Redacció | Actualitzat el 27/05/2014 a les 09:02h

L'ortiga i la cua de cavall al servei de la vinya ecològica

Un moment de la xerrada de Ricard Coll a Navàs. Foto: AjNVS

Amb la premissa 'Les plantes que curen plantes i tornar a la terra el que li treus', Ricard Coll va centrar la xerrada que va fer sobre aprofitament de les virtuts d'algunes plantes com l'ortiga, la cua de cavall o la consolda per combatre malalties i ajudar al desenvolupament de la vinya des d'una perspectiva biodinàmica i ecològica. L'interès per aquesta qüestió va aplegar unes 40 persones al restaurant 6 Sentits, convocats per la regidoria de Món Rural de l'Ajuntament de Navàs.
 
Ricard Coll, de Moià, des de fa uns anys s'ha especialitzat en l'experimentació i elaboració d'extrets de plantes en les quatre modalitats que es poden preparar: cocció, infusió, maceracions i per fermentació.
 
El sistema de fermentació és el que més utilitza, amb l'ortiga com a estimulant per al creixement i un aliat per combatre el pugó i l'aranya vermella, la cua de cavall com a fungicida contra el míldiu i la cendrosa, i la consolda com a multiplicador cel·lular.
 
La base d'un bon extret de plantes que curen plantes és l'aigua, que s'ha de recollir preferentment de la pluja. L'elaboració d'aquests preparats vegetals es fa en una proporció d'1 quilo de plantes per 10 litres d'aigua, que s'haurà de remenar de 3 a 4 minuts cada dia per ajudar a fermentar durant un període de 15 a 21 dies en un espai ombrívol. Una vegada filtrat l'extret, cada litre de concentrat es dilueix en 9 litres d'aigua, que serà el producte final que es farà servir per espargir als ceps.
 
La reunió va finalitzar amb un sopar a peu dret a base de diferents bufets de productes: snacs salats, formatges i pernil, arròs verd amb calamarsons, petites hamburgueses amb ketxup de romaní, secret de porc amb parmentier de patata i cebetes, fruita i textures de xocolata, tot ells elaborats a la cuina del restaurant 6 Sentits. Bodegues Alsina va aportar tres vins ecològics per al maridatge: Collbaix blanc (macabeu i picapoll), Collbaix-El Sagal (merlot i sumoll) i un Bernat Oller (merlot i picapoll negre).

Navega per les etiquetes

vivinyacua de cavallortiga

COMENTARIS

+0
-0
cua de cavall
josep Ribas Ribas, 06/06/2022 a les 22:43
Si sulfato les plantes del hort amb cua de cavall com fungicida amb dosi de entre 5 i 20 ml per litre d'aigua, puc
afegir-li purí d'ortigues a raó de 1 litre de purí x 10 litres d'aigua?
mes preguntes dins del caldo de la sulfatadora si pot possar mullàn ( sabó potàsic) en petites dosis??
I per acabar-ho de rematar dins d'aquest caldo puc afegir-hi oli de neem entre 3 i 5 ml x litre d'agua ?
Fa un parell d'anys que faig hort ecològic i no paro de sulfatar: ara amb cua de cavall, al cap d'una dies amb sabó potàsic i oli de neem, la setmana que ve amb Bacilus T. etc, crec que no es bó mullar les plantes tan sovint.
Si no teniu resposta... podeu indicar.me on fer la consulta?
quedo pendent de resposta i si podeu per e.mail a josepribas@mailcat.cat

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 891
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: