EcoDiari/ACN | Actualitzat el 27/10/2013 a les 13:28h

Un curtcircuit atura el reactor II de la central nuclear de Vandellòs

La parada s'ha produït de forma automàtica a causa de la baixada de nivell dels generadors de vapor. Tot just aquest mes, fa 24 anys que hi va haver l'accident nuclear que va obligar a tancar el reactor I

Manifestaci a Vandellòs el 1989 contra l'energia nuclear després del greu accident al reactor I, que va obligar a tancar la central Foto: Arxiu.

Segons ha informat el Consejo de Seguridad Nuclear, el segon reactor de la central de Vandellòs II ha tingut una parada automàtica causada per un curtcircuit que ha provocat la baixada dels nivells dels generadors de vapor. Ha estat durant unes tasques de manteniment a les instal·lacions elèctriques quan hi ha hagut el curtcircuit i s'ha actualitzat un sistema de protecció elèctrica. Amb la reducció dels nivells de vapor es para automàticament el reactor.

La planta es manté aturada en condicions "estables i segures", segonsd el CSN, mentre s'estudien les causes de l'incident que ha estat qualificat preliminarment de nivell 0 a l'escala INES, que no suposa "cap impacte per als treballadors, la ciutadania ni el medi ambient".

Vint-i-quatre anys de l'accident del reactor I

A les 10 menys 20 minuts de la nit del 19 d'octubre de 1989, fa ara 25 anys , es va produir un incendi a l'alternador del Grup 1 de la central , que es va propagar fins al reactor . L'incendi va deixar inactius 2 dels 4 turbobufadors que refrigeraven el nucli de la central i els dos que van continuar funcionant també van estar a punt de fallar  . La contenció del reactor es va inundar amb aigua del mar que es va contaminar . El cas va ser especialment greu perquè l'accident es va produir perquè no es van reparar els sistemes que el CSN ( Consell de Seguretat Nuclear ) havia exigit.

En efecte , ja en 1986 el CSN havia exigit la instal·lació d'un sistema de protecció contra incendis , l'aïllament dels turbobufadors dels sistemes elèctrics i l’ instal·lació d'un sistema de refrigeració d'emergència , sense que Hifrensa , propietària de la central , fes cas i sense que les autoritats prenguessin cartes en l'assumpte i la sancionessin . De fet , en les centrals franceses similars a la de Vandellòs es va instal · lar un cinquè turbobufador d'emergència per evitar la paralització total del sistema de refrigeració en cas d'avaria , la qual cosa hagués  provocat l'incendi de tot el grafit contingut en el reactor .

En els mesos previs a l'accident es van produir fins a un total de 13 incidències que van obligar a paralitzar la producció momentàniament , sense que això motivés que ni Hifrensa , ni el CSN , ni el Ministeri d'Indústria fessin res . Durant l'accident l'actitud dels operadors de la central va deixar molt a desitjar i van ser claus els bombers civils per apagar l'incendi i tallar l'accident . Res va funcionar bé , ni tan sols les comunicacions entre la central i la sala SALEM del CSN .

A 24 anys de l'incendi , la central de Vandellòs I segueix en període de desmantellament , amb les restes del seu reactor tancats en un calaix de formigó , fins que els valors de la radioactivitat decaiguin a nivells que permetin als operaris acabar les tasques sense irradiar en excés . En el seu interior , el calaix de Vandellòs I conté , entre altres elements , unes 1500 tones de grafit radioactiu el destí del qual encara no està decidit , perquè no es pot emmagatzemar al magatzem del Cabril ( Còrdova ) . En estes condicions , la central suposa encara un perill , ja que està sotmesa a tots els avatars que es produeixin al seu voltant . Sense anar més lluny , els terratrèmols provocats pel projecte Castor d'injecció de gas es van arribar a detectar a Vandellós i van introduir un plus d'inseguretat a la central . De fet, divendres dia 4 d'octubre, al dia següent de produir-se  el terratrèmol més gran, el CSN va realitzar un simulacre i va posar a tots els seus inspectors en estat d'alerta.

Ecologistes en Acció vol denunciar la situació de Vandellòs I així com el fet que els riscos per a les persones i el medi ambient es deixen sempre en segon lloc a l'hora de prendre decisions sobre activitats relacionades amb l'energia . A més , s'avalua l'impacte de cada instal·lació per separat sense tenir en compte les interaccions que puguin donar-se entre unes i altres.

Per evitar impactes permanents al territori , com el de Vandellòs I , cal prescindir d'activitats contaminants , com l'energia nuclear . No obstant això , no s'ha après la lliçó i es continua apostant per aquestes activitats lesives i de risc com les nuclears , el Projecte Castor o l'extracció d'hidrocarburs per mitjà de la fractura hidràulica ( " fracking ") .

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 603
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: