Xavier Borràs | Actualitzat el 11/06/2014 a les 09:37h

La privatització del cànon fa inviable l'Agència Catalana de l'Aigua

El govern de la Generalitat pretén obtenir-ne 800 M€ més a compte de cedir les depuradores a l’AMB/Agbar-Suez, un préstec a canvi que l’ACA els traspassi 150 M€ durant 30 anys en concepte de cànon de l’aigua que paguen tots els usuaris. Aigua és Vida denunciarà l'operació a l’Eurostat de la Comissió Europea.

El traspàs del cànon a Agbar-Suez suposa destinar un impost amb finalitat ecològica com a ingrés per a una multinacional francesa. Foto: Arxiu

En la sessió d’aquest dimarts, 10 de juny, del Consell Executiu, el govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat un decret llei que, sota la falsa aparença d’un nou model de sanejament d’aigües residuals a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, no fa sinó encobrir la privatització d’una part important del cànon de l’aigua, el principal ingrés de l’Agència Catalana de l’Aigua.

L’acompliment del dèficit pressupostari per part del Govern ha tornat a agafar el cicle de l’aigua com a boc expiatori. Si l’any 2012 obtingué 1.000 M€ per la concessió del servei d’Aigües Ter-Llobregat (ATL) a l’empresa Acciona –una concessió que és als tribunals de justícia–, ara pretén obtenir-ne 800 M€ més a compte de cedir les instal·lacions de sanejament d’aigües residuals urbanes a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquests 800 M€ que el portaveu del govern, Francesc Homs, ha considerat com un ingrés als pressupostos de la Generalitat no són res més que un préstec a canvi que l’ACA traspassi 150 M€ durant 30 anys a l’AMB en concepte de cànon de l’aigua, que paguem tots els usuaris.

El traspàs d’aquests 150 M€ suposa que l’ACA només ingressarà de l’ordre de 250 M€ anuals en concepte de cànon de l’aigua a tot Catalunya, davant els 400 M€ actuals. Veurà francament limitada la seva capacitat d’ingrés durant 30 anys i, en conseqüència, la seva capacitat d’invertir i explotar en depuradores arreu del territori català. A més a més, la capacitat d’intervenció en la planificació, regulació, ordenació, inspecció i control del cicle de l’aigua a l’AMB estarà en mans no pas de l’autoritat pública de l’aigua, sinó de l’empresa mixta metropolitana constituïda en un 85% per Agbar-Suez i en un testimonial 15% per l’AMB.

Agbar-Suez s'embutxacarà 130 M€ anuals

Les despeses ocasionades per al funcionament i manteniment ordinari de les instal·lacions de sanejament de l’AMB (depuradores, col·lectors, estacions de bombament, tractament de fangs, etc.) són de l’ordre de 20 M€/any. És evident, doncs, que l’AMB és una zona territorial excedentària, ja que, la despesa d’explotació dels seus sistemes de sanejament (20 M€/any) és molt inferior als ingressos que genera (150 M€/any). Aquesta diferència és la que ha permès històricament, des de la creació de la Junta de Sanejament, la construcció i explotació de depuradores d’aigües residuals arreu de Catalunya. Unes depuradores que, sense cap mena de dubte, han millorat la qualitat dels nostres rius, inclosos els que desemboquen a l’AMB (Besòs, Llobregat, Tordera).

Així, aquests 150M€ durant 30 anys –que equivalen a 4.500 M€ per a tot el període– seran recaptats per Agbar-Suez en la seva totalitat als 36 municipis que conformen l’AMB. Si a aquests 150 M€ li restem els 20 M€ de costos d’explotació en resulten 130 M€ durant 30 anys, 3.900M€, que recaptarà l’empresa mixta, o més ben dit Agbar-Suez, sense que hi hagi cap cost associat ni necessari a l’AMB. Per tant, resulten 3.900 M€ que no retribuiran en inversions arreu el territori català que contribueixin a garantir el bon estat de les masses d’aigua i la garantia d’abastament de la població, sinó que bàsicament engreixaran les arques d’Agbar-Suez.

