Sílvia Berbís | Actualitzat el 19/05/2015 a les 10:57h

El capó reial, nou depredador contra el cargol poma a l'Ebre

Un capó reial engolint un exemplar de caragol maçana, encara al bec. Foto: Xavier Curto


Tots els sistemes de combat són pocs i, a les portes d'una nova campanya, ara que torna a renéixer amb força la plaga del caragol maçana (o cargol poma), -inundats els camps, amb temperatures altes, i amb l'arròs començant a créixer-, apareix una nova esperança. Els tècnics i especialistes en ornitologia estudien si el capó reial, conegut també al delta de l’Ebre com a pòlit negre i "morito", pot convertir-se en un dels principals depredadors naturals contra la plaga del caragol al delta. De moment, els primers indicis apunten que aquest ocell, que va començar a instal·lar-se al delta fa una quinzena d’anys, provinent de Doñana, s’està erigint com un dels candidats amb més possibilitats.

Tal com es pot observar en aquestes fotografies de Xavier Curto, agricultor i aficionat a l’ornitologia, difoses per SEO/Birdlife, el pòlit negre és una de les principals espècies d’aus que es menja exemplars adults de l’espècie invasora. Si inicialment no se li coneixien depredadors a la zona, poc a poc la natura comença a desplegar la lluita biològica i s’ha comprovat que l’ànec coll verd, com les carpes, engolixen caragols de mida petita, com també ho fa el gavià argentat. Amb animals adults, s'ha observat que les rates els ataquen, i ara el capó reial sembla convertir-se en “una bona esperança per a la lluita biològica”, segons ha afirmat el delegat de SEO/Birdlife al delta de l’Ebre, Ignasi Ripoll.

"Diverses espècies d'aus ja han après que aquesta espècie exòtica invasora és un recurs alimentari aprofitable i, per desgràcia, abundant”, explica. En el cas del gavià argentat, s’havia detectat que s’emporten exemplars per trencar-los i menjar-los tranquil·lament, i se n’ha trobat rastre en racons inesperats com els terrats dels fars marins. Per contra, però, aquesta pràctica també pot resultar una amenaça que pot provocar l’expansió de la plaga, donat que el gavià s’emporta exemplars d’un lloc a l’altre, que potser encara no està afectat per la plaga.

La “bona notícia”, ara, és haver comprovat que una de les aus més interessants del Delta, el "morito", que en la última dècada ha crescut de manera espectacular al delta i ja té una població d’entre dos i tres mil individus, segons Ripoll, menja caragol adult. “Com diuen els experts, quan la biodiversitat és elevada l'ecosistema reacciona per defensar-se de les espècies invasores", apunta SEO/Birdlife. "El "morito" és sens dubte un bon candidat per ajudar en la lluita biològica", sosté Ripoll. L’expansió del capó reial des del sud cap al nord de la península Ibèrica es relaciona amb el canvi climàtic o amb l'aprofitament de recursos com el cranc americà. Ara, però, pot veure’s beneficiat pel caragol, una plaga molt perjudicial per al medi ambient i l’agricultura deltaica. 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 756
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: