Unitat pel tren

La UVic reuneix a Ripoll deu alcaldes des de Vic a Puigcerdà per fer un seguiment “exhaustiu” dels terminis del desdoblament

Arnau Urgell
17 de desembre del 2009
Foto de família dels alcaldes de la línia Vic-Puigcerdà
Foto de família dels alcaldes de la línia Vic-Puigcerdà | Arnau Urgell

La UVic ha aconseguit una foto d'unitat dels "alcaldes del tren". Foto: Arnau Urgell

La rectora de la Universitat de Vic, Assumpta Fargas, va aconseguir una foto d'unitat de la gran majoria d'alcaldes de la línia de tren Vic-Puigcerdà. Els resultats de la trobada van ser el compromís de fer un seguiment “exhaustiu” del calendari del desdoblament fins a Vic -i en una segona fase fins a Ripoll- que marca el Pacte nacional d'infraestructures i elaborar un estudi sociològic sobre els efectes d'aquest projecte.

Els alcaldes de Puigcerdà, Alp, Planoles, Ribes de Freser, Campdevànol, Sant Vicenç de Torelló, Torelló, Manlleu i Vic i la rectora de la UVic van voler mostrar que el territori es pren el PNI com un “dogma” -en paraules de Teresa Jordà-. El full de ruta per a les infraestructures del nostre país fins al 2020 afirma que cal “adoptar una aposta estratègica de serveis clara per a la línia en l'àmbit transfronterer” i desdoblar la línia fins a Vic en una primera fase i en una segona fins a Torelló i Ripoll.

L'alcaldessa de Ripoll Teresa Jordà va explicar que ja havia finalitzat la inversió de 322 milions d'euros del denominat Pla Álvarez Cascos. “Això ha servit per posar la línia a zero, 'només' per garantir-ne la seguretat” va assenyalar la batllessa. “Ara cal un pas més enllà i això passa per complir els terminis del desdoblament” va afegir.

El “granet de sorra” de la UVic
La rectora de la universitat vigatana va explicar que l'estudi que ara desenvoluparan vol analitzar l'impacte que tindria pels seus territoris una línia desdoblada i internacional. L'estudi analitzarà aspectes com el creixement urbanístic o l'impacte en sector turístic

L'estudi respon segons Assumpta Fargas a la voluntat de la UVic a posar el seu “granet de sorra” en el desenvolupament dels seus territoris més propers. Actualment prop d'un 40% dels 5.000 estudiants de la UVic utilitzen el tren per anar a classe.

- Fora de quadre: De Ripoll a Copenhaguen

Un tren entra aquest dimecres a l'estació de Ripoll procedent de la Tor de Querol. Foto: Marc Riera/ACN