Atac frontal a la Llei d'ordenació, gestió i tributació de l’aigua

Cal afegir que, a més a més, quan l’ACA decideixi pujar el cànon a tot Catalunya, Agbar-Suez veurà incrementats automàticament els ingressos en la proporció que s’apugi el cànon.

Es tracta, doncs, d'una privatització del cànon de l’aigua i un atac frontal a Llei 6/1999, de 12 de juliol, d'ordenació, gestió i tributació de l’aigua, altrament coneguda com a LOGTA, i que en el seu article 37 defineix el següent:

«Es crea el cànon de l’aigua com a ingrés específic del règim economicofinancer de l’Agència Catalana de l’Aigua, la naturalesa jurídica del qual és la d’impost amb finalitat ecològica.»

El traspàs del cànon a Agbar-Suez suposa destinar un impost amb finalitat ecològica com a ingrés per a una multinacional francesa. No només això: els teòrics 800 M€ que hauria d’ingressar la Generalitat seran aportats pels mercats financers (fons d’inversió, fons de pensions, capital risc, etc.): l’AMB haurà de buscar al mercat 800 M€ a canvi de la garantia del cànon de 150 M€ durant 30 anys. Es privatitza i pignora el cànon de l’aigua i quan els usuaris de l’aigua de l’AMB vulguin reclamar hauran de dirigir-se a inversos especulatius de Singapur, Montreal, Sao Paulo o Ginebra.

Des de la Plataforma Aigua és Vida denuncien aquesta operació nefasta per a l’interès de tots els ciutadans i que va en la línia diametralment oposada a la creació d’estructures d’estat. És per això que les pròximes línies d’actuació seran:

1.- Denunciar aquesta operació a l’Eurostat de la Comissió Europea, òrgan que avalua i arbitra l’acompliment dels dèficits pressupostaris a Europa, atès que els 800 M€ no suposen un ingrés per a la Generalitat de Catalunya, sinó un préstec a retornar durant 30 anys a raó de 150 M€ anuals.

2.- Proposar als grups parlamentaris que no aprovin la validació del Decret-llei, deixant sense efectes l’operació, tot i incitant un informe previ al Consell de Garanties Estatutàries.

3.- Reforçar la campanya contra la privatització del servei a nivell dels ajuntaments de l’AMB mitjançant l’aprovació de mocions contra el Decret-llei.

4.- Esperonar els treballadors i treballadores de l’Agència Catalana de l’Aigua perquè l’ACA recuperi el paper d’autoritat pública de l’aigua a tot Catalunya i en defensa dels seus llocs de treball, seriosament amenaçats per la usurpació de competències per part de l’AMB al servei d’Agbar-Suez.

COMENTARIS

+3
-1
Inexplicable
Anònim, 11/06/2014 a les 12:50
Quan declararan que una activitat que s'exerceix en règim de monopoli, sigui aigua, sigui llum, sigui transport ferroviari, no pot ser privatitzat i ha de ser públic per definició? Controlat, ben gestionat i transparent però públic.
+0
-0
Els responsables de l'administració es faran un plaer de sacrificar l'aigua en mans privades. Els grossos només esperen això.
Anònim, 11/06/2014 a les 13:54
I els fernandez i alvarez i quemachos i folanitus i montaneros, aquests que s'han de dutxar cada dia i pentinar amb gomina, què els expliques: "que me me quiero duchá cada dia, coño!"

El planeta terra ja no podrà aguantar gaire.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 453
Vés a: L'independentisme torna al Suprem: Rovira i Pascal se sotmeten a l'examen de Llarena

L'independentisme torna al Suprem: Rovira i Pascal se sotmeten a l'examen de Llarena

Els nous investigats en la causa per rebel·lió declaren amb l'objectiu de no acabar en presó preventiva | Acatar la Constitució i renunciar a la via unilateral o refermar-se en les seves idees és el dilema que han d'encarar davant del jutge que nega la llibertat de Junqueras, Forn i els "Jordis"

Vés a: Balsareny es referma com a antifeixista amb una concentració de 400 persones

Balsareny es referma com a antifeixista amb una concentració de 400 persones

L'alcalde, Isidre Viu, insta delegació del govern "a començar-se a plantejar què està passant amb aquestes concentracions de caire feixista que venen a pobles i ens agredeixen"

Vés a: «Em van donar una puntada de peu amb una bota militar i em van colpejar amb el pal d'una bandera»

«Em van donar una puntada de peu amb una bota militar i em van colpejar amb el pal d'una bandera»

Un els agredits, Ferran Duocastella, relata com van anar els fets: "va passar una furgoneta dels Mossos i vam pensar que ja havia acabat la manifestació. De cop, però, van arribar deu o dotze feixistes"

Vés a: La «Revista de Catalunya» publica el seu número 300

La «Revista de Catalunya» publica el seu número 300

Expressió de l'alta cultura catalana, va ser fundada per Rovira i Virgili el 1924 i la seva trajectòria ha transcorregut paral·lela a la història del país

Vés a: GALERIA DE FOTOS de la rua del Carnaval d'Olot

GALERIA DE FOTOS de la rua del Carnaval d'Olot

Espectaculars imatges de Martí Albesa del Carnestoltes més multitudinari de la Garrotxa

Vés a: El veto del bipartidisme a una reforma electoral obre un nou front entre PP i Cs

El veto del bipartidisme a una reforma electoral obre un nou front entre PP i Cs

Els populars i el PSOE es neguen a abordar una modificació de la llei per fer el sistema més proporcional, malgrat que Rajoy ho va pactar amb Rivera i que Pedro Sánchez ho portava en el programa

Vés a: El model electoral espanyol, lluny dels menys proporcionals d'Europa

El model electoral espanyol, lluny dels menys proporcionals d'Europa

El sistema de França, Itàlia o Regne Unit ha beneficiat molt als partits més grans, però també ha impedit la consolidació de les forces ultres | Bona part dels estats del continent mantenen vius els debats amb polèmica sobre la fórmula més adient i l'últim en obrir el meló ha estat Macron

Vés a: Josep Maria Bricall: «El principal error del sobiranisme ha estat no tenir en compte els costos»

Josep Maria Bricall: «El principal error del sobiranisme ha estat no tenir en compte els costos»

L'exconseller de Tarradellas, que publica les seves memòries, critica que "quan el Sis d'Octubre, Companys i el Govern van assumir les responsabilitats i ara no s'ha fet" | Segons Bricall, la reacció de l'Estat ha estat suau comparat amb la història: "Si Espanya no fos a la Unió Europea ja tindríem l'exèrcit a Catalunya"

Vés a: Endavant reclama no fer «passes enrere» i trencar amb el «processisme» de manera clara

Endavant reclama no fer «passes enrere» i trencar amb el «processisme» de manera clara

L'organització, membre de la candidatura CUP-CC, demana avançar malgrat que "no es guanyarà demà"

Vés a: Iceta: «No permetrem que els nens siguin dividits per raó de llengua, mai»

Iceta: «No permetrem que els nens siguin dividits per raó de llengua, mai»

El líder del PSC apel·la a la unitat civil i defensa que el català sigui "centre de gravetat" a les aules per poder "dominar perfectament" les dues llengües

Vés a: Investidura, municipals i triar seu: els deures del primer semestre del PDECat

Investidura, municipals i triar seu: els deures del primer semestre del PDECat

El partit espera a resoldre la negociació sobre la investidura amb ERC per encaminar la cohabitació amb Junts per Catalunya | El futur judicial de Pascal, la formació del Govern i el congrés previst per al juliol completen la llista de tasques pendents que ha de gestionar la formació

Agenda

» Del 25/03/2017 al 31/12/2018, De dilluns a divendres: de 12.30 a 13.30 h
Dissabtes i diumenges: de 12 a 14 h

Visites al Criptopòrtic de la Domus dels Mosaics d'Empúries
 Conjunt arqueològic d'Empúries (L'Escala)
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: