Redacció | Actualitzat el 09/07/2013 a les 17:40h

La gent de l'Ebre demana la intervenció europea a Brussel·les

El Pla Hidrològic s'ha posat damunt la taula del Comitè de peticions del Parlament Europeu

Els representants de la PDE, amb el suport d'eurodiputats catalans, com Tremosa, Romeva i Obiols, durant la seva intervenció davant del Comitè de peticions del Parlament Europeu. Foto: PDE.

Manolo Tomá en nom de la Plataforma en Defensa de l'Ebre ha parlat avui en el Comitè de peticions del Parlament Europeu per informar de l'incompliment dels cabals ambientals i la Directiva Marc Europea del  projecte del nou Pla Hidrològic de l'Ebre i sol·licitar la intervenció de la Comissió Europea.

Al final del debat, el president del Comité ha acordat mantenir oberta la petició per continuar estudiant el tema i permetre que, una vegada aprovat el pla, la Comissió Europea es pronuncii sobre conformitat del Pla amb les directives europees.

En el seu discurs, Manolo Thomas ha presentat els impactes que està patint la població i els ecosistemes del Delta de l'Ebre, com a conseqüència de la mala gestió històrica de la conca de l'Ebre. La regressió del Delta i la subsidència per intrusió del mar té efectes econòmics, socials i mediambientals documentats amb ampli consens científic.  La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ve advertint durant dècades d'aquesta situació, que afecta a les 100.00 persones que habiten al tram final del riu , el Delta, un dels territoris amb major biodiversitat del mediterrani europeu que compta amb diverses figures de protecció no només a l'estat espanyol, també a Europa i a nivell internacional, com la seva recent declaració com a reserva de la Biosfera.

Tomás ha recordat la  gran mobilització de la població de Catalunya a  l'any 2001 contra el Pla Hidrològic Nacional que pretenia el trasvassament de l'Ebre i ha valorat la resposta important que en aquell moment van donar les institucions europees. El govern espanyol que ve incomplint reiteradament la Directiva Marc de l'aigua i ja té una sentència condemnatoria del Tribunal Europeu de Justícia de la Unió (TJUE), amb cinc anys de retard presenta un projecte de Pla per a la conca de l'Ebre que inclou 450.000 noves hectàrees de reg, que es  sumen a la 950.000 existents, i la construcció de 35 nous embassaments i 44 possibles més en expectativa , que agreujarà l'actual deteriorament del Delta que podria desaparèixer i amb allò, el manteniment de la pròpia població. Un pla que es presenta sense cap rigor respecte a estudis tècnics i cientìfics, ni d'indicadors sobre la sostenibilitat social i ambiental de les actuacions o pla re recuperació de costos de les infraestructures prevists que seràn destinades als regants , costos que per experiència el govern acabarà socialitzant per ser assumits pel conjunt de la població.

¨La nostra és una causa justa i no només un problema local, el Delta de l'Ebre és patrimoni de l'Europa mediterrània i el nou Pla representa un qüestionament frontal a les directives europees¨ ha afegit Manolo Tomás, demanant la intervenció de les institucions europees en l'estudi del procés de transposició de les directives i l'elaboració del nou pla, per evitar el govern espanyol planifiqui la destrucció de l'Ebre en nom de la Directiva marc de Europea.

Seguidamente s'ha obert la roda d'intervencions, en primer lloc la Comissió Europea que ha apreciat la presentació de la petició de la PDE i ha respost que la Comissió només es podrà pronunciar sobre el pla final adoptat pel govern espanyol, a  l'actual fase del procés no pot intervenir. Tot seguit ha intervingut els representants dels diferents grups europalamentaris.

Raül Romeva, eurodiputat d'Iniciativa Els Verds, ha alertat que si el pla s'aplica el 50% dels ecosistemes associats al Delta de l'Ebre   desapareixeran i que no és tracta d'un pla hidrològic , si no del retorn a la bombolla de l'aigua, de projecció de embassaments  i infraestruturas que provocaran danys irreversibles, que el debat es vol portar sobre la responsabilitat entre els territoris quan el que està en joc, el centre del debat ha de ser la responsabilitat ambiental i intergeneracional . Per últim ha demanat  ¨que Europa defensi els interès comú contra els interessos privats als que respon el nou Pla¨.

La intervenció de Ramon Tremosa, eurodiputat de CIU ha estat en línia similar, denunciant l'incompliment de la legislació europea des de 2009 per part del govern espanyol i la manca de diàleg existent, que ha desestimat les al·legacions presentades per  la Generalitat. ¨Si el pla segueix endavant tindrà l'oposició del 80% de la població catalana que a l'actual moment de tensió i deteriorament de les relacions actuals, suposarà un incentiu addicional a la reivindicació catalana d'un estat propi¨, ha afegit Tremosa.

Raimon Obiols del PSOE destacat l'importància del Delta i  de no  repetir els mateixos errors, donant suport a la petició de la PDE i fent una crida al diàleg ¨per què  la democràcia permeti la voluntat del poble contra el poder dels mercats i dels diners¨. Carlos Iturraiz, dels populars   ha defensat el procés d'elaboració i participació que el govern espanyol ha seguit i indicat que s'ha d'esperar l'aprovació del pla. Ana Miranda en nom d'ERC i la Xunta Aragonista  ha insistit en que el problema ve de lluny, amb casos fragants i una gestió que respon a interessos econòmics, lligats a grups poderosos. Ha demanat que continui oberta la petició, que ¨està en joc el futur del país".

A la conclusió , el president del Comité de Peticions del Parlament Europeu s'ha compromès a mantenir oberta la petició i demanar als coordinadors del Comitè l'organització d'una propera visita al Delta de l'Ebre per conèixer in situ el problema. 

La PDE valora molt positivament les respostes que en general ha rebut la seva petició i l'acord final del  Comitè, i veu amb esperança que Europa avaluarà críticament el pla i que intervenindrà per promoure una rectificació de les desastroses polítiques d'aigua promogudes per l'actual govern.

Navega per les etiquetes

PDEEbreCHEcabals

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 738
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: