Pressupostos generals de l'estat

Sánchez i Iglesias pacten apujar el salari mínim a 900 euros

PSOE i Podem arriben a un acord per als pressupostos generals de l'Estat

| 11/10/2018 a les 08:54h
Arxivat a:
Acord entre Sánchez i Iglesias per als pressupostos del 2019
Acord entre Sánchez i Iglesias per als pressupostos del 2019 | PSOE
El govern espanyol i Podem han pactat elevar el salari mínim interprofessional a 900 euros (actualment és de 735,9 euros). És un dels grans acords que segellen el pacte entre l'executiu de Sánchez i la formació d'Iglesias per tirar endavant els pressupostos del 2019

Aquest matí, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha detallat a RAC1 que a banda d'aquesta mesura també s'han posat d'acord per legislar "paulatinament" baixes de maternitat i paternitat iguals i instransferibles (una mesura impulsada ja al Congrés per Podem) i també per apujar un punt l'impost de patrimoni a les grans fortunes per sobre dels 10 milions d'euros. A més, han acordat cedir als ajuntaments la regulació dels preus de lloguer a les zones on hi ha més inflació.


Calvo reconeix que les mesures suposen una despesa important però que "Europa ho entén". "Brussel·les entén que la crisi i l'ajustament han deixat al país tremolant en criteris d'igualtat", ha valorat.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, han rubricat el pacte per als pressupostos aquest matí a la Moncloa. L'acord es va tancar de matinada en la darrera reunió entre els dos equips negociadors. 

Sobre el tema de les baixes de maternitat i paternitat, Calvo ha afirmat que caldrà que sigui una mesura "paulatina" perquè suposa un "esforç econòmic imprescindible".
 
A banda d'aquests punts, fonts de la Moncloa confirmen que també hi ha acord per cedir als ajuntaments la regulació dels preus del lloguer a les zones on hi ha més inflació. Una mesura que afectarà de ple la ciutat de Barcelona. 

Calvo ha celebrat l'acord i ha explicat que hi ha setmanes de negociacions al darrera per aconseguir l'acord amb la formació d'Iglesias. "Calia tenir pressupostos per tornar a restaurar els estralls provocats a l'estat benestar, que és la igualtat entre espanyols", ha defensat la vicepresidenta. 

La vicepresidenta ha dit que si s'aconsegueixen tirar endavant suposa poder aprofitar 6.000 milions d'euros que Europa permet gastar. "Brussel·les entén que la crisi i l'ajustament han deixat al país tremolant en criteris d'igualtat", ha manifestat Calvo, que repta la resta de partits del Parlament a votar a favor dels pressupostos. "Els partits de dretes ara tindran l'enorme possibilitat de retratar-se, han de decidir si segueixen bloquejant el Congrés i el Senat perquè el país disposi de 6.000 milions d'euros més", ha manifestat. 

Sánchez i Iglesias, ja van tancar aquest dimecres un principi d'acord per als pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2019
Javier Conde, a la imatge, es va endur la categoria de Clàssics
Javier Conde, a la imatge, es va endur la categoria de Clàssics | Marc Cargol/Twitter Moto Club Abadesses
El pilot britànic Mick Grant va vèncer en la categoria PRE-65 en una edició marcada per l'estrena dels 2DTS-Nens
Manifestació de l'1 de maig convocada, entre d'altres, per l'ANC i la Intersindical-CSC
Manifestació de l'1 de maig convocada, entre d'altres, per l'ANC i la Intersindical-CSC | ACN
El sindicat independentista ja està treballant per entrar en una de les grans empreses de la comarca
Tall dels CDR a l'AP-7 a Figueres
Tall dels CDR a l'AP-7 a Figueres | Josep M. Montaner
El procediment, que afectava inicialment onze persones, només continua obert en un dels casos