Redacció | Actualitzat el 16/07/2015 a les 12:22h

L'ozó es torna a disparar a Catalunya davant la passivitat de les autoritats

Ecologistes en Acció denuncia que se superen amb escreix els nivells recomanats diàriament a la Plana de Vic, Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Comarques de Girona.

La situació de contaminació per ozó troposfèric al país és alarmant. Des del mes de març se superen tant l'objectiu legal per a la protecció de la salut humana (concentració d'ozó superior a 120 µg/m3 [micrograms per metre cúbic], de mitjana en 8 hores) com la recomanació que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha establert per a aquest contaminant. La perllongada onada de calor i l'intens tràfic motoritzat que suporta Catalunya ha provocat que se superin gairebé diàriament els nivells especialment a la Plana de Vic, el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i les comarques gironines.

Ecologistes en Acció denuncia la insuficient informació donada per part de les autoritats, que es limita a la publicació de dades a la web i l'enviament d'avisos de les superacions del nivell d'informació (mitjanes horàries superiors a 180 µg/m³) als qui ho hagin sol·licitat prèviament. Per als ecologistes és necessària una campanya comunicativa contundent que avisi a la població de forma immediata i a través dels mitjans de comunicació massius perquè es prenguin mesures de protecció a la salut, i que expliqui la gravetat del problema i les seves causes.
 

A la il·lustració, mapa dels nivells d'ozó previstos per aquest 16 de juliol. Foto: MAiR.Davant la persistència d'altes temperatures durant almenys aquesta i la setmana vinent, Ecologistes en Acció demana a la Generalitat l'adopció de les accions necessàries d'urgència, per evitar aconseguir el nivell d'alerta per ozó, establert en 240 micrograms per metre cúbic. Mesures que han de passar per la reducció dràstica del trànsit urbà i interurbà i de l'activitat industrial. Així mateix, els ecologistes denuncien que la Generalitat de Catalunya acumula una dècada de retard en la redacció del preceptiu Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire per reduir els nivells d'ozó, i exigeixen a l'Administració que compleixi amb les seves obligacions legals i elabori, aprovi i apliqui sense dilació aquesta Pla.

L'ozó troposfèric, també conegut com a ozó “dolent” per contraposició al de l'estratosfera, és un contaminant secundari produït per la reacció entre la llum solar i el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pels automòbils i algunes indústries. Per inhalació, provoca un increment dels riscos de malalties respiratòries agudes i reducció de la funció pulmonar, així com l'agreujament de patologies cardiovasculars.

L'OMS estima en prop de 2.000 les morts  prematures anuals a l'Estat espanyol produïdes com a conseqüència de l'exposició a nivells d'ozó com els registrats en el que portem d'estiu a Catalunya. L'ozó, a més d'afectar la salut de les persones, és, també, tòxic per a la vegetació, danya els boscos i redueix la productivitat dels cultius com fa anys que denuncia la Unió de Pagesos.

Els recurrents episodis d'«ozonatges» a l'estiu i «nitrogenatges» a l'hivern mostren la inacció de les administracions catalanes en la lluita contra la contaminació atmosfèrica, situació que des de fa anys ve denunciant l'organització ecologista que juntament amb més de 50 entitats de la Plataforma per la Qualitat de l'Aire, reclamen amb urgència l'elaboració d'un nou Pla de Qualitat de l'Aire a Catalunya.

Més informació:

Dades publicades per la Generalitat.
Resum de les superacions del valor objectiu a llarg termini per a la protecció de la salut humana del 2015.
Resum de les superacions del llindar d'informació i/o d'alerta del 2015
— Podeu seguir els avisos via twitter amb l'etiqueta #ozo2015.

COMENTARIS

+0
-0
Nivells d'Ozo.
Jan Original, 16/07/2015 a les 18:46
Que el nivell d’ozó augmenti "puntualment" per sobre dels nivells recomanats per l' OMS no es cap problema per les persones, ans tot el contrari. Una altra cosa molt diferent es que aquests nivells es mantinguin moltes hores (mes de 4 o 5) o alternativament molts dies seguits.

De totes maneres resulta esperpèntic -molt esperpèntic- que els pagesos es queixin per això i en canvi cada dia inundin les nostres terres de purins, que això si es un greu problema de salut pública.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 684
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: