El temporal de neu deixa pas al vent i al fred

Redacció
08 de gener del 2010
A Espinavell es van acumular uns 16 cm
A Espinavell es van acumular uns 16 cm | Eva Martínez-Picó
La neu deixa pas al vent i al fred - 8 de gener 14:00
Tot sembla indicar que ja no es produiran noves nevades i els problemes a la xarxa viària han anat desapareixent al Ripollès. Tot i això cal estar atents als efectes del vent -amb la possibilitat que es produeixin ratxes superiors als 90 km/h- i als termòmetres que baixaran bruscament. Les mínimes els propers dies poden situar-se entre els -7º i els -10ºC. També caldrà tenir en compte el risc d'allaus.

- Galeria de fotos de la nevada al Ripollès
- Galeria de fotos de l'endemà de la nevada
- Seguiment de la nevada via Twitter
- Incidències del trànsit(Servei Català del Trànsit)
- Observacions meteorològiques(Servei Meteorològic de Catalunya)
- Webcams del Ripollès

La neu dóna una treva - 8 de gener 08:00
Les previsions van fallar i al llarg de la nit la nevada va cessar. Tot i això els problemes a les carreteres s'han multiplicat. Segons el Servei Català del Trànsit (SCT) calen cadenes a la collada de Toses (N-260), el coll de Canes (N-260), la C-38 entre Collabós i Molló, el coll de Santigosa (GI-5121), el coll de Capsacosta (C-153) i la carretera de Gombrèn (GI-401 i GI-402). Aquesta darrera podria estar tallada en algun punt.

Al llarg del dia es poden repetir les nevades però tot sembla indicar que seran de menor intensitat. Els gruixos van arribar als 20 cm a Vallfogona, els 16 cm a Sant Pau de Segúries, 15 cm a Molló, 14 cm a Planoles o els 6 cm a Ribes entre altres.

El president del Consell Comarcal ha confirmat aquest matí que es manté el transport escolar ja que a la nit no ha nevat. Tot i així en nuclis com Beget -i possiblement algun altre- els nens es quedaran a casa per precaució.

A Espinavell es van acumular uns 16 cm. Foto: Eva Martínez-Picó

A Vallfogona s'han llevat amb 20 cm de neu Foto: Ajuntament de Vallfogona

Tallen la carretera de Gombrèn - 7 de gener 22:00
A quarts de deu s'ha tallat la carretera de Gombrèn tant des de Campdevànol (GI-401) com des de la Pobla de Llillet (GI-402). A més continua sent obligatori l'ús de cadenes a la collada de Toses (N-260), el coll de Canes (N-260a) i a la carretera d'Alp a la collada (GI-400).

Una màquina llevaneus traient neu a la zona de coll de Canes. Foto: ACN

La nit pot ser complicada - 7 de gener 21:15
Les previsions indiquen que aquesta nit continuarà nevant i els gruixos poden superar els 15 cm arreu de la comarca. Caldrà veure quina és l'afectació a les carreteres tot i que tres equips del Departament de Política Territorial hi treballaran tota la nit.

Des de la Generalitat s'ha demanat als consells comarcals anul·lar el transport escolar però és una decisió que depèn de cada ens.

- Més informació: La Generalitat demana suspendre el transport escolar

El transport escolar es manté - 7 de gener 18:40
El president del Consell Comarcal ha explicat a l'ACN que, en principi si l'evolució de la nevada continua es manté el transport escolar per aquest divendres. Pérez ha explicat que tot el dispositiu de maquinaria està "activat" de manera que si no hi ha "una nevada molt forta" les carreteres estaran obertes a la circulació. Aquest fet permetrà que els vehicles i autocars puguin arribar a les escoles per iniciar la formació lectiva després de les vacances de nadal.

Tot i que els gruixos de neu augmenten i ja superen els 10 cm en diversos municipis com Camprodon, Molló i Vallfogona la major part de carreteres estan netes. Oficialment només calen cadenes a la collada de Toses (N-260) i de Canes (N-260a).

El SMC ha emès un avís de nivell 2 que indica probabilitat entre el 30 i el 70% que s'acumulin 15 cm de neu a qualsevol punt de la comarca.

A Camprodon ja s'han recollit 10 cm de neu Foto: Manuel Rosales

El vent s'afegeix a la neu - 7 de gener 17:45

A mesura que avancen les hores la tempesta s'intensifica. A la neu se li afegeix el vent. Els gruixos a les poblacions més elevades varien entre els 7 centímetres de Gombrèn i Vallfogona i els 12 de Molló. A Ripoll malgrat que cau amb intensitat no pren a carrers ni voreres però ho fa als camps.

Oficialment calen cadenes a la collada de Toses (N-260) i entre Olot i Vallfogona (N-260). Fonts de l'Ajuntament de Molló assenyalen que la C-38 entre Camprodon i el poble està en molt males condicions per circular.

La neu fa gruix a les poblacions elevades - 7 de gener 15:45
Les precipitacions comencen a acumular gruixos més o menys significatius. Destaca el cas de Molló amb uns 8 centímentres i Vallfogona amb 7. A Sant Pau i Planoles els darrers registres dels observador parlen de 3 cm. A Ripoll no hi ha gruix després que es fongués el que havia caigut dues vegades. Tot i això s'espera que la nevada vagi a més a mesura que avanci la tarda i el Servei Meteorològic ha alertat que els gruixos poden arribar a 15 cm.

Els problemes a la xarxa viària són molt petits. Oficialment només calen cadenes a la collada de Toses (N-260) mentre que un dels punts que caldrà vigilar és la C-38 entre Camprodon i Molló.

La nevada es pot reactivar a la tarda  - 7 de gener 12:00
Continua la nevada entre feble i moderada al Ripollès. A la capital es dóna la circumstància que malgrat que no ha parat de nevar -tot i que a estones amb una intensitat molt baixa- bona part de la neu s'ha fos. Segons el SCT no hi ha cap carretera amb problemes. La previsió indica que la nevada es pot reactivar amb força aquesta tarda i nit.

La nevada ha cobert Espinavell. Foto: Eva Martínez-Picó

Primers problemes a les carreteres - 7 de gener 11:00
Mentre continua la nevada feble però general el SCT anuncia els primers problemes a les carreteres. Concretament calen cadenes per accedir a Molló per la C-38 i també són necessàries a la C-26 a Berga (carretera que uneix la capital del Berguedà i Ripoll per les Llosses).A Ribes les màquines estan a punt com mostra la imatge.

Les màquines estan preparades a Ribes Foto: Laia Deler

La nevada continua feble però contínua - 7 de gener 10:30

La neu contínua caient de manera contínua però amb una intensitat feble a diversos municipis de la comarca. A Ripoll l'emblanquinada és general però els carrers estan nets. A Vallfogona l'enfarinada és general mentre que a Sant Pau de Segúries ja s'han acumulat 5 cm de neu segons l'observador Joan Solà. La previsió meteorològica indica que la nevada s'intensificarà a mesura que avancin les hores i es podrà allargar fins a la matinada.

- Seguiment de la nevada via Twitter
- Incidències del trànsit(Servei Català del Trànsit)
- Observacions meteorològiques(Servei Meterològic de Catalunya)

A les nou, els carrers de Vallfogona eren ben blancs. Foto: Ajuntament de Vallfogona

Comença la nevada - 7 de gener 09:00
A partir d'un quart de nou la neu ha fet acte de presència a la comarca. De moment cau amb intensitat feble però de manera contínua i ha començat a quallar en diversos municipis com Ripoll i Vallfogona. Tot i això el gruix de la pertorbació se situa al Camp de Tarragona i s'espera que pugui arribar al Ripollès a partir del migdia.

De moment no hi ha notícies de cap tipus d'incidència a la xarxa viària però des de Protecció Civil es reclama la màxima prudència.

A primera hora ha començat a nevar a Ripoll Foto: Arnau Urgell

A Vallfogona la nevada ha deixat els carrers blancs a primera hora. Foto: Ajuntament de Vallfogona

La nevada pot deixar gruixos de 10 cm - 7 de gener 08:00
L'actualització del Neucat ha elevat el risc de nevades al Ripollès. Concretament es considera molt probable (probabilitat entre el 70 i el 100%) que s'acumulin més de 2 cm a qualsevol cota de 7 del matí a 7 del vespre. A la nit, de 7 a 1 de la matinada, el risc baixarà a probable.

A més, es considera que els gruixos per sobre dels 600 metres (qualsevol cota de la comarca) podran arribar als 10 cm.

- Actualització avís de neu per dijous 7 de gener

Aquest dijous pot nevar arreu - 6 de gener 20:00
El SMC ha emès un avís per nevades per aquest dijous. Indica una probabilitat entre el 30 i el 70% que s'acumulin gruixos de més de 2 cm en qualsevol cota de la comarca entre 7 del matí i 7 del vespre. Les precipitacions seran d'intensitat entre feble i moderada i les quantitats poc abundants.

- Avís de neu per dijous 7 de gener

Esperant una treva de bon temps - 5 de gener 16:00

Tot sembla indicar que a mesura que avancin les hores la probabilitat de pluges i nevades disminuirà. Això pot afavorir el desenvolupament de les cavalcades. Al llarg del dia s'han succeït plugims poc intensos que en poblacions com Ripoll han acumulat 8 litres per metre quadrat. La cota de neu se situa en els 1.000 metres.

De cara al dia de Reis en principi s'espera una finestra de bon temps tot i que a primera hora no es descarten nevades febles a pràcticament qualsevol cota. A partir de dijous s'espera una baixada brusca de temperatures, que serà especialment evident divendres, i que podria portar neu a cotes baixes tot i que no n'és clara la distribució territorial.

- Més informació de l'episodi de neu i fred a Meteoclub.com

La previsió no indica nevades a cotes baixes - 4 de gener 16:00
A mesura que passen les hores sembla que la neu no afectarà a les cavalcades. De fet només ho podria fer als municipis situats a més altitud. Hores d'ara la cota de neu a darrera hora del dia cinc se situa en 800 metres.

En canvi, i segons ha informat TV3, després de la treva del dia 6, la caiguda brusca de temperatures es pot combinar amb precipitacions. Això podria suposar un episodi de neu a cotes baixes. En tot cas caldrà estar atents a les previsions ja que encara falten molts dies.

Els Reis poden regalar neu al Ripollès - 3 de gener 19:45
Les previsions indiquen que la vígilia de Reis la neu podria fer acte de presència al Ripollès. Les precipitacions, que podran produir-se al llarg de tot el dia, es convertiran en neu a mesura que avanci la jornada en cotes cada vegada més baixes. En aquest sentit començarà de matinada a 1.600 metres i a darrera hora, coincidint amb les cavalcades, podria baixar fins a 800 metres.

Hores d'ara, quan manquen dos dies, encara no hi ha activat cap avís per neu i, per tant, es desconeix les probabilitats d'acumulació de determinats gruixos. En tot cas, si més no a priori, no sembla que s'hagi de repetir la important nevada de Reis de 2009 .

Si es produeix no seria la primera nevada de l'any ja que per Cap d'Any poblacions com Pardines i Planoles van acumular petits gruixos de 2 i 1 cm respectivament. En altres municipis elevats, com Molló, l'episodi no va passar d'enfarinada anecdòtica.

Pel dia de Reis es preveu una treva en les precipitacions i a partir del dia 7, i fins al dia 11, les previsions indiquen un episodi molt acusat de fred. Tot i això, encara queden moltes jornades per confirmar-ho.