La neu es transforma progressivament en pluja

La primera nevada ha quedat en no res

Redacció
21 de desembre del 2009
A Vallfogona la neu ha quallat
A Vallfogona la neu ha quallat | Ajuntament de Vallfogona
A Vallfogona la neu ha quallat Foto: Ajuntament de Vallfogona

Dilluns 21 de desembre - 13:15
A Vallfogona la nevada encara continua

Vallfogona de Ripollès és un dels municipis on la nevada ha continuat al llarg del matí. De fet a hores d'ara continua nevant i cal circular amb molta precaució per tot el terme. Més enllà del coll de Coubet, en direcció Olot, la neu es transforma en aigua.

Dilluns 21 de desembre - 12:45
Una nevada que queda en no res

A Ribes de Freser la neu també s'ha transformat en pluja. D'aquesta manera tot sembla indicar que la primera nevada de la temporada no arribarà ni a anècdota.

El carrer Major de Ribes ha quedat enfarinat. Foto: Mercè Mauri

Dilluns 21 de desembre - 12:00
La neu es transforma en pluja

Des de fa estona la neu s'ha tranformat en pluja en bona part de la comarca. Això ha succeït tant al Baix Ripollès com en punts de la Vall de Camprodon com Sant Pau de Segúries. Això està deixant en res la lleugera enfarinada de primera hora. En canvi a Ribes de Freser continua la nevada feble.

A Ripoll fonts de la Policia Local han explicat que no han hagut de fer cap intervenció però que estan en alerta. La brigada de l'Ajuntament s'ha dedicat a tirar potassa a les travesseres urbanes i als principals carrers per evitar que la neu quallés.

Dilluns 21 de desembre - 10:30
La neu enfarina la comarca
La nevada feble ha deixat una enfarinada molt lleugera diversos punts de Ripoll. En canvi en altres municipis com Camprodon està plovent amb una ventada forta. El front escombra el Principat de sud-oest a nord-est i per tant la tempesta es pot intensificar al llarg del matí.

El carrer Progrés de Ripoll enfarinat. Foto: Arnau Urgell


La mainada de l'escola de Planoles s'ho ha passat molt bé amb la neu. Vídeo: Escola Núria Morer i Pi

Dilluns 21 de desembre - 09:30
Comença a nevar a Ripoll amb una temperatura de 0,3ºC. Ho fa de manera feble i tot just enfarina el paisatge. El servei de vigilància del SMC també informa de l'inici de nevades a Planoles i Sant Pau fa una mitja hora.

Les mínimes d'aquesta nit també han estat baixes però no s'han superat els -10ºC com en les dues darreres matinades. Les més baixes s'han registrat a Núria i Ulldeter (-9,4 i -9,2ºC) mentre que a Sant Pau s'han quedat en "només" -6,9ºC. Tot i que les temperatures no han estat tant baixes com el cap de setmana el Ritort ha quedat totalment gelat a Camprodon.

El riu Ritort totalment gelat. Foto: Manuel Rosales

Dilluns 21 de desembre - 09:00
La neu arribarà al darrer dia de tardor


Si les previsions no s'equivoquen aquest dilluns serà un dia de neu. Les precipitacions podrien arribar en el darrer dia de la tardor astronòmica amb gruixos d'uns 5 cm a qualsevol cota i de 10 cm per sobre de 800 metres. Tot i això a primera hora en zones com Ripoll tot just cau aiguaneu.

L'arribada del front ha permès recuperar les temperatures. De fet la nit va començar gèlida -abans de les 12 a Ripoll ja s'havia arribat als -8ºC- però a mesura que ha avançat la matinada han anat amunt. D'aquesta manera a les 7 del matí els termòmetres se situaven en diversos punts del Baix Ripollès entre -2 i -3ºC.


Després d'un cap de setmana gèlid la neu pot fer acte de presència aquest dilluns. Foto: Arnau Urgell

- Més info del Neucat a Meteoclub.com
- Avís de nevades per dilluns 21 de desembre
- Envia les teves fotografies de fenòmens meteorològics a [email protected]

Diumenge 20 de desembre: El fred molt intens pot ser l'aperitiu d'un dilluns de neu
La nit de dissabte a diumenge ha tornat a ser gèlida. Diuen que ha estat el cap de setmana més fred dels darrers cinc anys i les mínimes han superat àmpliament els -10ºC: Ulldeter, -13,7ºC; Sant Pau de Segúries, -12,8ºC; Núria -11,1ºC; Ripoll, -11,0 ºC.

Les previsions indiquen que dilluns podrien arribar les nevades tot i que l'episodi pot ser, especialment a les cotes baixes de la comarca, relativament curt. En aquest sentit començaran pel terç sud i l'oest del Principat i al llarg del matí s'estendran arreu. Amb una intensitat entre feble i moderada començaran a qualsevol cota però pujaran ràpidament per sobre dels 1.000 metres al migdia.

En el cas del Ripollès la probabilitat de que s'acumulin gruixos de 2 cm a qualsevol cota se situa entre el 30 i el 70% a partir de les set del matí. A la tarda baixa fins al 10-30%. Protecció Civil ha activitat aquest migdia el Pla Neucat en fase d'alerta.

- Més info del Neucat a Meteoclub.com
- Avís de nevades per dilluns 21 de desembre


Dissabte 19 de desembre: Desembre congelat, Ulldeter registra una mínima de -16,4ºC
Ho deien les previsions i s'ha complert. La nit de divendres a dissabte ha estat la més freda de la temporada. Les temperatures han baixat fins als -16,4ºC a Ulldeter, els -10,1ºC a Sant Pau de Segúries i Camprodon i els -9,5ºC a Ripoll. En el cas de Molló s'han quedat en -8,5ªC.

Les previsions és que la propera nit es puguin igualar, o fins i tot superar, aquests registres. Les màximes es mantindran baixes i en el cas de Ripoll no superaran al llarg del cap de setmana el 3ºC. Tot podria canviar de cara a dilluns amb un increment de temperatures (previsió de -5ºC de mínima i 6ºC de màxima) i l'arribada de precipitacions en forma de neu. A partir de dimarts els termòmetres podrien anar a l'alça i no baixar dels 0ºC.

Divendres 18 de desembre: Les mínimes poden assolir registres de fins a -13ºC

Cap de setmana gelat. Les mínimes poden baixar fins als -13ºC a les valls de Ribes i Camprodon i i fins als -10ºC a les fondalades del Baix Ripollès. D'aquesta manera es poden superar els registres assolits aquesta setmana: Llanars, -8,2ºC, Camprodon, -12,0 ºC (divendres); Ulldeter, -9,3ºC (dijous); Núria, -10,9ºC, Sant Pau de Segúries, -8,8ºC, (dimecres).

Per dissabte a Ripoll la mínima prevista és de -9ºC i la màxima de només 2ºC. De cara a diumenge i dilluns les temperatures encara podrien baixar una mica més. Arran d’aquest pronòstic, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos de situació meteorològica de risc de nivell 1 per onada de fred. No es preveuen precipitacions.

 - Avís per onada de fred dissabte 19 de desembre
- Avís per onada de fred diumenge 20 de desembre