Xavier Borràs | Actualitzat el 06/05/2015 a les 11:46h

Aprovat inicialment el Pla director urbanístic del delta del Llobregat

El mateix dia que DEPANA denuncia que la caça intensiva i constant posa en greu perill espècies protegides i aboca a l'extinció l'ànec collverd

Estany de Cal Tet vist des de l'Aguait de Cal Tet al delta del LLobregat. Foto: Jordi Ferrer/Viquipèdia.


La Comissió territorial d’urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona (AMB) ha aprovat inicialment el Pla director urbanístic (PDU) d’àmbits d’activitat econòmica del delta del Llobregat, que properament se sotmetrà a informació pública. Aquest Pla forma part dels 13 PDU de caràcter estratègic que impulsa el Departament de Territori i Sostenibilitat amb la voluntat de contribuir a la reactivació econòmica mitjançant les eines del planejament urbanístic.
 
L'aprovació d'aquest Pla director es produeix el mateix dia que DEPANA ha denunciat l'estat «terminal» del delta, ja que la caça intensiva i constant posa en greu perill espècies protegides i aboca a l'extinció a unes altres tan comunes com l'ànec collverd. Un informe remès a la Comissió Europea per DEPANA, recopila i analitza un conjunt de dades sobre la disminució d'aus en el Delta.

Les diferents administracions catalanes sempre han considerat el delta del Llobregat com un lloc prioritari de no conservació. Va ser un “error administratiu” el que va permetre que en el 2004 es designés una part dels espais naturals d'aquest Delta a incloure dins de la llista europea de Zones d'Especial Protecció per a les Aus, ZEPAs, en aplicació de la Directiva d'Aus de la UE.

En els últims 20 anys, les grans infraestructures metropolitanes han afectat de forma directa o indirecta a més de 1500 hectàrees de zones humides, espais naturals i agraris, que en gran manera han desaparegut sota la pressió especulativa urbanitzadora. El principal causant ha estat, especialment, l'anomenat Pla Delta. En ell es contemplaven l'ampliació del port, desviament del riu, i sobretot, l'ampliació de l'aeroport.

L'evidència científica d'aquests impactes sobre l'avifauna del Delta ve recollida en un estudi sobre els censos hivernals d'aus aquàtiques. Els censos mostren que l'any 2002 la població de anàtides del Delta es trobava en el seu màxim històric, amb més de 5.000 exemplars d'ànecs, dels quals més de 3.123 eren collverds.

Aquestes xifres són comparables als 10.000 exemplars d'anàtides que s'han vingut comptabilitzant a una altra zona humida catalana equivalent al Delta: els Aiguamolls de l'Empordà. A la fi d'aquell mateix any 2002, van començar a manifestar-se d'una forma evident els impactes de les grans infraestructures sobre el territori que en aquell moment començaven a desenvolupar-se.

Durant els següents anys la pressió de les obres va produir la lògica reducció de les xifres d'exemplars, fins que en el 2007 es va estabilitzar entorn de la meitat de les censades en el 2002.

En mateix 2007, com a compensació dels impactes produïts, es va aprovar un increment parcial dels espais naturals protegits. No obstant això, va ser clarament insuficient per compensar les pèrdues causades per l'ampliació de port i aeroport, i malgrat la reducció d'aus aquàtiques que ja s'havia produït, aquestes noves zones, van seguir mostrant-se insuficients per albergar el volum d'aus que encara es mantenia. Els pagesos van començar a denunciar afectacions en alguns camps de cultiu.

L'Administració, en lloc d'incrementar més les zones protegides o atorgar ajudes econòmiques, es va centrar a donar tot tipus de facilitats per concedir autoritzacions excepcionals per a la captura de les anàtides que surten de les escasses zones protegides.

Des del 2009, la situació s'ha anat radicalitzant, fins al punt que aquest any 2015, d'1.554 anàtides censades, tan sol 191 eren ànecs collverds. En 13 anys han desaparegut el 69% del total d'ànecs i el 94% de la població de collverds.

L'ànec collverd és una espècie comuna i en expansió a Catalunya, per la qual cosa el seu acusat descens és fruit d'una política de caça especialment intensa i localment molt significativa. Cap gestió cinegètica pot causar la desaparició de més del 90% d'una espècie. Si això ocorre, s'han de revisar de forma dràstica i urgent les actuacions dutes a terme.

Segons l'informe elaborat per l'equip tècnic de DEPANA, la disminució d'ànecs al Delta del Llobregat guarda una correlació directa amb les actuacions que s'han desenvolupat durant aquests els últims anys. La pèrdua d'espais naturals, així com la falta general de protecció i gestió conjunta de totes les zones naturals i agrícoles del Delta han facilitat l'aplicació de mesures draconianes de control de les espècies que teòricament afecten a l'agricultura.

L'aplicació d'aquestes mesures ha delmat la població de collverds i d'altres espècies d'interès. La seva caça es realitza al llarg de tot l'any i sense cap control directe de l'administració, malgrat ser una espècie de l'Annex II de la Directiva d'Aus. Aquesta informació ha sigut enviada a la Comissió Europea en el marc d'una Queixa oberta per la conservació del Delta .

Volem remarcar que s'està caçant dins d'espais protegits en plena època reproductora, espais que són reduïts i on es reprodueixen altres espècies d'alt valor ecològic com les cames llargues , els martinets menuts o els ànecs blancs (Can Dimoni, Reguerons, la Murtra, etc...). Totes aquestes espècies són greument afectades per la caça durant el seu període de reproducció.

Durant aquesta mateixa època, en els camps de cultiu abandonats es troben aus com la terrerola comuna o el trobat , espècies protegides i en clar declivi.

Les llicències de caça permeten la captura de gavines com la riallera i el gavià argentat , molt difícils de diferenciar de les corses i les capnegres , que també utilitzen els camps de cultiu durant la seva època reproductora, encara que solament s'alimenten de crancs americans i d'insectes.

La gavina corsa està considerada en perill d'extinció a Catalunya. Les llicències que es concedeixen no asseguren a cap moment la preservació d'aquestes espècies estrictament protegides, ja que la gestió de la caça és portada de manera absolutament autònoma per grups concrets de caçadors juntament amb sindicats agraris que poc saben d'espècies marines.

Per tot l'abans exposat, des de DEPANA demana que:
  • Que en cap cas es caci en època reproductora, ni la resta de l'any en zones humides o espais d'alt valor ornitològic.
  • Que sempre s'asseguri la no afectació a espècies protegides, en declivi o en perill d'extinció.
  • L'establiment de criteris científics sobre els nivells adequats de les poblacions de cadascuna de les espècies que es capturen.
  • Comprovació pública, quantificada i documentada dels suposats danys produïts amb les espècies a les quals s'atribueixen amb la seva presència real al territori.
  • Comprovació dels exemplars caçats i la seva espècie per part dels agents forestals.
  • Establiment d'una assegurança per danys.
  • Establiment de noves zones d'alimentació al costat de les zones humides.
  • La reposició subvencionada de les antigues tècniques dels “Estanyats” que contribueixen a millorar la qualitat del sòl, disminueixen la necessitat d'abonaments i pesticides, alhora que suposen un lloc alternatiu per a l'alimentació de les espècies aquàtiques.
     

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 451
Vés a: La Moncloa ven la treva independentista com un èxit de la repressió

La Moncloa ven la treva independentista com un èxit de la repressió

«L’equip de Mariano Rajoy dona per fet que ERC i el PDECat ja estan assumint que no faran president Puigdemont»

Vés a: ​Sabadell recupera l'antiga caserna de la Guàrdia Civil

​Sabadell recupera l'antiga caserna de la Guàrdia Civil

La Generalitat elabora un dictamen en què considera nuls els acords presos entre l'Ajuntament i l'Estat per la cessió de l'espai

Vés a: Més control sobre la corrupció: el projecte Digiwhist examina els governs europeus

Més control sobre la corrupció: el projecte Digiwhist examina els governs europeus

Durant tres anys, investigadors de diferents països han analitzat 7,66 milions de registres de contractació a tota Europa, incloses gairebé 200.000 licitacions espanyoles| El projecte treballa amb organitzacions ciutadanes com Xnet per temes d'alertadors de la corrupció

Vés a: L'ambaixada espanyola a Dinamarca fa el boicot a Puigdemont

L'ambaixada espanyola a Dinamarca fa el boicot a Puigdemont

Serà la primera sortida de Bèlgica des que el president és a Brussel·les i servirà per debatre sobre la qüestió catalana en el context europeu

Vés a: Els cervells de la trama Gürtel assenyalen el finançament il·legal del PP valencià

Els cervells de la trama Gürtel assenyalen el finançament il·legal del PP valencià

Pablo Crespo i 'El Bigotes' apunten directament la cúpula de Francisco Camps com la responsable dels pagaments en negre | "Jo tenia targeta com qualsevol empleat del PP per entrar a la seu del carrer Génova", diu 'El Bigotes'

Vés a: El govern espanyol destitueix Artadi i Borràs per «incompatibilitat»

El govern espanyol destitueix Artadi i Borràs per «incompatibilitat»

El consell de ministres ho ha acordat aquest divendres en virtut de l'article 155

Vés a: Un llibre, una pel·lícula i una activitat per gaudir el cap de setmana

Un llibre, una pel·lícula i una activitat per gaudir el cap de setmana

NacióDigital recomana "El mar" de Blai Bonet, "Los archivos del Pentágono" de Steven Spielberg, i la Fira de l'Oli de les Garrigues, entre d'altres

Vés a: Innovació i nous formats per difondre la cultura

Innovació i nous formats per difondre la cultura

Una experiència innovadora del Laboratori NacióDigital-UdG apropa universitat, empresa i institucions culturals | La valoració positiva de totes les parts implicades assegura la continuïtat del projecte

Vés a: Viu els perills de l'escalada posant-te a la pell d'un alpinista amb «K2»

Viu els perills de l'escalada posant-te a la pell d'un alpinista amb «K2»

El K2 és la segona muntanya més alta del món, i també la segona més mortal| Aconseguir fer arribar dos alpinistes al cim i que en baixin sans i estalvis, no serà una tasca fàcil

Vés a: Torrent proposarà dilluns el candidat a la presidència de la Generalitat

Torrent proposarà dilluns el candidat a la presidència de la Generalitat

El president del Parlament, amb tota probabilitat, emplaçarà Carles Puigdemont a formar Govern amb la incògnita viva sobre la fórmula de la investidura

Vés a: El TSJC decidirà el 5 de febrer si envia a presó els condemnats pel cas Palau

El TSJC decidirà el 5 de febrer si envia a presó els condemnats pel cas Palau

El jutge cita Fèlix Millet, Jordi Montull, Gemma Montull i Daniel Osàcar per resoldre les mesures cautelars que va demanar la Fiscalia

Vés a: Sandro Rosell seguirà a la presó

Sandro Rosell seguirà a la presó

L'Audiència Nacional rebutja el recurs de l'expresident del Barça per diverses raons

Vés a: El govern espanyol avisa Puigdemont i Torrent: «No consentirem cap il·legalitat»

El govern espanyol avisa Puigdemont i Torrent: «No consentirem cap il·legalitat»

Íñigo Méndez de Vigo no aclareix si la investidura a distància serà impedida abans que es produeixi però insisteix que qui se salti la llei respondrà davant dels tribunals | El portaveu de l'executiu de Rajoy recorda al president del Parlament el cas judicial que recau sobre Forcadell

Agenda

» Del 18/06/2017 al 28/01/2018, De dilluns a divendres: de 10 a 13 h i de 15 a 18 h, dissabtes: d'11 a 14 h i de 16 a 19 h, diumenges i festius: d'11 a 14 h, dilluns: tancat

Exposició "Creences i religions. Llibertat, diversitat i conflicte"
 Museu dels Sants (C. Joaquim Vayreda, 9, Olot)

» Del 25/03/2017 al 31/12/2018, De dilluns a divendres: de 12.30 a 13.30 h
Dissabtes i diumenges: de 12 a 14 h

Visites al Criptopòrtic de la Domus dels Mosaics d'Empúries
 Conjunt arqueològic d'Empúries (L'Escala)
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: