À.Ll / ACN | Actualitzat el 08/06/2015 a les 11:15h

Ecologistes i pagesos s'enfronten pel futur de l'aeròdrom d'Alfés

Una trentena de persones han anat fins a les instal·lacions, on els han rebut amb crits i xiulets

Pagesos i ecologistes han topat aquest diumenge. Foto: Estela Busoms.


La bicicletada organitzada pel grup ecologista Ipcena fins a la timoneda on s'ubica l'aeròdrom d'Alfés (Segrià) ha acabat amb un tensa topada amb els pagesos i partidaris de la infraestructura que els han rebut amb crits i xiulets. Hi havia una important presència policial i l'enfrontament verbal no ha anat a més però ha posat de manifest les posicions enfrontades sobre el tancament de l'aeròdrom.

En principi la instal·lació té els dies comptats després que el Tribunal Suprem hagi donat la raó als qui consideren que els vols d'avionetes són incompatibles amb la preservació de la zona.Ara la Generalitat té dos mesos per fer complir la sentència, a menys que prosperi el recurs presentat per l'Aeroclub de Lleida al·legant indefensió en el procés.

La bicicletada que ha sortit de la plaça Ricard Vinyes de Lleida ha reunit una trentena de persones de totes les edats. S'ha organitzat per posar en valor l'espai protegit de la timoneda d'Alfés (Segrià) i reclamar el tancament immediat de l'aeròdrom un cop el Tribunal Suprem ha donat la raó als ecologistes. Ipcena proposa que les instal·lacions es converteixin en un centre d'interpretació de l'ecosistema dels secans de Lleida i dels ocells esteparis que hi habiten.

A l'arribada a l'aeròdrom els esperaven mig centenar de persones amb tractors i pancartes just davant de les instal·lacions, on aquest diumenge continuaven enlairant-se avionetes. El moment més tens ha estat quan han coincidit els dos grups i les bicicletes han passat entremig dels qui protestaven per les accions dels ecologistes. El portaveu d'Ipcena, Joan Vázquez, ha qualificat els fets de "lamentables" per les "provocacions i amenaces" que els han dirigit. També ha dit que és una "mostra de covardia" i que tothom ha d'assumir que la justícia avala el tancament d'unes instal·lacions privades ubicades sobre terrenys públics protegits.

L'aeròdrom s'ubica enmig d'una timoneda reconeguda com a PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural) i declarada zona d'especial protecció d'aus (zepa). Els ecologistes fa anys que denuncien la incompatibilitat de l'activitat aèria amb la preservació d'aquesta àrea protegida i la justícia els ha donat la raó. El Tribunal Suprem (TS) acaba de convertir en ferma una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que comporta el tancament de la instal·lació i el seu trasllat a l'aeroport d'Alguaire (Segrià). 

El document estableix un termini de seixanta dies per completar el trasllat de l'activitat del Reial Aeri Club de Lleida des d'Alfés a Alguaire i el cessament de les operacions d'enlairament i aterratge a l'aeròdrom a partir d'aquell moment. L'únic que podria evitar-ho és que prosperés el recurs presentat per l'aeroclub.

 

COMENTARIS

+0
-0
TALA D'ARBRES
Anònim, 07/11/2019 a les 09:48
Ara mateix a ALFARRÀS, estan tallant els arbres del carrer del darrere del carrer Nou. Els han talat TOTS, i ara estan trinxant el brancam.
Tinc fotografies que us puc enviar si em doneu una adreça electrònica.
Al final haurem de comprar l'aire en ampolles (de plàstic) per poder respirar!!!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 786
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: