Redacció | Actualitzat el 06/11/2013 a les 11:16h

La UE insta els estats a reduir el consum de bosses de plàstic

La Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable lamenta que la proposta no sigui més ambiciosa. A Catalunya es consumeixen 26 milions de bosses a la setmana

La Unió Europea ha llençat aquest dilluns 4 de novembre una proposta legislativa dirigida a reduir les bosses de plàstic. La proposta requereix als estats membres perquè en el termini de 2 anys des que s'aprovi la mesura, prenguin mesures per reduir el consum de bosses de plàstic de menys de 50 micres. Aquesta proposta donaria l'oportunitat als estats per introduir prohibicions a nivell estatal i l'aplicació d'instruments econòmics que gravin el seu consum, instruments que s'han mostrat efectius en aquells països on s'ha aplicat com Irlanda o Dinamarca.

L'any 2011 els resultats de la consulta pública a nivell europeu sobre la reducció de la bossa de plàstic ja van ser prou evidents sobre les mesures que calia prendre: més del 70% dels participants es van manifestar a favor de la prohibició com a instrument més favorable per una reducció efectiva.

Des de la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable lamenten que la nova proposta de la UE no sigui més ambiciosa ja que no només es deixa en mans dels estats membres les mesures sinó que no s'estableixen objectius quantitatius i tampoc es té en consideració la regulació d'altres materials problemàtics com són els bioplàstics o elements oxo/fotodegradables.

A Catalunya, segons l'últim estudi de l'Agència de Residus de Catalunya (Estudi sobre el consum de bosses de plàstic a Catalunya l'any 2011), s'ha reduït el 43% del consum per càpita de bosses de plàstic d'un sol ús en quatre anys 2007-2011, tanmateix encara es consumeixen 26 milions de bosses a la setmana, és a dir 465 bosses de plàstic anuals per llar, o 179 bosses per habitant.

D'altra banda el comerç urbà (de proximitat) ha augmentat el consum de bosses en un 16%, la qual cosa respon al fet que molts comerços segueixen lliurant les bosses gratuïtament: el comerç de proximitat reparteix el 85% de bosses de plàstic d'un sol ús consumides l'any 2011.

A diverses cadenes de supermercats s'ha estès el cobrament de la bossa, que ha contribuït a contenir el consum desmesurat de bosses, però té uns resultats limitats i, a més, el pagament (que no la taxa) no és una mesura pedagògica, ja que només visualitza el cost econòmic que li representa a l'establiment i discrimina el petit comerç.

Què proposen?

Segons la Fundació, ña situació actual mostra que si volem avançar en una reducció efectiva de les bosses d'un sol ús cal anar més enllà dels acords voluntaris amb els establiments. Per això la petició de la campanya Catalunya Lliure de Bosses continua vigent: que el Govern de la Generalitat de Catalunya reguli el consum de bosses de plàstic a Catalunya a partir de l'aplicació d'una taxa ecològica de 0,20 €/bossa que gravi les bosses d'un sol ús com a mesura dissuasiva de la seva producció i consum. Proposem que reverteixi en un Fons Econòmic de Prevenció de Residus per a campanyes de prevenció de residus, promovent les alternatives reutilitzables (carretó, cabàs, bosses plegables...).

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 812
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: