ND. | Actualitzat el 02/04/2013 a les 14:03h

El tresor dels óssos bruns del Pirineu català i aranès

Govern i Conselh Generau d'Aran volen treure rendibilitat econòmica de la presència d'una vintena d'aquests simbòlics animals

En Plume, a l'Alt Àneu. Foto: DAR

En Roger és un xofer sanitari de Tavascan, al Pallars Sobirà. Enguany, com cada any, a finals d'estiu va sortir a buscar bolets, quan va sentir sorolls estranys. Va alçar el cap i el va veure. Un ós que se'l mirava. Diu que van ser uns segons, però uns segons de por. "Mai no h avia passat tanta por", explica en Roger. L'ós finalment va recular i es va perdre pel bosc. En Roger, un cop superada la paràlisi, també va marxar cames ajudeu-me.

Aquesta és una de les anècdotes més explicades al cos de guàrdia del SEM de Sort, amb els óssos com a protagonistes. Uns animals que cada cop es belluguen amb més comoditat pels boscos del Pirineu català. De fet, el departament de Medi Ambient en té comptabilitzats una vintena entre Baish i Mig Aran (Val d'Aran), Alt Cardòs i l'Alt Àneu, als quals té sotmesos a control i vigilància com si es tractés d'un tresor.  

La colònia d'óssos bruns catalans i aranesos està formada per tres mascles adults,-en Pyros, Balou i Moonboots-; cinc femelles adultes - Caramelles, Caramellita, Hvala, Bambou, Nheu, Noissette, Fadeta-; i els jovenots -en Plume, en Pelut, Boavi, Selves, un possible cadell de Bambou, Alòs, Isil, Pepite-.

Ara el Govern i el Conselh Generau d'Aran han posat en marxa un programa que va més enllà que normalitzar la coexistència de l'ós bru amb els humans que Déu n'hi do els nivells de pacificació. La sinistralitat en els ramats s'ha reduït a un cap de bestiar a l'any, víctima dels carnívors úrsids.

Ara les administracions i el teixit social de l'Alt Pirineu de Catalunya i Aran volen treure'n rèdits econòmics, explotant la presència de l'ós català com un atractiu turístic i natural més de la zona. Pòsters, explicacions, postals amb els óssos retratats pels agents de protecció natural, són algunes de les iniciatives per assolir la plena normalització de potser un dels símbols més emblemàtics de què el Pirineu és, encara, un paradís natural. En Roger en va ser testimoni.

La mapificació dels ossos. Foto: DAR


Navega per les etiquetes

naturabiologiapirineuóssosanimals

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 563
Agenda
No hi ha cap acte previst a l'agenda
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: