Gabriel Borràs, biòleg | Actualitzat el 20/06/2013 a les 09:13h

Hem enfaixat el rius?

El biòleg i expert en planificació hidràulica, Gabriel Borràs, defensa que la culpa, en els aiguats recents, no és dels arbres i que cal renaturalitzar els rius.


Podem reformular la pregunta d’una altra manera: hem perdut la noció del risc? En el cas dels aiguats de la Val d’Aran i dels Pallars és evident que sí, tot i que els efectes de les inundacions dels anys 1982 i 1963 són encara en la memòria de la nostra generació. Però, tots sabem que la memòria és selectiva i, també, que la noció del risc desapareix quan cada dia agafem el nostre cotxe per desplaçar-nos: tenim una probabilitat molt més elevada de morir-nos d’un accident de cotxe que d’un aiguat.

Ja és ben bé veritat, però, la dita popular “se’n recorda de Santa Bàrbara quan plou”; però, també, és ben veritat aquella altra de “al riu no hi facis el niu”. I és que el que ha passat aquests dies té molt a veure amb la pèrdua de noció del risc i amb certa supèrbia humana: creure’ns que l’aigua la podem fer passar per on volem nosaltres que passi. I això, estimats lectors, no funciona així.

Hem cregut, durant decennis, que les defenses sòlides fetes a base de formigó i escullera de pedra ens salvarien de la força de l’aigua; que l’ocupació de l’espai fluvial per tota mena d’infraestructures viàries, ferroviàries i de serveis (aigua, gas, oleoductes, energia) tot i aprofitant els espais de domini públic dels rius, ens estalviaria expropiacions; que l’establiment de polígons industrials i comercials eren totalment compatibles amb les riberes. Hem cregut en aquesta nostra supèrbia fins que un dia el riu decideix passar les escriptures i tornar a recuperar el que és seu: milers de metres cúbics d’aigua barrejats amb milers de tones de material sòlid (pedres, roques, sorres) descendint a velocitat vertiginosa des dels 3.000 o 2.500 metres d’alçada, lliscant sobre vessants abruptes amb el 60 o el 70% de desnivell i que, en arribar a les planes de les valls –ocupades per les nostres construccions– salten del llit del riu i ocupen la plana fluvial que durant milers i milers d’anys ha anat configurant.


La solució no és fer una neteja ètnica del bosc de ribera, sinó ser més intel·ligents i adaptar-nos millor al medi que ens envolta


A Europa, des de fa anys, estan renaturalitzant les lleres dels rius, desfent proteccions per tornar a recuperar meandres, construint basses pulmó enlloc d’enfaixar i empetitir el riu.

No s’hi val a dir que la culpa és dels arbres que obstaculitzen els ulls dels ponts; la culpa és de la supèrbia que ens encega i, per què no dir-ho, l’obsessió per guanyar avui cinc euros encara que demà n’haguem de perdre vint mil. Per tant, la solució no és fer una neteja ètnica del bosc de ribera, sinó ser més intel·ligents i adaptar-nos millor al medi que ens envolta.

Navega per les etiquetes

riusVal d'Araninundacionsaiguats

COMENTARIS

+2
-0
Evident!
Fornarina, 20/06/2013 a les 18:13
És el mateix que ha passat a Alemanya, els rius els han encotillat, i quan plou més d'allò habitual, ocupen el seu espai natural. Això serà sempre així.
+3
-0
la saviesa del besavi
Segador, 20/06/2013 a les 23:54
El foc té aturador, l'aigua no té senyor

m'explica el meu pare que deia.


Però la cobdícia ens fa menysprear la saviesa acumulada durant generacions
+0
-0
En sabrem?
Jep, 21/06/2013 a les 12:57
Molt em temo, que ens costa molt reconduir la nostra relació amb la natura. Aquest sistema que fa més de cent cinquanta any que ens domina ens ha tornat envejosos, estúpidament egoistes i maldestres amb la natura.
Molt em temo que retornar a una bona relació amb els altres i amb la natura, amb el món en general, ens costarà molta sang!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 619
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: