Redacció | Actualitzat el 06/05/2013 a les 11:56h

Catalunya ha destruït el 33% de l'ocupació al sector pesquer

Greenpeace exigeix a la Generalitat i al Govern espanyol que donin suport als pescadors sostenibles perquè garanteixen el futur de les pesqueries

Greenpeace reclama el suport a la pesca artesanal sostenible per salvar les pesqueries. A la foto un pescador asrtesanal a prop de Sitges. Foto: Greenpeace.

Greenpeace ha presentat avui l'informe Ocupació a bord. Anàlisi de l'ocupació en el sector pesquer espanyol i el seu impacte socioeconòmic , un complet estudi que analitza l'ocupació en el sector pesquer en les últimes dècades, i que mesura i valora la contribució econòmica i, sobretot, social de la pesca. Així mateix , per primera vegada es presenten dades diferenciades entre l'ocupació del sector artesanal i l'industrial.

L'informe, presentat a bord del vaixell Arctic Sunris e, que es troba a Barcelona, demostra que la sostenibilitat ambiental, l'econòmica i la social estan fortament interconnectades i evolucionen de forma paral·lela, el que ha provocat que la nefasta política pesquera europea, model que encara defensa el Govern espanyol, s'hagi traduït en la pèrdua de milers de llocs de treball al sector. Per exemple a Catalunya ha significat la pèrdua del 33% de les ocupacions de la pesca en els últims cinc anys, a més d'haver provocat el deteriorament dels recursos pesquers.

Alguns dels resultats més importants de l'estudi a nivell de Catalunya són:
  • En termes relatius, Catalunya ha estat la comunitat autònoma que més ocupació ha destruït en els últims cinc anys, tant en la pesca no artesanal, que ha experimentat una caiguda del 37,0%, com en la pesca artesanal, on l'ocupació ha caigut un 25,9% (un 33% del total).
  • L'estat d'explotació dels estocs pesquers afecta directament les persones que viuen d'ells. L'any 1966 la flota espanyola arriba al nivell màxim de captures, 1.455.000 tones, una xifra que comença a descendir fins que l'any 2010 se situa per sota del milió de tones. L'evolució de l'ocupació és molt similar, i disminueix igual que les captures.
  • En els darrers vint anys la pesca espanyola ha destruït 52.000 llocs de treball nets, pel que l'ocupació en el sector ha disminuït un 60% respecte a l'any 1992.
  • El sector pesquer català (inclosa l'aqüicultura marina) dóna feina a 3.550 persones, el que fa de Catalunya la tercera comunitat autònoma pesquera en termes d'ocupació (representa el 7,4% del sector pesquer espanyol). Aquesta estimació pot no coincidir amb l'EPA o altres estadístiques autonòmiques, ja que la xifra procedeix de la mostra contínua de vides laborals (MCVL) i considera persona ocupada en la pesca a qualsevol que hagi tingut una o més relacions laborals al llarg de l'any 2011 en aquest sector.
  • La pesca no artesanal és majoritària a Catalunya (representa el 57,4% de l'ocupació en el total de la pesca).
La Política Pesquera Comuna, que actualment es troba en procés de revisió a Brussel.les, ha potenciat durant anys als grans vaixells industrials amb una gran capacitat de captura i de destrucció, en perjudici de la flota artesanal, molt més respectuosa amb el medi ambient i que ofereix llocs de treball més estables i inclusius.

Per aquest motiu Greenpeace exigeix a la Generalitat i al Ministeri de Medi Ambient que apostin per una política pesquera que tingui els pescadors en el seu epicentre, el que no només repercutiria positivament en l'ocupació, sinó també en la salut dels oceans.

"Els resultats demostren que l'actual política pesquera ha posat en una greu situació de vulnerabilitat a nombroses comunitats locals", ha declarat Mario Rodríguez, director executiu de Greenpeace. "El Govern espanyol no valora la importància econòmica i social a més de mediambiental de la pesca sostenible en un moment en què els oceans no poden suportar el ritme actual de pesca".

"És evident que la pesca artesanal sostenible no només és més sostenible en termes ambientals sinó també socials", ha declarat Celia Ojeda responsable d'Oceans de Greenpeace, "Greenpeace demana al ministre Arias Cañete que aposti a Europa per una reforma radical de les pesqueres i deixar de defensar un model insostenible. Arias Cañete ha de defensar la pesca sostenible perquè és el futur", ha conclòs Ojeda.

COMENTARIS

+1
-0
Només?
Anònim olotí, 06/05/2013 a les 15:56
Ho dubto.La xifra deu anar pel 60%.
+0
-0
i
Anònim, 06/05/2013 a les 20:01
el 50 % al secto industrial.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 755
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: