Andreu Oliveras | Actualitzat el 22/10/2014 a les 12:05h

El Parc Natural recupera les varietats de pomes tradicionals de la Garrotxa

L'objectiu és que la gent en torni a comprar i també en planti a les seves finques | Les varietats autòctones engloben un ampli ventall de gustos i textures

Les pomes garrotxines es poden comprar a mercats setmanals de la comarca. Foto: Andreu Oliveras


El Parc Natural vol recuperar el consum de pomes de la Garrotxa. Es tracta de varietats autòctones que anys enrere es menjaven a les cases de la comarca i que amb el temps la producció s'havia reduït fins a tal punt que corria el perill de desaparèixer. Ara, el Parc les ha replantat a la finca que té a Can Jordà amb l'objectiu de vendre-les als mercats i que els garrotxins les tornin a consumir.

Si bé la comarca mai ha estat una zona de cultius extensius de poma, com explica el tècnic del PNZVG, Emili Bassols, aquestes varietats se solien trobar en la majoria de les masies: "eren les que tenien els pagesos al voltant de casa seva per autoconsum". Aquest any el parc n'ha recollit 1 tona i mitja. La iniciativa vol anar més enllà i que a part de consumir les pomes garrotxines, els pagesos tornin a plantar aquestes varietats en les seves terres.

Ampli ventall de gustos i textures

La Reineta, el Pic de Pedrís, el Cor Glaçat o la del Ciri són alguns dels tipus de poma que es poden tornar a menjar. David Amat és qui les ven a la parada de La Saó i assegura que les diferents varietats engloben una àmplia ventall de gustos i textures: "Anem de les farinoses a fresques i a cruixents; i en gust de molt dolç, a dolç, sub-àcides i àcides".

Des de fa una setmana les ven als mercats setmanals d'Olot, Besalú, Mieres i Banyoles i calcula que encara se'n trobarà un parell de setmanes més, fins que s'exhaureixin les existències. De fet, aquestes pomes no estan pensades per guardar-les gaire temps en cambres frigorífiques i és per això que cal consumir-les en el moment en què es cullen.

Elaboració de melmelades ecològiques

Per la majoria de persones grans que han trobat aquesta poma al mercat és una grata sorpresa que els recorda aquells sabors de què gaudien quan eren més joves. El parc natural està treballant per fer un pas més enllà i elaborar melmelades ecològiques a partir d'aquestes pomes garrotxines.
 

El parc natural vol recuperar el consum de pomes de la Garrotxa. Foto: Andreu Oliveras


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 563
Agenda
No hi ha cap acte previst a l'agenda
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: