Redacció | Actualitzat el 19/11/2013 a les 14:09h

Els ramaders no volen pagar el cànon de l'aigua

Segons les organitzacions del sector haurien de contribuir a l'Agència Catalana de l'Aigua per uns serveis que no reben

Els ramaders diuen que no fan abocaments d'aigües residuals. Foto: Adrià Costa

Les organitzacions que representen els productors dels diferents sectors ramaders de Catalunya, han signat aquest matí a la Cambra Agrària de Lleida un document per posar de manifest el seu posicionament contrari a la modificació dels elements del cànon de l’aigua que gravaran els usos ramaders. S’hi han adherit les organitzacions següents: UNIÓ DE PAGESOS, JARC, ASAJA, FCAC, ASOPROVAC, FECOC, PORCAT, ANPROGAPOR, FAC i FACC.
 
Els representants de les organitzacions signants es trobaran dijous a la tarda al Parlament de Catalunya amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, l’Honorable Santi Vila, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, el senyor Jordi Agustí.
 
El projecte de llei de mesures fiscals administratives, financeres i del sector públic en tràmit al Parlament de Catalunya preveu una modificació en l’aplicació del cànon de l’aigua als usos ramaders, passant el gravamen general d’un coeficient de 0 a 0,5, que s’assolirà de manera gradual en tres anys.
 
Tal i com han recollit al manifest conjunt, les organitzacions signants consideren que l'aplicació del cànon no és correcta i que l’Agència Catalana de l’Aigua té intenció de cobrar-lo a les explotacions ramaderes com a contrapartida per uns serveis que no reben.
 
Les organitzacions recorden que les explotacions ramaderes han fet els últims anys un gran esforç per millorar la gestió de l’aigua i de les dejeccions ramaderes de les seves explotacions. Respecte el servei de sanejament, les aigües residuals es gestionen juntament amb les dejeccions ramaderes i no es realitza cap abocament d’aigües residuals. A més, pel que fa a les despeses de l’ACA que es puguin imputar a la planificació, cal tenir en compte que no es poden repercutir mitjançant el cànon de l’aigua a les explotacions ramaderes ubicades fora de l’àmbit de les conques internes de Catalunya.
 
Les organitzacions signants posen de manifest que el Govern de la Generalitat no ha considerat la capacitat tributària del sector, fent constar que la renda agrària ha caigut un 40% en termes constants des de 2001, segons xifres oficials del propi Departament d’Agricultura.

COMENTARIS

+9
-3
Lladres
Josepet, 19/11/2013 a les 14:25
Son una colla de lladres. Els cànons que aplica l'ACA son desorbitats i aixó fa que es redueixi el consum, però a la vegada tornen a pujar el cànon per que amb la reducció del consum també hi ha reducció de cobraments de cànons i ho tornen a pujar per fer el seu negoci. Jo no vaig a cap independència amb aquest personal.
+4
-10
CAMP D´EXTERMINI
Anònim, 19/11/2013 a les 17:42


Exportar carn és immoral.


Per al consum intern d´acord, però l´exportació de carn és fastigós. Criar centernars de milers d´animals per a exterminar-los després per pur negoci FA FÀSTIC.

La gent que s´hi dedica hauria de fer un pensament, i no només per això, també per tota la CONTAMINACIÓ AMBIENTAL QUE PATEIX CATALUNYA per purins, etc.


A més, pel colesterol, per la gota, pel sobrepés, pel cutis, per tot, menjar massa carn no és bó per a la salut, demostrat científicament.+5
-0
És senzill
Anònim, 20/11/2013 a les 08:23
Aquí es tracta de saber si els ramaders fan un tractament de les seves aigües residuals i les tornen correctament com qualsevol altra empresa. Si ho fan no han de pagar per un tractament posterior, i si no ho fan, hauran de pagar.
+2
-1
Ja n'hi ha prou !!!
Canyís, 20/11/2013 a les 09:15
Els diners que el Conseller Santi Vila no té nassos de reclamar a la seva amiga la ministra Pastor, i que a sobre la justifica per les poques inversions a Catalunya, ens els vol cobrar a nosaltres...
+3
-0
Criticar per criticar
Anònim, 20/11/2013 a les 13:07
El primer comentari em sembla una ofensa a tots els ramaders de la comarca del Ripollès. Petits ramaders que amb molt d'esforç i treball tirem endavant petites explotacions agrícoles que a part de criar animals fan molt més com és mantenir un paisatge net. Em sembla de molt poca moral ficar tothom al mateix sac i despotricar dels ramaders! M'agradaria només que per un any treballesis en aquest sector i veuries que la majoria de gent guanya molt pocs diners i es una vocació estar 365 dies treballant i 24 hores pendent dels teus animals! Omplir-se la boca menyspreant els altres es molt facil ! Em sembla llastimós !
+2
-0
Amb l'ACA hem topat
pep, 20/11/2013 a les 13:45
Soc ramader i tinc una granja de porcs.
Per la mala gestió dels senyors de l'ACA durant anys i anys i que els ha portat a una situació vergonyosa que no saben com afrontar, ara ens toca pagar el "pato " a tothom amb els canons de sanejament. Sanejament de que si no aboquem res al riu els ramaders, sota pena de grans multes i presó.
A al sentor del camp d'extermini, si us plau abans de dir aquestes bestieses que s'informi una mica.
+0
-0
I la contaminació creixent per nitrats?
Evidència, 21/11/2013 a les 16:02
Segurament no es pot generalitzar i segur que hi ha ramaders que exploten de manera sostenible i sense contaminar les seves granges. No obstant, és una evidència que la contaminació de les aigües subterrànies per nitrats és un problema que continua sense resoldre's i que la situació no millora. Entenc que els nitrats arriben d'alguna manera a les aigües subterrànies.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 550
Agenda
No hi ha cap acte previst a l'agenda
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: