La sentència per les contribucions especials de Ramon d'Urg de Sant Joan enfronta ERC i el PSC

ERC denuncia que el consistori ha amagat una sentència que tombaria les demandes veïnals. L'alcalde replica que s'han estimat part dels arguments i que no és ferma

Redacció
21 de gener del 2010
El jutjat contenciós administratiu ha rebutjat, segons el grup municipal d'ERC, bona part de la demanda d'un grup de veïns del carrer Ramon d'Urg de Sant Joan de les Abadesses per no pagar les contribucions especials de la reforma de la via. Aquest cas, que es remunta a l'any 2006, va aixecar molta polseguera i va ser motiu d'enfrontament entre l'actual alcalde, Ramon Roqué, i l'exbatlle santjoaní, Carles Bassaganya.

Des d'ERC s'ha acusat a l'equip de govern -que quan era a l'oposició va donar suport a les demandes dels veïns- d'amagar una sentència que feia 20 dies que havia aparegut. En aquest sentit Ramon Roqué ha confirmat a ElRipollès.info que la sentència data del passat 29 de desembre però que no es va notificar als veïns fins a la setmana passada.

“Tot just els serveis jurídics del consistori i l'advocat dels veïns l'analitzen per tal d'extreure'n les conclusions” ha explicat. “S'estimen algunes de les posicions dels veïns i altres de l'Ajuntament” ha afegit. Un extrem que no concorda amb la posició d'Esquerra que afirma que només es dóna la raó als demandants amb el fet que els privats no han de finançar el clavegueram separat d'aigües grises i pluvials.

Roqué no vol fer una valoració política de la sentència
L'alcalde santjoaní ha declinat fer cap valoració política de la sentència després que el 2006 donés ple suport als veïns. “Tot just som a l'inici d'un procés” i ha recordat que es pot interposar un recurs d'alçada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Una qüestió que, de nou, difereix de la posició dels republicans que la consideren ferma pels imports inferiors als 18.000 euros, la pràctica majoria dels demandants.

En tot cas Roqué ha advertit als republicans que el fet d'arribar a un judici és una mostra que “alguna cosa no es va fer bé” i ha lamentat que ERC aprofiti el tema per la seva campanya preelectoral. “És una falta de respecte pels veïns. Continuen amb les pràctiques que van dur a dividir el poble mentre eren a l'equip de govern” ha afirmat l'alcalde.

Els republicans han afirmat en una nota de premsa que “la sentència demostra que les coses es van fer bé i que les contribucions eren justes”. “Ara es veu que la posició del PSC va ser totalment oportunista i que van aprofitar el tema per crear malestar i desgast” han reblat.

Un projecte polèmic
La reurbanització del carrer Ramon d'Urg -que uneix la Vila Vella amb la zona d'eixample- va ser un projecte que va aixecar molta polseguera en el segon mandat de Carles Bassaganya.  L'aplicació de contribucions especials d'un terç del seu cost -tal i com havia succeït al llarg de les dues darreres legislatures- va posar una part important dels veïns en peu de guerra. Finalment una quinzena de veïns -amb el suport de PSC i CiU a l'oposició- van interposar un contenciós administratiu contra el consistori. Les obres van començar el novembre de 2006.

Nota de premsa d'Esquerra-Sant Joan
Esquerra de Sant Joan fa conèixer que l’alcalde de Sant Joan amaga la sentència de les contribucions especials del carrer Ramon d’Urg

L’actual alcalde Ramon Roqué l’any 2006, quan era a l’oposició, va donar suport a la demanda en contra l’ajuntament

Antecedents
En els mandats municipals 99-03 (ERC i CiU) i 03-07 (ERC), quan Esquerra governava l’ajuntament de Sant Joan, va proposar al ple i es va aprovar, que els veïns beneficiats de les mesures paguessin una part de les obres de millora que feia l’ajuntament. Així es feia pagar una part, minoritària, de les obres de millora. Es va fer, entre d’altres, amb tot l’enllumenat públic de barri del Roser i l’Estació, el dels carrers Mestre Andreu i Ramon Serrat, carrers de la vila vella... i també el carrer Ramon d’Urg. Per tant, les obres es finançaven majoritàriament amb diners públics provinents de subvencions i recursos propis de l’ajuntament, i una part pels veïns beneficiats.

L’any 2006 amb aquest mateix esquema s’executa la transformació del carrer Ramon d’Urg, un carrer on els serveis, aigua, sanejament, enllumenat i també unes petites voreres existents eren molt deficients i dolents. El carrer Ramon d’Urg és el més llarg del municipi, i connecta la zona de creixement del municipi, amb el centre de la vila. La transformació que va patir la meitat d’aquest carrer va ser important, convertint aquest primer tros de carrer amb carrer digne, amb bons serveis, amb un bon enllumenat i prioritzant tenir voreres perquè els peatons hi poguessin circular. El resultat avui és visible.

Actualitat
Ja fa alguna setmana que Esquerra de Sant Joan va tenir constància informal, que l’ajuntament tenia la comunicació de la sentència judicial, on no dóna la raó a la reclamació que alguns veïns van fer per no pagar les contribucions especials de la millora del Carrer Ramon d’Urg de Sant Joan. De fet, la demanda contenciosa administrativa tenia el suport explícit del PSC de Sant Joan, ara el govern, i el mateix alcalde hi va donar suport. A més, l’advocat demandant, el senyor Luis López, pare de l’actual alcaldessa socialista de Campdevànol i amb parentiu familiar amb l’actual alcalde socialista de Sant Joan, Ramon Roqué, va ser qui, fins i tot, va fer de portaveu públic dels veïns.

La sentència que està amagant l’actual equip de l’ajuntament, va ser dictada a finals de l’any passat, desembre de 2009, i es sustenta en dir que les contribucions especials per pagar una part de les obres, es podien aplicar i era just que es fes. Considera que en aquell moment l’ajuntament va actuar ajustat a dret. A més, les despeses judicials, han de ser pagades per cada part, desestimant la demanda de l’advocat Luis López, i per tant, hauran d’assumir un cop passats aquests tres anys les costes judicials. Només s’estima parcialment una de les més de 10 qüestions que van al·legar, en dir la sentència que no es poden repartir les obres realitzades al clavegueram per a la recollida per separat de les aigües pluvials, però tota la resta sí. Per altra banda, la sentència esdevé ferma, no es pot recórrer, per tots els imports inferiors als 18.000 euros, la pràctica majoria de tots els veïns de l’àmbit.

Sentència amagada
Al tenir coneixement que fa més de 20 dies que l’ajuntament té la sentència, no entén perquè no l’ha fet pública tant als veïns com als regidors o ple municipal. Des que es va dictar la sentència, l’ajuntament ha fet fins i tot un ple municipal, el del dia 13 de gener, on tot i tenir coneixement de la sentència no ho van comunicar als regidors ni al ple. Al tenir coneixement, no formal ni oficial, que la sentència existia i que era dictada a finals del 2009 aquesta setmana, el grup municipal d’ERC a Sant Joan s’ha adreçat a l’ajuntament demanant si era veritat que es tenia la sentència de fa dies i demanant que es faci pública i se’n doni coneixement.

Per Esquerra de Sant Joan; “la sentència demostra que les coses es van fer bé, que les contribucions eren justes, com en totes les obres que havia fet l’ajuntament i se n’havien aplicat. Ara es veu que la posició del PSC va ser totalment oportunista i aprofitar aquest tema per crear malestar i desgast.” Per altra banda, valorant també el fet que hagin amagat o no fet públic el resultat de la sentència “no entenem com fa més de 20 dies que l’ajuntament té la sentència i l’ha amagada, no n’ha volgut parlar ni que se sàpiga, això demostra que tot i la sentència anar a favor de l’ajuntament sembla que no n’estiguin ni contents ni satisfets. A part d’amagar la informació sembla que els interessi que l’ajuntament hi sortís perdent, probablement pels interessos de partit i no de poble. Com més retard, més perjudica als veïns” .