Xavier Borràs | Actualitzat el 01/04/2015 a les 15:44h

El Pacte Social de l'Aigua rep l'aval de les forces catalanes d'esquerra

El compromís signat aposta per una gestió pública, sostenible, transparent i participativa a Catalunya, on la gestió privada afecta encara al 83% de la població

Un moment de la presentació del Pacte Social de l'Aigua a Barcelona, amb els diversos representants de les forces polítiques i les entitats signants. Foto: Aigua és Vida.


La Plataforma Aigua és Vida ha presentat avui el Pacte Social de l'Aigua, un document que aposta pel reconeixement de l'aigua com un dret humà així com per la gestió pública, participativa i transparent de l'aigua, amb criteris de sostenibilitat i justícia social. A menys de 2 mesos per a la celebració de les eleccions municipals, nombroses organitzacions socials i vuit forces polítiques l'han subscrit amb el compromís d'implementar-lo i integrar-lo en els seus respectius programes electorals.

Jordi Giró, president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), ha manifestat que “la situació a Catalunya, amb una gestió privada que afecta al 83% de la població, ens porta a la necessitat de plantejar aquest Pacte, amb l'objectiu de reforçar una tendència que està en alça i a nivell tant català com mundial ja és imparable: la remunicipalització de l'aigua”. Així mateix ha afirmat que “cal anar vàries passes més enllà en la prestació d'aquest servei bàsic, apostant per formes de gestió més democràtiques i transparents”.

Per Ramon Clariana, de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Terrassa i de la Taula de l'Aigua d'aquest municipi, “aquest Pacte engrana perfectament amb els moviments locals de lluita per la defensa de l'aigua, com el de Terrassa, on recuperarem la gestió de l'aigua el 2016”. A més ha afegit que «el moviment veïnal ha d'apostar per la municipalització de l'aigua perquè forma part de la lluita per la defensa dels drets socials del veïnat, i del bé comú».

Així mateix, Moisès Subirana, de la Plataforma Aigua és Vida, ha destacat que “el Pacte recull les reivindicacions del moviment de l'aigua, havent-se també presentat a altres parts de l'Estat amb el suport de totes les forces polítiques a excepció de Ciutadans i el PP”. A Catalunya s'han adherit al Pacte Social de l'Aigua: Barcelona en Comú, CUP, ERC, EUiA, ICV, Movimiento RED, Podem i Procés Constituent, destacant les absències de CiU, PSC i de nou Ciutadans i PP.

Totes les persones representants de les forces polítics presents han deixat palès el seu compromís en fer tot el què estigui al seu abast per implementar el contingut del Pacte.

Així, Maria Rovira, candidata de les CUP a Barcelona, ha assegurat que la seva formació «ja està aplicant la remunicipalització a Arenys de Munt i ha alertat dels perills del tractat de lliure comerç que s'està negociant entre la UE i els EUA, conegut com a TTIP».

Per la seva banda, Alfred Bosch, diputat al congrés i alcaldable d'ERC a Barcelona, s'ha mostrat a favor de la «gestió i titularitat pública de l'aigua, i que aquesta no sigui un monopoli».

Al seu torn, David Companyon, diputat d'EUiA, ha denunciat la perversió de les aliances público-privades i ha assenyalat que casos com el de Montornès del Vallès, on s'ha remunicipalitzat el servei, «són el camí a seguir».

Segons, Joan Herrera, Co-coordinador d'ICV, «l'aplicació del Pacte s'ha de veure reflectit en la recuperació d'Aigües Ter-Llobregat i la municipalització a Barcelona» i «i que no estigui al Pacte Social de l'Aigua no pot estar en full de ruta soberanista».

Ada Colau, candidata de Barcelona en Comú per Barcelona, s'ha compromès a «treballar per la municipalització de l'aigua a Barcelona i àrea metropolitana, així com exigir que l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) faci públic l'informe de recomanacions de 64 pàgines que els hi adreçat l'Oficina Antifrau sobre les irregularitats al voltant de la creació de l'empresa mixta».

Per Òscar Guardingo, secretari de Participació i Relacions amb la societat civil de Podem, «cal assegurar una dotació mínima universal de 100 litres per persona i dia». Finalment, Arcadi Oliveres, portaveu de Procés Constituent, ha manifestat la importància «d'avançar cap a models de gestió que incloguin la solidaritat amb els diferents pobles del món on l'accés a l'aigua encara no està garantit».

Aigua és Vida, formada per nombroses entitats i organitzacions socials, farà un seguiment dels compromisos adquirits per les forces polítiques firmants del Pacte per assegurar que se n'implementa el seu contingut. La signatura d'aquest Pacte forma part de la campanya de remunicipalització que Aigua és Vida porta a terme i que pretén posar sobre la taula els beneficis i impactes que tenen els diferents models de gestió de l'aigua.

COMENTARIS

+1
-0
Sí i no
Anònim, 01/04/2015 a les 17:18
Que la gestió de l'aigua hauria de ser pública, sóc el primer que ho diu. Però també farien bé tots aquests signants, especialment els que tenen carnet de partit que ha tocat poder, de criticar i fiscalitzar els impostos que es cobren per tram, gastis l'aigua o no la gastis. Que jo estic en 7-8 m3 cada dos mesos i l'aigua em costa 3 euros mentre que els impostos, cobrats tots sobre els 18 m3 del tram, em suposen uns 25 euros mes.

O sigui que sí, que AGBAR és molt dolenta però la Generalitat, la Diputació, el Consell Comarcal, Barcelona i tots els polítics que mamen de la mamella són 10 vegades pitjors.
+0
-1
Tens rao.
Anònim, 01/04/2015 a les 18:59
A nosaltres ens ve la factura cada 3 mesos, i ara ens ha vingut 180 euros de cop de l´aigüa, es a dir 60 euros per mes,
no es d´estranyar amb tota la gallopada que es veu a la foto, que este de mantenir, i així voleu anar cap a la Independencia...???? dupto molt que cobrem com diuen els sous d´una Austria o Dinamarca, un altre exemple de MENTIRES A CANVI DE VOTS...

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 947
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: