Redacció | Actualitzat el 02/04/2014 a les 09:42h

Boscat demana més suport per evitar el col·lapse del sector forestal

El conseller d’Agricultura reconeix que la rendibilitat de la majoria de boscos fa inviable que els propietaris facin la gestió forestal que necessiten les explotacions

El conseller Pelegrí va ser present a l'assemblea de Boscat a Poblet. Foto: Boscat.


El president de la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (Boscat), Jaume Rabeya, ha demanat que el suport de l’administració al sector vagi més enllà de la política de subvencions, donant recolzament tècnic i suport a les iniciatives de gestió forestal que estan sorgint arreu de Catalunya. Rabeya va fer aquesta petició en el transcurs de l’assemblea anual de Boscat, que va ser inaugurada pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí.

L’assemblea va tenir lloc dissabte 29 de març al monestir de Poblet (Conca de Barberà). En la seva intervenció, el conseller d’Agricultura va reconèixer que la rendibilitat actual de la majoria de boscos fa inviable que els propietaris facin la gestió forestal que necessiten les explotacions i que la societat demana. Segons Josep Maria Pelegrí, la Generalitat no té prou recursos econòmics per pal · liar aquesta situació a causa de l’actual situació econòmica i la magnitud del problema.

Un 60% de la superfície de Catalunya és zona forestal, i l’acumulació anual de fusta se situa en uns tres milions de metres cúbics. Aquesta situació, juntament amb una política excessivament conservacionista, ha apropat el sector a un estat de col · lapse que només es podrà revertir si s’aconsegueixen aprofitar de forma sostenible tots els productes i serveis que els boscos poden oferir.

Per al president de Boscat, només una política de col · laboració molt més estreta a tots els nivells entre els sectors públic i privat pot crear les sinergies necessàries per revertir aquesta situació.

L’assembla de Boscat va acabar amb una taula rodona sobre els canvis en les mesures de prevenció d’incendis forestals. Segons els experts convidats, aquestes mesures comporten l’obligació per part dels propietaris d’edificacions i instal · lacions, siguin o no d’us agrícola, de realitzar i mantenir una franja de 25 metres de baixa càrrega de combustible al voltant d’aquestes. En cas de no fer-ho, es poden veure afectades les cobertures de pòlisses per danys i de responsabilitat civil, entre d’altres conseqüències. Els ajuntaments també estan obligats a aprovar un plànol municipal amb la delimitació de les zones afectades.

Boscat és una entitat sense ànim de lucre constituïda l’any 2008, que agrupa mes d’un miler de propietaris de dinou associacions forestals, amb una superfície total que supera les 76.000 hectàrees de bosc.

Navega per les etiquetes

Boscatforestalboscos

COMENTARIS

+0
-0
el que no hi ha es ganes de treballar
bolboreta, 02/04/2014 a les 18:07
doncs estic d'acord, amb subvencions s'ha demostrat que res de res pel bosc i tot per la butxaca del propietari, hi ha milers d'hectaries maderables, aixo com molts d'altres recursos explotables i sostenibles, i tenen la barra de ni tan sol mantener-les netes, però no s'obliden de cobrar les ajudes cada any, per que? si no foteu res, doneu treball a la gent, permeteu la pastura, la tala de arbres caiguts o morts, despres es cala foc i passem la factura al poble

si no netejes, no cobris, que tant de criticat la duquesa d'Alba i per aquestes contrades hi ha molt vividor
+0
-1
El millor bosc és el bosc natural, sense tocar-lo
Anònim22, 03/04/2014 a les 12:46
Ara ho diu. Fer gestió forestal tradicional no és rendible. Per tant, per no empobrir-se ells ni empobrir Catalunya amb un pilot de llocs de treball de sous misserables, millor que facin altres activitats.

Els boscos, a Catalunya necessiten ser adults, d'alzina i roure.
Els boscos adults d'alzina i roure quasi no cremen i és l'arbre que més naturalitzat al país, en lloc dels combustibles pins.

Perquè un bosc sigui adult, el millor que pots fer és no tocar-lo. Ni tallar branques, ni sotabosc. Potser esclarir els pins per ajudar a roures i alzines a que creixin més ràpid. Res més.

Si no podem competir amb la fusta europea, treieu-vos del cap l'explotació forestal d'una vegada!

I això de que "gestionant el bosc" es redueix el perill d'incendi és una falàcia. En realitat és al revés, per moltes raons. Una és perquè perpetuen les espècies piròfites.
FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 702
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: