguda”. El plenari va aprovar la modificació de les ordenances de civisme per regular un ventall més ampli de mesures alternatives, l'execució de la reforma dels carrers Pirineus i adjacents, i aprofitant l'avinentesa d'aprovar una moció de suport a la candidatura olímpica de Barcelona 2022, el regidor d'esports, Ramon Serra, va proposar demanar que el centre de Tecnificació Esportiva s'especialitzi en esports de neu. Com anècdota va ser el ple dels anoracs. Els regidors abrigats es bufaven les mans. L'alcaldessa va demanar disculpes pel fred. Tot un detall.

Treballs comunitaris pels incívics
La regidora Casilda Gómez (ERC) va ser l'encarregada de defensar la modificació del preàmbul i dels articles 143 al 145 de l'Ordenança de civisme i convivència ciutadana. Per Gómez les modificacions regularan les mesures alternatives a menors i,en casos excepcionals, a majors de 18 anys, per intentar el compliment de les sancions administratives econòmiques a través de treballs amb una finalitat més educativa i d'inserció social. Segons la nova normativa les condicions per canviar les multes per treballs socials seran la “voluntat del penat” i, que en cap cas, tindran caràcter retributiu.

L'objectiu segons la regidora republicana és clar: fermar el civisme i la convivència pacífica a Ripoll. La modificació -sorgida arran de la famosa “pixada tot i que ahir no se'n va referència- es va aprovar amb els vots de tots els regidors.

Urbanització del carrer Pirineus
El sisè punt de l'ordre del dia va mostrar la divisió entre l'equip de govern i oposició. El regidor d'Obres, Eudald Casas, va detallar l'adjudicació de les obres de la reforma dels carrers Pirineus, Pompeu Fabra, plaça Gonçal Cutrina, i un tram del carrer de les Vinyes del Barri Vell. L'empresa constructora Germans Martí, S.A., ha estat la guanyadora de l'execució per un preu de 500.301 euros. El regidor Casas, va detallar que es van presentar 14 empreses, però l'empresa adjudicatària va guanyar en oferir el 15% de rebaixa del preu, amb una garantia de l'obra de sis anys i una execució de 8 mesos.

L'oposició va mantenir la seva oposició al projecte. Jordi Munell (CiU) va argüir el vot en contra perquè “ara no és el moment de tirar endavant aquesta obra”. Amb el vot de qualitat de l'alcaldessa es va aprovar l'adjudicació.

Els primers del segon FEIL
El ple també va tirar endavant el contracte per executar la recta final de la construcció del projecte de Centre de Ttecnificació. El regidor Casas va insistir que Ripoll és el primer ajuntament gironí que ha rebut la subvenció del nou FEIL per poder tirar endavant aquesta inversió.

Suport a Barcelona 2022
Mentalitat catalana en estat pur. El plenari va aprovar una moció de suport a la candidatura de Barcelona-Pirineus 2022 per organitzar els Jocs Olímpics d'hivern. El segon tinent d'alcalde Enric Pérez (PSC) va defensar el suport de Ripoll per una qüestió pragmàtica: aprofitar l'avinentesa per millorar les inversions al territori i executar definitivament infraestructures necessàries. Per Pérez, la candidatura podria accelerar el Túnel de Toses i la línia ferroviària. “Tenim molt a guanyar i res a perdre” va reblar. Moció aprovada per unanimitat.

El Centre de Tecnificació Esportiva especialitzat en esports d'hivern
El regidor d'esports Ramon Serra, de forma hàbil, va utilitzar la moció per proposar la petició de convertir el Centre de Tecnificació Esportiva de Ripoll en un centre especialitzat de joves promeses d'esport d'hivern. Així ho va explicar concretant que registrarien la petició a la Federació Catalana d'Esquí, a la Federació Espanyola d'Esquí, a la Secretaria General de l'Esport i al Consell Superior Espanyol d'Esports.

Moció de suport als afectats d'Haití
El plenari també va tirar endavant una moció de solidaritat amb les víctimes del terratrèmol de Haití amb la decisió d'obrir un compte corrent d'acapte popular amb una aportació inicial del consistori de 500 euros.

Precs i preguntes
La façana del Comtal
L'insistent regidor Josep Maria Creixans (CiU) va tornar a demanar -segons ell des de l'any 2006 que ho fa- per la reforma de la façana del comtal. Teresa Jordà va ser clara: “Té tota la raó, mirarem de veure què passa”.

On plantar cartells?
Fina Guix (CiU) va preguntar on poden penjar la propaganda les entitats des que es van retirar el cilindres que servien d'espai de publicitat ciutadana. El regidor Casas en va prendre nota i avisarà a la brigada per instal·lar-ne de nous.

Després de 54 minuts i la lectura per part del regidor de Medi Ambient, Àngel Ferrer, d'un manifest contra la instal·lació d'un cementiri nuclear a Ascó a  es va donar per tancat un ple fred de temperatura i molt temperat políticament.