El «sí» arrasa amb un 96,1% i una notable participació del 27,5%

Arnau Urgell/Laia Deler
13 de desembre del 2009
Al migdia l'afluència de votants ha augmentat molt
Al migdia l'afluència de votants ha augmentat molt | Eudald Rota
El "sí" arrasa amb una participació del 27,5%. Vallfogona i Pardines donen més suport a la independència que a l'Estatut - 23:00

El "sí" a la independència ha arrasat en els sis municipis on s'han celebrat consultes. Destaca els casos de Pardines i Toses on tots els vots han estat favorables mentre que en els altres municipis ha assolit del 93 al 98%. A Planoles, Ribes i Ripoll el "no" ha tingut un 3% de suports.

La participació ha estat notable i s'ha situat en el global de la comarca en un 27,5% lleugerament per sota d'algunes previsions més optimistes. Destaca el cas de Vallfogona on han aconseguit superar la barrera del 51% mentre que al conjunt de la Vall de Ribes s'han situat al voltant del 37%. A Ripoll ha votat el 24,8% i s'han recollit 2.366 sufragis (uns 580 menys que a les darreres eleccions europees).

Vallfogona ha aconseguit superar el percentatge de vot (tot i tenir un major cens) que les darreres europees i el referèndum de la Constitució Europea. També cal destacar que juntament amb Pardines han donat un major nombre de vots a la independència que favorables a l'Estatut.


Vallfogona ha liderat la participació. Foto: Arnau Urgell

Pardines: 66 vots (46,7%) | Sí 66 (100,0%); No 0 (0%), Blanc 0 (0%), Nul 0
Planoles:
98 vots (38,8%) | Sí 92 (94,8%); No 3 (3,1%), 2 (2,1%), Nul 0
Ribes de Freser:
633 (35,3%) | Sí 617 (97,6%), No 4 (0,6%), Blanc 11 (1,8%), Nul 1
Ripoll:
2.366 vots (24,8%) | Sí 2.243 (95,7%); No 73 (3,1%); Blanc 27 (1,1%); Nul 3
Toses:
51 vots (39,2%) | Sí 51 (100,0%); No 0 (0%), Blanc 0 (0%), Nul 0
Vallfogona de Ripollès:
102 vots (51,0%) | Sí 95 (93,1%), No 3 (3%), Blanc 4 (4%)

Vall de Ribes
848 vots (36,6%) | Sí 826 (97,6%); No 7 (0,8%); Blanc 13 (1,5%); Nul 1
RIPOLLÈS:
3.316 vots (27,5%) | Sí 3.164 (96,1%); No 83 (2,5%); Blanc 44 (1,3%); Nul 4

Comença el recompte - 20:15


Recompte a Ripoll. Foto: Arnau Urgell

Ja han tancat les meses i comença el recompte. Encara no tenim totes les dades però la participació a Ripoll s'ha situat en un 24,75% mentre que a Ribes ha superat el 35%. A Vallfogona, on hi haurà la participació més alta, han passat la barrera del 50% i el sí s'ha imposat amb un 93%.

La participació se situa al 25% a una hora de tancar els col·legis - 19:15
Queda una hora per tancar els col·legis. No s'arribarà al 30% però s'hi acostarà. A les set era el 25% al Ripollès i pujava al 32% a la Vall de Ribes. Vallfogona s'acostarà al llindar del 50% i Pardines ja ha superat el 40%.

Els regidors del PSC no donen l'esquena a la consulta - 17:28

Enric Pérez també ha votat a la consulta Foto: Arnau Urgell

"Els demòcrates no podem desaprofitar l'oportunitat de posar una papereta a l'urna". D'aquesta manera tan gràfica s'ha expressat el president del Consell Comarcal i segon tinent d'alcalde, el socialista Enric Pérez.

Pérez no ha estat l'únic regidor del PSC que ha votat i ha esvaït l'ombra de "boicot" a les consultes. També ho ha fet Pilar Pellegero a Ripoll i el portaveu d'Independents per Ribes-Progrés Municipal (grup adscrit al PSC), Francesc Paret. A Ribes han votat tots els portaveus dels grups municipals.

Voten alcaldes i diputats - 15:50

Al llarg del matí han votat cinc del sis alcaldes dels municipis amb consultes. Només falta l'alcaldessa de Planoles, Eva Salmeron, que ho farà a les vuit del vespre. També han votat dos diputats de CiU, Eudald Casadesús i Irine Rigau, i els presidents comarcals de CDC i UDC, Xevi Cima i Miquel Rovira.

Per Irene Rigau "la consulta d'avui és una festa democràtica". Ha destacat la "transversalitat" amb la presència de "gent de totes les posicions polítiques amb la dignitat de Catalunya com a eix comú".

Al migdia ha votat el 15% - 14:30

Al migdia l'afluència de votants ha augmentat molt. Foto: Eudald Rota

La participació a les 2 del migdia era d'un 14,81%. En destaca Vallfogona de Ripollès amb un 31,5% i Toses amb un 22,3%. A Ribes un 19,9%, a Pardines un 19,9%, a Planoles un 16,6% i a Ripoll s'ha superat el 13%.

A Toses la participació ha augmentat molt al migdia i ha arribat al 22,3%. Foto: Laia Deler

Esteve Perpinyà: "La gent ha pres consciència de la necessitat de superar els nostres problemes" - 13:45


L'alcalde pardinenc, Esteve Perpinyà, votant. Foto: Laia Deler

"La gent ha pres consciència de la necessitat de poder solucionar amb criteri propi els nostres problemes i les nostres necessitats" ha afirmat l'alcalde de Pardines, Esteve Perpinyà, en dipositar el seu vot a les 12 del migdia. Per Perpinyà"avui és una festa de la democràcia, de la democràcia que neix del poble, i  malgrat això ho intentin desqualificar o minoritzar, la gent té molt clar el que està fent i la participació ens ho reflectirà al final del dia".

A Vallfogona arriben al 25% - 12:50

Vallfogona de Ripollès continua sent capdavantera. Fa pocs minuts ha assolit el 25% de participació amb el 50è votant. Els organitzadors estan molt satisfets de la resposta ciutadana. Cal recordar que les vuit associacions del poble han donat suport a la consulta.

La participació a dos quarts de dotze és d'un 4,28% - 11:50
Les primeres dades de participació indiquen que al global dels sis municipis ha votat un 4,28%, una xifra que a la Vall de Ribes puja fins al 7,29%. A Ripoll és on es registra una menor afluència percentual amb un 3,26% mentre que destaca Vallfogona que ja està al 18% -ha estat l'únic municipi on es va fer vot anticipat-.

Marc Prat: "És un dia important" - 11:20

Marc Prat ha votat a les 11 del matí Foto: Laia Deler

L'alcalde de Ribes de Freser, Marc Prat, ha votat a les 11 del matí. Ha explicat que "és un dia important perquè la ciutadania pot participar en una proposta amb què se'ls pot demanar el seu posicionament". "Això és bo per a la societat i és bo per al nostre país" ha afegit. L'alcalde ribetà espera que al llarg d'aquesta jornada hi hagi una bona participació. "Espero que sigui una jornada que es desenvolupi amb la màxima normalitat i on imperi evidentment el sentit democràtic, ja que és notori que aquest és un fet històric per al nostre país" ha reblat.

Joan Puigcercós: "Avui fem un pas decisiu, la propera legislatura seà constituent" - 10:37


Joan Puigcercós ha visitat el col·legi electoral de Ripoll. Foto: Arnau Urgell

El president d'ERC, el ripollès Joan Puigcercós, ha encapalat la caravana republicana que s'ha acostat al col·legi electoral. Puigcercós ha considerat el 13-F com a "pas decisiu" i ha augurat que la propera legislatura serà "constituent".

Tot i que avui no podia votar per estar empadronat a Barcelona s'ha mostrat "segur" que ben aviat podrà votar i a mig termini ho podrà fer de manera vinculant. Acompanyaven al polític republicà una delegació d'observadors internacionals amb eurodiputats corsos, flamencs, gal·lesos i escocesos així com representants del BNG gallec, Aralar (Euskal Herria) i del poble maputxe.

L'alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, ha votat a les 10:20 i s'ha mostrat "orgullosa" de poder decidir per primera vegada el futur del país. "Espero poder-ho fer ben aviat de manera vinculant".

L'alcaldessa Teresa Jordà votant a la consulta. Foto: Arnau Urgell

"Hem de fer veure als polítics que la democràcia és això" - 10:00


Àngel Giralt ha estat el primer ribetà de votar a les nou del matí, Laia Deler ha recollit les seves impressions. Giralt té 32 anys i és recepcionista i músic.

Per què has votat?
Perquè crec que és un dia important per a Catalunya. Tant si és que sí com si és que no, tenim el nostre dret a decidir què volem ser en un futur.

Creus que servirà per alguna cosa?
Crec que sí que servirà. Com a mínim per a fer veure als polítics que la democràcia és això: que les coses es decidiexen mitjançant una urna i per votació.

Què li diries a la gent que no té clar si votarà?
Que votin. El pitjor problema d’avui pot ser la indiferència. Hem de demostrar que les coses es fan mitjançant les urnes. És una iniciativa que surt del poble, sense polítics i sense històries d’aquest tipus, i per tant avui és important anar a votar.

"És un exemple per la resta de nacions d'Europa" - 09::46

Bjort Samuelsen, diputada de les Illes Feroe Foto: Arnau Urgell

La consulta de Ripoll compta amb la presència d'una observadora internacional. Es tracta de Bjort Samuelsen diputada del Partit Republicà de les Illes Feroe. Per Samuelsen les consultes són una "idea genial" i ha destacat el fet que naixin de l'autoorganització ciutadana. "Són un exemple per la resta de nacions d'Europa" ha reblat.

Les Illes Feroe formen part de l'estat danès però amb una autonomia major que la catalana. "Treballem per poder celebrar un referèndum d'independència" ha explicat la diputada.

"Tenim dret a decidir el nostre futur" - 09:05

Carmen Navascués, primera votant de la consulta a Ripoll Foto: Arnau Urgell

Carmen Navascués ha estat la primera ripollesa a votar a les 9 en punt. No ha volgut revelar el seu sentit de vot però ha deixat clar que els catalans "tenim dret a decidir el nostre futur". Una desena de persones han votat amb puntualitat britànica a les Vedrunes.

A Ribes de Freser també ha començat la jornada electoral. Els primers votants ho han fet amb una temperatura de -2ºC. El més matiner ha estat Àngel Giralt de 32 anys i que és recepcionista i músic. Als primer minuts està votant bàsicament gent gran que aprofita que va a comprar. Meteorològicament la jornada no acompanyarà.

Tot a punt per una jornada històrica - 08:38

A les Vedrunes tot apunt per la consulta Foto: Arnau Urgell

Queden vint minuts perquè obrin els col·legis electorals. Tot està a punt. ElRipollès.info farà un seguiment amb informacions al minut de la Vall de Ribes de la periodista Laia Deler, el fotògraf Eudald Rota des de Ripoll i la coordinació des de les Vedrunes de Ripoll d'Arnau Urgell.

Diumenge 13 de desembre - 00:25
Vallfogona s'avança i registra un 7% de participació


Primers votants a Vallfogona Foto: Guillem Casals

Vallfogona de Ripollès ha estat el primer municipi del Ripollès on s'ha pogut votar. I és que aquest dissabte al vespres -de sis a vuit- s'ha permès el vot anticipat. Ho han fet un total de 14 persones que representen el 7% del cens electoral. Un aperitiu d'una jornada que es preveu històrica.

Prèvia Dissabte 12 desembre
Tot a punt per les consultes


Preparació dels equips informàtics del 13-D a Ripoll Foto: Arnau Urgell

Queden poques hores perquè obrin els col·legis electorals. Finalment són 12.077 les persones que podran votar aquest diumenge -un 51% dels majors de 16 anys de la comarca-. Aquest dissabte s'han preparat les meses i s'ha revisat els sistemes informàtics que permetran garantir la fiabilitat del procés.

En aquest sentit cada vegada que es voti s'enregistrarà en un ordinador el seu DNI o targeta de residència. Aquestes dades s'enviaran a la coordinadora nacional cada 2 o 5 minuts de tal manera que sigui impossible que una persona intenti votar en dos llocs diferents. A més en el moment de votar haurà de demostrar que està empadronat en aquell poble sigui amb el DNI o amb un certificat d'empadronament.

Prèvia Dijous 10 de desembre
Més de 12.000 ripollesos podran "decidir"

La primera onada de consultes per la independència ja és aquí. Tres mesos després d'Arenys de Munt, el municipi pioner, sis pobles del Ripollès i vora 170 arreu del Principat permetran als seus ciutadans expressar la seva opinió sobre el futur del país. A la nostra comarca poc més de 12.000 ciutadans de 16 anys o més estan cridats a les urnes. Això vol dir que en la primera onada podrà votar el 51% de la població comarcal d'aquesta franja d'edat.

Les urnes obriran diumenge a les nou del matí i no tancaran fins a les vuit del vespre. Els llocs per votar són diverses des d'una escola de monges a un bar passant per locals privats i municipals i fins i tot la plaça de Ribes de Freser. Hi haurà fins a 13 meses -set a Ripoll, dos a Ribes i una als altres quatre municipis-.


ElRipollès.info ha començat aquest mateix dijous, 72 hores abans de l'obertura de les meses, un seguiment intensiu mitjançant el Twitter. El seguiment serà més intens diumenge amb informacions minut a minut des dels sis municipis que celebrin la consulta.

Col·legis electorals del 13-D

Pardines: Cal Sastre
Planoles: Bar el Casino
Ribes de Freser: Plaça del Mercat
Ripoll: Escola Vedrunes
Toses: Local de la Plaça
Vallfogona de Ripollès: Local polivalent

Cens electoral del 13-D

Pardines: 142
Planoles: 253
Ribes de Freser: 1.792
Ripoll: 9.560
Toses: 130
Vallfogona de Ripollès: 196

Ripollès: 12.077

- Totes les notícies de les consultes al Ripollès


Mostra Consultes per la independència al Ripollès en un mapa més gran