Redacció | Actualitzat el 12/02/2016 a les 16:08h

La possible esterilització dels senglars enfronta animalistes i caçadors

Libera! recolza l'estudi, pioner a Catalunya, i rebutja les declaracions de la Territorial de Barcelona de la Federació Catalana de Caça.

A Catalunya s'estima que hi ha 70.000 senglars. Foto: delCamp.cat


Libera! recolza la decisió de l'alcalde Antoni Ventura, de l'Ajuntament de Sant Martí Sarroca, en la recerca de solucions ètiques que abordin l'actual situació no resolta de creixement de la població de senglar, en la mateixa línia que d'altres municipis que posen de manifest com la caça no dona resposta a la problemàtica.

Resulta sorprenent el comunicat emès per la Territorial de Barcelona de la Federació Catalana de Caça, emès el passat 15 de gener a través del diari El 3 de Vuit, respecte d'una decisió legítima presa per un alcalde d'un municipi. En el comunicat es posa de manifest que “és gràcies a la caça i a les actuacions dels caçadors que les problemàtiques generades per la creixent abundància de la població de porcs senglars no ha esdevingut un problema d’una magnitud més gran”.

No obstant, tot i que els estudis porten anys concloent que la caça és una eina imprescindible pel control de la població d'aquest animal, un dels més recents, el programa de seguiment de poblacions de senglar 2014-2015, de la Generalitat de Catalunya, conclou: “la caça no està aconseguint reduir significativament les poblacions de senglar en moltes zones de Catalunya”. De fet, a Catalunya es pot caçar quasi al 90% de la seva superfície, la majoria de la qual, 2,5 milions d'hectàrees, són gestionades per societats locals de caçadors, amb importants ingressos econòmics derivats de matar animals a través de la seva caça, als acotats de caça privats.

Si parlem de ciència i d'estudis científics, des de Libera! volem fer esment de les conclusions de la jornada tècnica celebrada a la seu del Consorci del Parc de Collserola el passat 20 de desembre. Un dels estudis presentats analitza els models de creixement poblacional i conclou que per regular la població de senglar a Collserola caldria evitar les fonts d'aliment urbanes i, també, reduir la població de senglar més selectivament, és a dir, no matar tots els porcs senglars que es trobin.

Rosi Carro, portaveu de Libera! argumenta: “aquesta conclusió aniria en la línia d'alguns estudis molt recents que indicarien que, a les zones estudiades, una alta pressió de caça podria provocar un més alt número de femelles primerenques en disposició de parir i que, a més, aquestes femelles avançarien els seus períodes de gestació, parint abans. Tenint això en compte, en alguns indrets l'alta pressió de caça el que podria propiciar és una natalitat més elevada del senglar”.

La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona, a través del Servei de Reproducció de la Facultat de Veterinària, es troba enllestint una prova pilot per a l'estudi de l'esterilització del porc senglar a través de vacunes. Aquest projecte pioner a Europa, en el que participarà el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i els municipis de Matadepera, Vacarisses i Terrassa, vol ampliar els estudis existents realitzats a Anglaterra i als Estats Units i constatar sobre el territori el que ja apunten els resultats d'aquestes investigacions: la vacuna anticonceptiva pot ser una nova metodologia a incorporar a la gestió de la població de porc senglar. Tots els elements de seguretat es troben avaluats i verificats per aquesta vacuna, que és una proteïna com altres vacunes que es fan servir pels animals a les granges de cria.

Carro es qüestiona els interessos de la Federació de Caça, donat que en aquest mateix comunicat emès per aquesta Federació dona informació errònia en dir que no es té prou informació científica respecte de les repercussions d'aquesta pràctica en d'altres espècies i sobre les persones i que manquen recursos econòmics per aprofundir en la investigació. La portaveu de Libera! assegura: “La prova pilot que es durà a terme demostra que s'estan posant els recursos necessaris i que hi ha un gran interès en aquest mètode i, òbviament, totes les qüestions de seguretat es troben més que comprovades abans de la realització d'aquest estudi. Tots els col.lectius que realment estem interessats en el control efectiu i ètic de la població de senglar hem de recolzar aquest estudi. Des de Libera! oferim la nostra ajuda per fer pedagogia entre agricultors i població afectada, doncs són molts els elements a coordinar per a l'èxit de l'estudi”.

La matança d'animals per controlar la seva població ha de deixar de ser una opció. Els pagesos i municipis afectats el que volen és una solució efectiva i definitiva, mentre que la caça d'animals comporta molts problemes associats: contaminació del medi natural pel plom dels perdigons; accidents de trànsit (el 60% dels accidents es donen entre setembre i gener, coincidint amb el període principal de zel del senglar i la caça); més destrosses a nous entorns provocats per la desorganització dels grups en les seves fugides; el número de llicencies de caça està disminuint amb els anys, fet que posa de manifest que la caça és cada cop menys acceptada per la ciutadania; i, la qüestió més èticament inacceptable, el patiment insuportable dels animals víctimes d'aquesta brutalitat.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 541
Agenda

» Del 25/03/2017 al 31/12/2018, De dilluns a divendres: de 12.30 a 13.30 h
Dissabtes i diumenges: de 12 a 14 h

Visites al Criptopòrtic de la Domus dels Mosaics d'Empúries
 Conjunt arqueològic d'Empúries (L'Escala)
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: