La nova seu del CEINR a Ribes de Freser reforçarà la «unitat comarcal»

Les obres començaran el març de 2010

Redacció
12 de desembre del 2009
Foto de família en la presentació del nou edifici del CEINR
Foto de família en la presentació del nou edifici del CEINR | ACN
Foto de família en la presentació del nou edifici del CEINR. Foto: ACN

El pròxim mes de març començaran les obres de construcció de la nova seu del Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR) en un solar situat a prop del camp de futbol de Ribes de Freser. Tant l'alcalde ribetà, Marc Prat, com el director general d'Administració Local, Carles Bassaganya, han destacat el fet que un servei comarcal s'ubiqui fora de Ripoll. Per Prat aquest fet reforçarà la ·cohesió i unitat comarcal”

El CEINR es va constituir el 2005 amb cinc municipis i actualment n'agrupa 20 -tots els del Ripollès i Castellar de n'Huh (el Berguedà)- a més del Consell Comarcal, el Consorci Ripollès Desenvolupament, la Diputació de Girona i el Departament de Medi Ambient i Habitatge. Per Carles Bassaganya, que ha presidit la presentació del projecte, el consorci ha sabut posar en valor el patrimoni natural per gestionar-lo “com un actiu”. L'edifici tindrà un cost de poc més de 710.000 euros dels quals un 50% els finança el Departament de Governació a través del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER).

Un projecte que “creix”
El president del CEINR, Lluís Rodríguez, ha considerat la jornada d'aquest divendres un “gran dia” perquè comença a culminar un projecte que ha anat creixent i que ha passat de gestionar inicialment 25.000 euros cada any a tenir un pressupost anual d'1,4 milions. Al consorci hi treballen setze persones, dotze d'elles amb una feina estable. La vicepresidenta del Consell Comarcal del Ripollès, Carme Freixa, considera que el nou edifici servirà per fer “visible” la tasca del consorci perquè actualment quedava amagada en el si de l'edifici de Ripollès Desenvolupament. Les obres, que començaran el proper mes de març, podrien acabar abans de finalitzar l'any vinent.

Tant Bassaganya com Prat han coincidit en assenyalar que serà un equipament d'abast comarcal que no es construeix a Ripoll. El santjoaní considera que Ripoll hauria de ser més “sensible” a situar equipaments fora de la capital ja que això “vertebra” la comarca. Per la seva banda l'alcalde ribetà considera que aquesta “externalització” ha d'ajudar a aprofundir en el sentiment “d'unitat i cohesió comarcal”.

El nou centre es consolidarà en un solar d'equipaments propietat de l'Ajuntament de Ribes que tenia la qualificació urbanística de serveis. L'edifici estarà arrenglerat amb les cases unifamiliars del carrer Sant Josep. La seu del consorci tindrà tres nivells i un soterrani pels garatges i la caldera de la biomassa. A la planta de baix -el carrer fa pendent- hi haurà el magatzem i la zona de les diferents brigades forestals. La planta del mig hi haurà un espai per fer difusió del patrimoni i diferents projeccions audiovisuals sobre el valor natural de la zona. A la part superior hi haurà la zona tècnica. L'edifici es construirà aplicant tècniques de bioconstrucció.

Solar on s'ubicarà la seu del CEINR. Foto: ACN