Redacció | Actualitzat el 11/07/2014 a les 10:05h

La Unió Europea obre expedient a Espanya per la MAT i Iberpotash

En el primer cas per no haver avaluat l'impacte ambiental de la línia d'alta tensió entre Sentmenat i Santa Coloma de Gramenet; en el segon, creuen que no s'ha aplicat correctament la directiva sobre residus miners

Dues clatellades al Regne d'Espanya, amb eco cap al Govern de la Generalitat, també: la MAT i Iberpotash. Anem a pams.

La Comissió Europea ha obert un expedient al govern espanyol per no haver realitzat una avaluació d'impacte ambiental de la nova línia elèctrica de molta alta tensió (MAT) que passa per Santa Coloma de Gramenet. Segons Brussel·les, la transformació de la línia d'alta tensió entre Sentmenat i Santa Coloma en una de molta alta tensió MAT podria tenir "efectes significatius en el medi ambient i en les persones", tenint en compte l'alta capacitat de la línia i que la zona està densament poblada.

L'executiu comunitari considera que "abans d'autoritzar el projecte, les autoritats competents haurien d'haver determinat si aquest procés hauria estat subjecte a una declaració d'avaluació d'impacte" i haurien d'haver informat els ciutadans.

L'obertura de l'expedient és la primera fase d'un procediment d'infracció. Les autoritats espanyoles disposen ara d'un termini de dos mesos per presentar al·legacions i facilitar la informació necessària. En el cas de no convèncer l'executiu comunitari, el cas podria acabar davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.  

La transformació de la MAT és un projecte polèmic i molt criticat des de Santa Coloma, tant des de l'ajuntament com des dels moviments ciutadans que s'oposen a la línia MAT perquè consideren que passa molt a prop del nucli urbà.

Els runams de l'activitat d'Iberpotash al Bages provoquen la contaminació d'aqüífers i del Llobregat. Foto: Arxiu.

Nou expedient a Iberpotash

L'executiu europeu ha iniciat un altre expedient a Espanya en relació als permisos concedits a les mines de potassa de la companyia Iberpotash a la comarca del Bages. La CE considera que no tenen un pla de gestió adequat."Estem preocupats pel permís concedit per les autoritats espanyoles, no creiem que s'hagi concedit adequadament", ha explicat el portaveu de Medi Ambient, Joe Hennon.

Brussel·les creu que l'administració no ha aplicat correctament la directiva sobre residus miners, a l'hora d'exigir a l'empresa que evités filtració de residus de sal al Llobregat, "la nostra principal preocupació sobre aquest projecte és el possible efecte de la sal sobre les aigües subterrànies i les aigües de superfície, no estem convençuts que s'hagin donat els passos suficients per tenir un pla de gestió adequat per protegir el medi ambient i la salut humana", ha ressaltat el portaveu.

Encara que les competències són de la Generalitat, per qüestió de procediment Brussel·les demana explicacions a l'estat membre, al govern espanyol. L'expedient iniciat, arran d'una queixa rebuda per l'incompliment d'aquesta directiva, està en la primera fase d'un procediment d'infracció. Les autoritats competents disposen ara de dos mesos de termini per respondre a les al·legacions de Brussel·les; en cas contrari, l'executiu comunitari podria acabar portant el cas al Tribunal de Luxemburg.

COMENTARIS

+0
-0
MAT
CEM-Ti, 04/09/2014 a les 17:08
La Contaminació Electromagnètica (CEM), que emet aquest tipus d'instal.lacions elèctriques d'alta tensió, fa imperatiu disposar d'un informe d'impacte ambiental extens i rigurós.


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 541
Agenda

» Del 25/03/2017 al 31/12/2018, De dilluns a divendres: de 12.30 a 13.30 h
Dissabtes i diumenges: de 12 a 14 h

Visites al Criptopòrtic de la Domus dels Mosaics d'Empúries
 Conjunt arqueològic d'Empúries (L'Escala)
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: