Redacció | Actualitzat el 29/05/2015 a les 12:21h

El dia de la marmota amb el CREAF

Un grup de recerca del centre llança un projecte a Verkami per continuar fent expedicions de recerca als Pirineus i estudiar les marmotes.

Els mecenes que aportin 40 o 50 euros podran apadrinar una marmota o una família sencera


El grup de recerca d’en Bernat Claramunt, investigador del CREAF i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona ha creat un projecte a Verkami per estudiar el futur del Pirineu seguint el dia a dia de les marmotes i la seva relació amb els companys que habiten els prats alpins de La Cerdanya. El projecte l’han titulat Marmotes, ciutadans i científics desvetllant el futur del Pirineu.
 
El CREAF porta set anys estudiant les famílies de marmotes dels Pirineus. Gràcies a aquesta feina, els científics coneixen molt bé la família de la Bruixa, del Nat, o de la Gala i han pogut publicar articles científics rellevants sobre com el canvi climàtic està afectant els ecosistemes alpins i com es relacionen els éssers vius en aquest entorn. Tot i això, els programes de finançament de la recerca ja no financen projectes tan a llarg termini i aquestes expedicions s’han quedat sense fons per aquest 2015.
 
El CREAF obre la campanya Marmota 2015 a la ciutadania amb la crida a Verkami
 
Per poder arribar a la meta dels 3.000 euros que s’ha proposat, el CREAF ha decidit convidar als seus mecenes a participar a la campanya de seguiment de marmotes que comença ara al Juny. Per això, entre les recompenses que s’ofereixen n’hi ha que tenen una forta implicació amb el projecte i amb els seus protagonistes. Per exemple, els mecenes que aportin 40 o 50 euros podran apadrinar una marmota o una família sencera, posar-li nom i rebre’n informació de la seva evolució.  A més, els que n’aportin  75 o 100 seran igual padrins però, a més, gaudiran d’un itinerari guiat de biodiversitat per veure de prop les famílies de marmotes. Per últim, els mecenes amb més ànim de col·laborar (entre 150 i 200 euros), podran passar un dia envoltats de marmotes ajudant al grup de recerca amb la captura-marcatge i recaptura de marmotes.
 
Com estudia el CREAF les marmotes?
 
Trobem marmotes als prats alpins i subalpins de pràcticament tot el Pirineu català. Les famílies estan composades pel mascle i la femella dominant, subadults de fins a 3 anys, i els petitons que han nascut l'any en curs. No tenen depredadors i no han de competir amb gaires altres animals per aconseguir el seu menjar preferit, ja que les marmotes son herbívores i, als prats alpins, sembla que, per ara, hi ha menjar per a tothom (isards, vaques, cavalls, marmotes, etc).
 
Per estudiar-les el CREAF segueix una metodologia anomenada captura-marcatge-recaptura. Aquesta metodologia consisteix en provar de capturar el màxim d'individus d'una regió determinada cada any, i prendre’ls el màxim de mesures. Si s’aconsegueix  recapturar-les els següents anys, es pot conèixer quines marmotes sobreviuen d’un any a l’altre, quines moren, quants fills tenen, amb qui s’aparellen, etc.

Quan es capturen, el primer que es fa és adormir-les per evitar l’estrès dels animals. Després es marquen per poder-les reconèixer els següents anys d’estudi (els posem un xip com els dels gossos), se’ls prenen mesures, i, un cop es desperten, s’ alliberen.

Navega per les etiquetes

animalsVerkamimarmotesCREAF

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 684
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: