Redacció Osona.com | Actualitzat el 16/12/2015 a les 12:14h

Comença el judici per la contaminació del aqüífers de Torelló l'any 2000

El responsables de Covit i Vem de Tapas Metálicas seuran al banc dels acusats, pel vessament d’un dissolvent industrial que va arribar a les aixetes del poble

Roda de premsa del Grup de Defensa del Ter, aquest dilluns als jutjats de Barcelona. Foto: GDT

El judici oral contra els responsables, durant els anys 1999 i 2000, de les empreses Covit i Vem de Tapas Metálicas, per la contaminació de l’aqüífers de Torelló, s’inicia aquest dilluns, 14 de desembre.  Els màxims acusats, que seran els primers a declarar, són: Liber Antoni Sanjurjo, director gerent de Covit; Carlos Pérez, gerent adjunt de Covit; i Ramon Toneu, director tècnic i de producció de Vem de Tapes Metálicas.

L'Agència Catalana de l'Aigua, l'Ajuntament de Torelló, la Fiscalia de Medi Ambient i el Grup de Defensa del Ter han presentat escrits d'acusació contra els tres presumptes responsables, que inclouen multes de responsabilitat civil i penes de presó per a delictes contra el medi ambient i la salut de les persones. En concret, la Fiscalia de Medi Ambient demana tres anys de presó, tres d'inhabilitació i 1,3 milions d'euros en indemnitzacions i multes per al tres responsables, acusats d'haver vessat directament als aqüífers, pous i al riu Ges els residus clorats de les seves màquines sense cap tipus de filtre.

El desembre de l'any 2000, el Departament de Salut va detectar la presència d'un dissolvent industrial, el percloretilè, a les aixetes de les cases de Torelló. A principis de l'any 2001 l'increment dels nivells de percloretilè als pous municipals, situats a la zona de les piscines de Torelló, van obligar a clausurar-los. Aquests pous subministraven prop del 60% del consum d'aigua del municipi. El risc per a la salut pública causat va ser enorme.

Després de diverses investigacions, es va assenyalar Covit i Vem de Tapas Metálicas com a presumptes culpables de l'abocament continuat i la gestió il·legal del residu de percloretilè, com a mínim des de l'any 1991.

Quinze anys després, el procés judicial encara no està enllestit degut a problemes legals i a la lentitud de la pròpia justícia. Durant aquest període, els costos econòmics assumits per l'Ajuntament de Torelló i l'Agència Catalana de l'Aigua han estat considerables, tant pel què fa a l'intent d'aplicació de tècniques de descontaminació, com per la necessitat d'assegurar noves fonts d'aprovisionament d'aigua potable.

La contaminació d'una àmplia zona del subsòl propera als pous esmentats i a l'aqüífer del riu Ges es manté encara avui 15 anys després de ser descoberts els fets.
 

Nota de premsa del Grup de Defensa del Ter


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 684
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: