Treball vol «reciclar» els afectats pels tancaments del tèxtil a Ripoll

La mesura, inicialment pensada pels treballadors de Colorfil, s'ampliarà a la Preparación entre altres indústries

Redacció
13 de gener del 2010
Colorfil va tancar el 2008
Colorfil va tancar el 2008 | Arnau Urgell
El Departament de Treball ha impulsat un pla de recol·locació per trobar una nova ocupació a treballadors afectats per expedients de regulació d'ocupació (ERO) en indústries tèxtils de Girona l'any 2008. En el cas de Ripoll -que forma part de la iniciativa conjuntament amb Olot, Anglès i Hostalric- hi havien de participar els treballadors de Colorfil (foto).

Tanmateix, com que només dos dels 19 operaris s'hi havien acollit s'ha acordat ampliar el programa a altres empreses entre les quals la Preparación Textil. Aquesta empresa, ubicada a la Devesa del Pla, va tancar el 2005 i va enviar a l'atur 143 persones.

Segons ha explicat l'alcaldessa Teresa Jordà ara caldrà determinar quantes persones d'aquestes altres empreses es poden acollir al programa ja que tot just avui “s'ha acordat ampliar-lo”. El tancament de la Preparación va ser per Jordà “menys traumàtic per no donar-se en un període de recessió com l'actual” però és molt possible que alguns dels treballadors que es van poder recol·locar tornin a ser ara a l'atur.


Mar Serna i els alcaldes de Ripoll, Anglès, Hostalric i Olot. Foto: ACN

El pla, cofinançat amb ajuts europeus, preveu “reciclar” fins a 128 persones d'aquests quatre municipis. La formació serà en àmbits tan diversos com la cura de gent gran o infants, les energies renovables o les tècniques de venda. La consellera de Treball, Mar Serna, ha destacat que són persones “poc qualificades” i, per tant, en temps de crisi “és prioritari ajudar-les per ser més vulnerables”.

El projecte que la consellera ha presentat aquest matí a Girona té un pressupost de 312.000 euros, aportats en un 40% pel Departament de Treball, un 10% pels propis ajuntaments i, el 50% restant, per la Unió Europea dins un programa destinat a ajudar els treballadors que han quedat sense feina a causa de la globalització.

El mateix departament treballa ja per intentar obtenir els mateixos ajuts per a la recol·locació de treballadors que han quedat sense feina en el sector auxiliar de l'automoció, molt castigat per la crisi durant el 2009 arreu del Principat. Segons ha indicat Serna, ara es recull la informació per estudiar si és viable presentar la sol·licitud a la Unió Europea.