Redacció | Actualitzat el 07/05/2013 a les 09:33h

El Catàleg de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran ja és definitiu

Es tracta del cinquè catàleg elaborat per l'Observatori del Paisatge que entra en vigor

Portada del nou catàleg ja aprovat. Foto: Gencat.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat definitivament el Catàleg de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran . Un tràmit que s'ha publicat aquest dilluns 29 d'abril al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i que suposa l'entrada en vigor del cinquè catàleg elaborat per l'Observatori del Paisatge. Els catàlegs són un instrument previst a la Llei del paisatge de Catalunya que serveix per inventariar i analitzar tots els valors paisatgístics de la zona i per proposar aquells objectius de qualitat paisatgística que la planificació territorial i la resta de polítiques sectorials hauran de prendre en consideració.

El Catàleg de l'Alt Pirineu i Aran se suma d'aquesta manera als del Camp de Tarragona (2010) i el de les Terres de Lleida (2008) –ambdós també publicats en forma de llibre- i els de les Comarques Gironines (2010) i Terres de l'Ebre (2010). Per altra banda, el de la Regió Metropolitana de Barcelona està pendent d'aprovació i el de les Comarques Centrals està en ple procés d'elaboració.

Catàleg de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran

El Catàleg de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran abasta les comarques de l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d'Aran, i en fa una caracterització paisatgística per després fixar deu objectius generals de qualitat paisatgística i proposar una sèrie d'accions per tal d'assolir-los.

El Catàleg de paisatge identifica els deu trets principals que caracteritzen el paisatge d'aquest àmbit: les valls i els congostos, com els de Mont-rebei i Terradets; els fons escènics i cims, com els dels Encantats o la Pica d'Estats; els llacs i estanys, sobretot els d'Aigüestortes i Sant Maurici; els fenòmens meteorològics amb una gran incidència en el paisatge: la neu, el torb i el fogony; els boscos d'avets i altres coníferes; els bocages –petits conreus delimitats per murs baixos, talussos i arbres-; les bordes i masies disperses; les infraestructures energètiques, especialment les vinculades a l'energia hidroelèctrica.

Un procés de participació innovador

Els catàlegs de paisatge se sotmeten a un curós procés de participació ciutadana per tal de recollir els suggeriments de les institucions i les entitats del territori i dels ciutadans interessats. Així, en el cas del de l'Alt Pirineu i Aran, s'han dut a terme entrevistes en profunditat a 21 agents del territori, tres tallers i tres sessions informatives i s'han recollit 276 suggeriments a través del web.

+ informació.

Navega per les etiquetes

catàlegpaisatgealt pirineuaranPaisatge

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 780
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: