Redacció Osona.com | Actualitzat el 21/01/2016 a les 10:39h

La descontaminació dels pous d'aigua de Torelló ja ha costat 3 M€

El Grup de Defensa del Ter organitzà un acte en què intevingué l'exalcalde Miquel Franch i l'antic cap de planificació de l'ACA Gabriel Borràs

Miquel Franch, Gabriel Borràs i Sergi Solà, a la xerrada de divendres. Foto: GDT


El judici oral contra els responsables, durant els anys 1999 i 2000, de les empreses Covit i Vem de Tapas Metálicas, per la contaminació dels aqüífers de Torelló, s'acaba de celebrar tot just fa uns dies. En aquest marc, el Grup de Defensa del Ter (GDT) ha organitzat un cicle de xerrades, sota el títol “Volem l’aigua neta, clara i nostra”.

La primera conferència, amb un to informatiu, va tenir lloc divendres, 15 de gener, a les 8 del vespre, a l'antiga sala de Gestiomat, a Torelló. L’acte portava per nom “L’aigua contaminada. L’enverinament de l’aigua dels pous i de l’aixeta amb percloroetilè” i va comptar amb la presència de Miquel Franch, alcalde de Torelló entre 1999 i 2011; Gabriel Borràs, exdirector de planificació de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA); i Sergi Solà, president del GDT. La sala es va omplir de gom a gom, amb una setantena de persones.

Primer de tot va parlar Solà, recordant les repercussions que ha tingut (i té) la contaminació dels pous després de 15 anys. Es calcula que al subsòl de Torelló poden haver-hi quatre tones de percloroetilè, una quantitat que, per exemple, seria suficient per contaminar l'aigua dels pantans de Sau i Susqueda. La inversió que s'ha fet fins a dia d'avui per la descontaminació dels pous voreja els 3 milions d'euros. També va recordar la persistència del GDT en la lluita contra la impunitat durant tot aquest procés judicial, fent front a les tàctiques de la defensa.

Per la seva banda, Miquel Franch va recordar els successos que van seguir al descobriment de la contaminació a finals de l'any 2000, gràcies a una anàlisi rutinària, per part de la Generalitat, en una aixeta. L’exalcalde, per tranquil·litzar, va dir que no hi ha evidències de que algú consumís aigua contaminada, però sí un risc clar per a la salut. També va fer memòria de les fortes pressions que va rebre seguidament als fets, per part de les empreses encausades. Segons Franch, la potabilitzadora que s'ha d'inaugurar pròximament garanteix el recurs, però l'aigua de Torelló serà més cara i no tan bona. També es va queixar que l'ACA només reclami 1 milió d'euros en el judici.

Finalment, Gabriel Borràs, així com en Miquel Franch, va reconèixer la feina clau del GDT perquè s'hagi arribat a fer el judici. L’antic dirigent de l’ACA va explicar l’excepcionalitat del cas, i una prova és que encara guarda una ampolleta al seu despatx amb percloretilè de la descontaminació. Va dir que la clau per impedir episodis de contaminació com el de Torelló és el control dels residus i que està clar que en aquell moment es va actuar malament. Actualment encara hi ha molta feina per fer en aquesta línia, va argumentar. En aquest sentit, va reclamar que la sentència del cas hauria de servir com a punt d'inflexió en les pràctiques mediambientals i la gestió de residus, com va ser en el seu dia el cas Puigneró.

La xerrada va concloure amb un animat debat entre el públic, amb intervencions com ara la de Toni Iborra, advocat del GDT en el cas, o Santi Vivet, actual alcalde de Torelló.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 684
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: