Xavier Borràs/ANG | Actualitzat el 19/07/2013 a les 12:18h

Tornen a detectar un perillós pesticida a les aigües de Llémena

L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) denuncia la presència del pesticida Endosulfan, prohibit des de 2008

El juny de l'any passat ja es va produir un episodi semblant de contaminació a causa d'aquest pesticida tòxic i prohibit des de 2008. Foto: OlotTV.

L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) ha tingut coneixement de la presència del pesticida Endosulfan a l'aigua de la riera de Llémena, a l'alçada de Sant Martí de Llémena (Gironès). Aquest pesticida està prohibit des de 2008, quan se'n va demostrar la toxicitat tant en animals com en humans.

La troballa s'ha fet en el marc d'unes pràctiques d'un curs del màster de Ciència i Tecnologia de l'Aigua de la Universitat de Girona (UdG). Aquest pesticida és una substància neurotòxica que ataca el sistema nerviós i que és capaç de bioacumular-se en el teixit adipós dels animals.

El pesticida ja va ser identificat a la riera de Llémena per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) com a responsable de la mortalitat de peixos que va tenir lloc al juny de 2012 i que inicialment es va atribuir a un possible abocament de sals. Degut a la capacitat del pesticida de romandre als teixits grassos animals, es va poder demostrar que la mortalitat no era deguda només a la concentració de sal, sinó a una contaminació de l'aigua amb aquest pesticida prohibit. El resultat de l'estudi de l'episodi de mortalitat massiva de peixos que va realitzar l'ACA va aparèixer als mitjans de comunicació al febrer de 2013, vuit mesos després que es detectés la mortalitat massiva de peixos.

Enguany un grup d'estudiants del Màster de Ciència i Tecnologia de l'Aigua de la UdG, mentre realitzaven unes pràctiques amb presa de mostra a les aigües de la Llémena, han tornat a detectar el pesticida, alhora que van observar una molt baixa densitat de peixos. La nova detecció d'aquest tòxic posa de relleu que el problema del vessament d'aquest verí no s'ha aturat i, per tant, que es podria tornar a produir novament un episodi de mortalitat de peixos i possiblement d'altres organismes, la mort dels quals és menys evident que la dels peixos.

Des de l'entitat ecologista es considera de vital importància que es faci una bona recerca de l'origen d'aquesta contaminació, a més de recordar que quan es prohibeix l'ús d'un producte químic, no és debades, sinó que incomplint normes com aquesta es perjudica greument la salut humana i la del medi ambient. Així mateix, l'ANG demana que el responsable o responsables siguin sancionats segons el que estableix el Decret 3/2003 de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya i la Llei 26/2007 de responsabilitat mediambiental

Navega per les etiquetes

ANGllémenapesticidaendosulfanpeixos

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 546
Agenda
No hi ha cap acte previst a l'agenda
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: