Els veïns de la Ral, farts dels abocaments «il·legals» de purins a can Falguera

42 dels 45 veïns del nucli de Sant Pau denuncien dejeccions al costat del nucli per part d'una empresa de Vic

Arnau Urgell
16 de desembre del 2009
Planes de la Ral
Planes de la Ral | Jordi Casas
Planes de la Ral. Foto: Jordi Casas/El Punt

Els veïns de la Ral han dit prou. Estan farts dels reiterats abocaments de purins a les planes del nucli (al terme de Sant Pau de Segúries) especialment a la finca de can Falguera. Segons la seva versió -que compta amb el suport total de l'alcalde santpauenc, Joan Solà- les dejeccions que realitza una empresa de Vic són il·legals ja que es produeixen a menys de 200 metres del poble. Així mateix tenen molta por que contamini l'abastament del poble ja que a la mateixa plana hi ha el pou des d'on es capta l'aigua.

El consens és pràcticament total. 42 dels 45 veïns del nucli -tradicionalment dividit- han signat un manifest en el qual denuncien l'incompliment de la llei i exigeixen l'aturada dels abocaments. “Van començar a la primavera” ha explicat a ElRipollès.inf ol'alcalde de Sant Pau. Ja en aquell moment el consistori va denunciar la situació als departaments de Medi Ambient i Agricultura i també a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). “L'anàlisi de nitrats va sortir negativa però és normal ja que feia pocs dies que havien començat” explica Joan Solà. Tant ell com els veïns pateixen perquè a mig termini l'aigua quedi contaminada.

“No podem permetre que el problema dels nitrats s'estengui” s'exclama l'alcalde santpauenc. A més critica que l'empresa vigatana que porta els purins en cubes faci els abocaments de manera concentrada i sense cobrir-los tal i com indica el reglament de dejeccions. Solà també durà el cas al Consell Comarcal i l'ha denunciat al SEPRONA. Si el cas continua sense solucionar-se, engegaran mobilitzacions.