Xavier Borràs | Actualitzat el 14/05/2014 a les 12:48h

Més de vint grups polítics es comprometen a prohibir el fracking

Han signat avui al Congrés dels Diputats el compromís promogut per plataformes i col·lectius de tot l'Estat

Membres de la Plataforma Aturem el Fracking, en un ple de l'Ajuntament de Vic l'any passat. Foto: Adrià Costa

La pressió social en contra de la fractura hidràulica continua donant els seus fruits, mostra d'això 
és el compromís adquirit avui per un total de 20 grups polítics per a la seva prohibició.
 Aquest matí, al Congrés dels Diputats, 21 plataformes contra el fracking de diferents punts del territori a l'Estat espanyol, la Plataforma per un Nou Model Energètic i més de 40 col·lectius socials de diversa índole, han recaptat el compromís públic i per escrit de 20 partits polítics per prohibir la tècnica de la fractura hidràulica si arriben a governar després de les eleccions del pròxim any 2015.


Amb aquesta iniciativa tant les plataformes com els polítics signataris volen deixar constància de 
manera pública de la seva postura de rebuig total a aquesta polèmica tecnologia. Cal recordar que l'actual
 Govern espanyol va modificar la Llei d'hidrocarburs amb la finalitat de donar marc legal a la tècnica de la 
fracturació hidràulica (fracking) i la concessió de nombrosos permisos de recerca arreu de l'estat, tot restant així sobirania a les les zones afectades per aquests permisos.

S'espera que amb aquest reeixit acte s'aconsegueixi d'una banda un compromís sòlid per part de les agrupacions polítiques en la lluita contra el fracking a l'Estat espanyol i, de l'altra, s'enviï un clar missatge a les grans empreses interessades en aquest tipus de projectes que no ho tindran gens fàcil a causa de la forta oposició ciutadana que s'està produint en tots els territoris afectats.


En aquest sentit, les diverses plataformes, la Plataforma i la resta d'organitzacions i col·lectius convocants duran a terme aquesta tarda un acte públic en el qual signaran un altre document diferent anomenat "Declaració de la societat civil contra el fracking". Aquest document està obert a adhesions, té un marcat to social i ambiental i recalca la necessitat d'abandonar de manera immediata tota operació de fracturació hidràulica. En el seu lloc, reafirma la importància d'apostar per un canvi de model energètic basat en l'estalvi i l'eficiència energètica en el qual les energies renovables i les persones cobrin molt més protagonisme.


El fracking, o fracturació hidràulica és una tècnica està basada en la injecció de milions de litres d'aigua a altes pressions, juntament amb tones de sorra i substàncies químiques en el subsòl, amb la finalitat de recuperar el gas contingut en els porus de les roques. Aquesta tècnica implica l'obertura de centenars de pous i l'aportació contínua, mitjançant camions, de tots els
elements necessaris (maquinària, aigua, sorra, substàncies químiques), a més de la infraestructura necessària per evacuar els hidrocarburs extrets.

Partits signants del compromis

ERC, Amaiur, Compromis, BNG, Geroa Bai, Coalición Canaria, IU, ICV, EUIA, CHA, PSOE, EQUO, Confederación de los Verdes, Roa Verds, Berdeak, Os Verdes, Los Verdes-Giramadrid, Los Verdes del País Valenciano, Podemos, Ciudadanos, PACMA, Partido X, PCE, Nueva Canarias.

Navega per les etiquetes

fracturació hidràulicafracking

COMENTARIS

+1
-0
MENTRE HI ESTIGUI D'ACORD
Anònim, 14/05/2014 a les 16:42
La gran coalició PP-PSOE!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 786
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: