Redacció | Actualitzat el 17/07/2013 a les 09:55h

Denuncien l'ús de glifosat en jardineria a Barcelona

En un comunicat conjunt de la CUP, Som lo que Sembrem i la CGT de Parcs i Jardins

Demanen que deixi d'usar-se el glifosat en parcs i jardins de Barcelona. Foto: Arxiu.

El glifosat [N-(fosfonometil) glicina, C3H8NO5P] és el principi actiu més utilitzat als herbicides, d’espectre ampli i no selectiu, principalment comercialitzat per l’empresa Monsanto amb el nom Roundup però també present en d’altres herbicides.

S’utilitza de manera freqüent en agricultura i jardineria, inclosa la nostra ciutat. Però múltiples estudis científics han demostrat que la toxicitat del glifosat ha estat infravalorada per les normatives legals  i que, a més a més, les concentracions ambientals habituals d’aquests herbicides poden afectar negativament els organismes vius. Davant el risc que l’ús d’aquests productes pot provocar sobre la salut humana, com poden ser parts prematurs, efectes cancerígens, problemes renals i problemes hormonals entre d’altres efectes perjudicials és indispensable aplicar el principi de precaució recomanat en tota pràctica científica.

La CUP de Barcelona vol mostrar tot el suport i adhesió a la iniciativa contra l’ús del glifosat duta a terme per Som lo que sembrem. Alhora, la CUP de Barcelona demana a l’Ajuntament de Barcelona:
  1. Que doni resposta a totes les preguntes i instàncies formulades tant per l’entitat “Som lo que sembrem” com per qualsevol persona o altre entitat referents a l’aplicació del glifosat. Ho exigim segons l’article 45 de la Constitució espanyola, el conveni d’Aarhus, la llei 27/2006 que transcriu i recull les Directives 2003/4/CE i 2003/35/CE, per les quals es regula el dret a la informació, a la participació pública i a l’accés a la justícia en matèria de medi ambient.
  2. Que l’Ajuntament de Barcelona prohibeixi de manera definitiva l’ús del glifosat, del qual es té evidències científiques d’afectació sobre la salut, tant en els treballs de manteniment de la jardineria, com de la neteja viària o de qualsevol altre servei, que s’executi directament o mitjançant concessió pública. Instem a buscar alternatives no nocives per la ciutadania.
  3. Que estableixi un protocol de senyalització i d’avís per a les persones amb problemes de salut derivats de la sensibilitat a productes químics quan s’utilitzin aquests productes en qualsevol servei públic de la ciutat de Barcelona. Demanem que, tot i que existeixi una llista d’afectats, s’apliquin el més aviat possible aquests protocols, de compliment obligat per la nova legislació europea.
  4. Que iniciï els treballs necessaris per a la transició el més ràpid possible cap a una jardineria mantinguda dissenyada i gestionada públicament, amb criteris de qualitat, sostenible, evitant l’ús de productes químics, les podes agressives, l’excés en el consum d’aigua, l’ús d’espècies no adaptades al medi, el nefast disseny de zones de jardí que generen problemes sobrevinguts o manteniments excessius, etc.
Tot i que actualment hi hagi un debat sobre la utilització d’aquest producte químic, en gran part tergiversat per la indústria agroalimentària transnacional que ha de defensar les vendes, no podem obviar el risc del glifosat, fonamentat per estudis científics, sobre la salut humana realitzats en universitats franceses i d’altres llocs d´Europa.

La CUP de Barcelona conjuntament als col·lectius amb els quals presenta aquest comunicat, no accepta l’immobilisme irresponsable per part de les administracions competents davant qualsevol agressió a la salut de la població i, per això, instem a l’Ajuntament de Barcelona a actuar amb celeritat i fermesa contra l’ús del glifosat a la nostra ciutat.

COMENTARIS

+1
-0
Gespa
Mar, 18/07/2013 a les 12:50
Hola,
Jo tinc un cadell amb problemes renals a la que li encanta refregar-se a la gespa del parc del Poblenou. Pot ser que sigui derivat de la utilització d'aquest producte?

Moltes gracies

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 929
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: