Els detalls del 'Pla Marshall' a la catalana

per NacióRipollès, 22 de gener de 2008 a les 15:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de gener de 2008 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Segons fonts del Govern tot i que moltesactuacions del Govern ja van dirigides a garantir el complimentd'aquests objectius, hi ha un conjunt de comarques que, per les sevescaracterístiques socials i econòmiques, necessiten un impulsinstitucional afegit per tal de corregir aquells elementsdesfavoridors. El Govern ha determinat l'impuls del Pla en aquestesquatre comarques pel període 2008-2010, atès que, donades les sevescircumstàncies, s'ha considerat necessari actuar-hi de maneraprioritària.

Segons ha detallat en roda de premsa el vicepresident del Govern, JosepLluís Carod-Rovira, els criteris per escollir aquestes comarques hanestat diferents entre sí. El cas del Ripollès i l'Anoia s'ha fet per ladavallada de creixement econòmic que han patit darrerament amb ladeslocalització d'empreses, sobretot del sector tèxtil a l'Anoia; i pelque fa a la Terra Alta i al Pallars Jussà respon més a un criteripoblacional ja que són dues comarques amb un progressiu envelliment dela pobalció.

Carod ha concretat que la dotació pressupostària d'aquest Pla permetràavançar en un o dos anys les obres que diferents Departaments delGovern tenien previstes fer sobretot de carreteres, polígonsindustrials, centres escolars, o regadius. A més, el vicepresident hadestacat el simbolisme d'aquest Pla perquè 'implica una visió globaldel territori' i deixa clar que 'no per ser comarques extremes nosignifica que no mereixin un interès prioritari'.

El Pla d'Iniciatives de Dinamització Comarcal vol estimular l'activitateconòmica i empresarial d'aquestes localitats mitjançant el suport delteixit productiu i la producció local, avançar el calendari per a lamillora d'algunes de les infraestructures programades, i desenvoluparun entorn socioeconòmic que afavoreixi la permanència de la població alterritori.

Dels 24 MEUR que s'hi destinaran fins al final de la legislatura, el75% s'avançaran en forma de préstecs, i el 25% restant serà adjudicaten forma de subvencions. A més, el Pla preveu una convocatòria d'ajutsanual adreçada a actuacions de dinamització econòmica tant pels ectorpúblic (ens locals) com per l'àmbit empresarial.

Per fer un seguiment de les actuacions del Pla, es constituirà unacomissió de seguiment de caràcter interdepartamental que estaràcoordinada pels delegats del Govern a cada territori. Així, en el casde l'Anoia la coordinarà el delegat del Govern a la Catalunya Central,el del Ripollès estarà coordinat pel delegat del Govern a Girona; el dela Terra Alta pel delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, i el delPallars Jussà pel delegat del Govern a l'Alt Pirineu.
 
Precisament Joan Martinoy, delegat del Govern a Girona serà demà a Ripoll per començar a concretar l'abast del Pla.

 

Arxivat a:
Política
Participació