Redacció | Actualitzat el 28/11/2016 a les 12:49h

El català que desafia les elèctriques de l'Estat

Gijsbert Huijink, un veí de Banyoles d'origen holandès, ha posat en marxa Som Energia, la primera cooperativa energètica de l'Estat | Ja té més de 30.000 clients i n'aconsegueix 200 de nous cada setmana

Gijsbert Huijink, l'holandès resident a Banyoles que ha engegat Som Energia. Foto: Som Energia


Un holandès resident a Banyoles ha iniciat la seva particular croada contra el sistema energètic espanyol. Gijsbert Huijink, de 47 anys, és professor a la Universitat de Girona. Va arribar a Catalunya l'any 2005 amb la seva dona i es van comprar una casa a la capital del Pla de l'Estany. Connectar-la a la xarxa els sortia molt car i van decidir instal·lar plaques fotovoltaiques. Però els canvis legislatius del govern espanyol van encarir la producció d'energia a través de renovables i Huijink va decidir revelar-se contra el sistema creant la primera cooperativa energètica de l'Estat, Som Energia.

El Mundo explica la història d'aquest banyolí adoptiu, que va posar en marxa l'empresa l'any 2010 amb l'ajuda d'alumnes, amics i familiars. El que va començar sent un petit projecte de rebel·lia personal s'ha convertit en una cooperativa amb més de 30.000 clients. Inicialment, subministraven energia a 150 llars, però ara aconsegueixen 200 nous contractes cada setmana. El 58% dels seus clients són a Catalunya, però també n'han captat a altres punts de l'Estat.

Som Energia és una cooperativa sense ànim de lucre que produeix i comercialitza energia verda. El seu objectiu és revertir l'actual tendència a l'Estat i aconseguir que el 100% del sistema energètic espanyol acabi funcionant a partir de renovables. De moment, el volum d'energia que produeixen -la majoria, a la planta fotovoltaica d'Alcolea del Río (Sevilla)- representa un u per mil del total, però Huijink creu que si segueixen creixent poden acabar fent les pessigolles a les grans elèctriques espanyoles.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 832
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: