Redacció Osona.com | Actualitzat el 20/02/2015 a les 10:21h

La Fira de la Biomassa reuneix a Vic un centenar d'empreses i institucions

“Els models energètics actuals estan en crisi i hem d’apostar per una gestió energètica més intel·ligent”, diu el conseller Felip Puig a l’acte d’inauguració

La Fira de la Biomassa arriba enguany a la 4a edició. Foto: Adrià Costa


El conseller d’Economia i Empresa, Felip Puig, i l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, van inaugurar aquest dijous, 19 de febrer, la 4a Fira de Biomassa Forestal de Catalunya, que es pot visitar aquests dies al recinte firal El Sucre de Vic. El certamen compta amb un centenar d’expositors d’empreses i institucions relacionades amb el sector com distribuïdors de marques de calderes de biomassa i de maquinària diversa, instal·ladors, fabricants, consultors energètics, entre altres. La majoria dels expositors procedeixen de Catalunya, però també n’hi ha d’Euskadi, Astúries, Madrid, Galícia, i Castella-Lleó. La mostra està oberta de 10 a 19 hores, des d’aquest dijous i fins dissabte.

La fira es complementa amb unes jornades tècniques adreçades als professionals d’aquest sector, que es duen a terme a l’edifici del VIT (Vic Integració Tecnològica), situat al costat del recinte firal. Consisteixen en conferències i presentacions on s’exposen casos pràctics, i s’aborda l’estat actual de la recerca i innovació en el camp de la biomassa.

A l’acte d’inauguració, el conseller va exposar que el Govern català dóna ple suport a aquesta font d’energia renovable: “Els models energètics actuals estan en crisi i hem d’apostar per una gestió energètica més intel·ligent”. En aquest sentit, va destacar que el Pla de l’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya (2012-2020) ja contempla com un eix estratègic l’impuls a la biomassa. Felip Puig també va remarcar el valor afegit de la biomassa en termes d’estalvi i de desenvolupament d’una indústria vinculada al territori. El conseller va afegir que el model energètic de l’Estat és insuficient i un dels més cars d’Europa, i que bloqueja el desenvolupament d’altres formes d’energia de compromís ambiental. Segons Puig,  el model energètic català de futur ha de potenciar un model de negoci més sòlid, “on els beneficis no siguin tan ràpids i adreçats a l’especulació financera, com passa amb el model energètic de l’Estat”.
 

Josep Maria Vila d'Abadal i Felip Puig, aquest dijous a la Fira de la Biomassa. Foto: Adrià Costa


Per la seva part, l’alcalde de Vic va exposar que el sector forestal necessita la biomassa per renéixer, i va destacar que “el bosc és ocupació, economia i territori”. En aquest sentit, va afirmar que la Fira de Biomassa Forestal de Catalunya ha estat un èxit des de la seva creació perquè ha permès donar a conèixer aquest sector, ampliar les seves possibilitats de negoci, i fer-lo més popular “perquè la gent consumeixi aquesta energia procedent dels nostres boscos i respectuosa amb el medi ambient”.
 
La Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya està organitzada per l’Ajuntament de Vic, la Generalitat de Catalunya, a través del Centre de la Propietat Forestal, l’Institut Català d’Energia i la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el Consell Comarcal d’Osona, i compta amb la col·laboració de les quatre diputacions catalanes i el patrocini de Ferrovial Servicios.

Què és la biomassa?

La biomassa és el conjunt de la matèria orgànica renovable d'origen vegetal, animal o procedent de la seva transformació natural o artificial. Aquesta matèria prové del procés de la fotosíntesi, pel qual es transforma l'energia solar en química. És precisament aquesta energia química la que, mitjançant la combustió i altres processos de valorització, es pot recuperar i convertir en altres formes d'energia, com ara la tèrmica o l'elèctrica.
 

Programa i conferències de la Fira de la Biomassa

Llistat d'expositors de la Fira de la Biomassa

Galeria de fotos de les edicions anteriors de la Fira de la Biomassa
 

La Fira de la Biomassa arriba enguany a la 4a edició. Foto: Adrià Costa

 

Fira de la Biomassa, aquest dijous. Foto: Adrià Costa


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 832
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: