Nació Digital | Actualitzat el 16/09/2013 a les 11:28h

El Govern diu que el fracking és «poc recomanable»

Un informe d'experts assegura que aquesta explotació és poc viable a Catalunya

Stop fracking Foto: Arnau Urgell

El Govern ha decidit aquest migdia rebutjar el 'fracking' després d'examinar les conclusions de l'Informe del grup de treball sobre l'extracció d'hidrocarburs per fractura hidràulica que havia encarregat. Un document concloent que qualifica de "poc recomanable" aplicar aquesta tècnica extractiva a Catalunya tenint en compte la tecnologia actual.

Alhora, s'adverteix que el baix interès per als interessos energètics del país no justifica els costos socials locals que pot produir el 'fracking'. El portaveu de l'Executiu, Francesc Homs, ha assenyalat que l'informe aporta "tota la informació necessària" i la conclusió que se'n deriva és que "no té massa sentit" impulsar "aquest tipus de prospectiva" a Catalunya.
 
"La conclusió principal és que no té massa sentit aquest tipus de prospectiva al nostre país que és el que s'havia iniciat a fer perquè això no té el recorregut que inicialment es podia haver pensat que podia tenir", ha assegurat Homs per resumir el posicionament de l'Executiu després d'examinar l'informe.

Poca viabilitat 
 
El document determina que Catalunya no disposa de recursos naturals que facin viable l'explotació del gas de roca mare. Segons la informació disponible, l'única formació geològica que seria homogènia amb les que s'exploten a la resta del món està ubicada als Pirineus i la seva extensió, potència i contingut de matèria orgànica són clarament inferiors a aquells que en garantirien la viabilitat.
 
Per això, el document descarta el gas de roca mare com una font potencial d'energia autòctona i recomana mantenir l'aposta per les polítiques d'estalvi i eficiència energètica i per les energies renovables com a eixos de la política energètica del país. 
 
D'altra banda, i davant d'una eventual sol·licitud de permís d'investigació, l'informe detalla exhaustivament els continguts que hauria de tenir l'estudi d'impacte ambiental d'aquest tipus de projectes, per tal de garantir el compliment de tots els requisits ambientals i de protecció de la salut. 
 
A més, es proposa que aquestes activitats d'exploració i d'investigació d'hidrocarburs s'incorporin a la Llei de prevenció i control ambiental de les activitats, que enumera les activitats sotmeses al règim de llicència ambiental. 

Sense competències
 
Finalment, l'estudi també adverteix dels desequilibris que genera l'actual marc competencial, i recomana plantejar les accions pertinents per dotar la Generalitat d'un paper més determinant en la legislació, l'autorització i el control de l'exploració, la investigació i l'explotació d'hidrocarburs no convencionals del subsòl català.
 
L'estudi, coordinat per la Secretaria d'Empresa i Competitivitat, ha estat elaborat per tècnics de les direccions generals d'Energia, Mines i Seguretat Industrial; de Qualitat Ambiental; d'Indústria; de Polítiques Ambientals; d'Administració Local; de Medi Natural i Biodiversitat; de Desenvolupament Rural; de Coordinació Interdepartamental, l'Institut Català d'Energia (ICAEN), l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Institut Geològic de Catalunya.

Navega per les etiquetes

frackingfracturació hidràulica

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 786
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: