Redacció | Actualitzat el 23/03/2013 a les 21:47h

Compromís d'Orís contra el fracking

Quaranta ajuntaments i consells comarcals fan una ferma aposta per una nova cultura energètica basada en les energies renovables i rebutgen la fracturació hidràulica

FIns a trenta-set alcaldes i tres presidents comarcals han signat avui el Comproís d'Orís. Foto: PAF.

Trenta-set alcaldes i alcaldesses i tres presidents de consells comarcals han firmat aquesta tarda el “ Compromís d’Orís ” contra el fracking. L’acte, que s’ha fet en aquest municipi d'Osona doblement afectat pels permisos d’investigació d’hidrocarburs que s’han tramitat en els últims mesos a Catalunya, havia estat convocat per la Plataforma Aturem el Fracking (PAF). Ha reunit alcaldes de les comarques d’Osona, el Ripollès, la Garrotxa, el Bages i el Berguedà afectats pels permisos d’investigació anomenats Ripoll i Leonardo.

En el “Compromís d’Orís” (el text complet del qual s’adjunta a part) els alcaldes i presidents comarcals firmants rebutgen el fracking i es comprometen a declarar els seus municipis lliures d’aquesta tècnica extractiva nociva per al medi i la salut. També es demana que es treballi amb consens una legislació específica que la prohibeixi a tot el territori català. Finalment es comprometen amb el canvi energètic i la necessitat de promoure i accelerar el seu desenvolupament real.

A l’acte d’aquest dissabte hi han intervingut l’alcalde d’Orís, Arnau Basco; el president del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira; l’alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Masana, i el president del GDT i membre de la PAF, Sergi Solà. La firma ha estat amenitzada per la Coral Lorelei de l’Esquirol. Entre les peces més corejades i que han estat cantades conjuntament amb alguns alcaldes presents a l’acte hi ha hagut la mítica ‘Torna, torna Serrallonga’ composada pels Esquirols arran de l’amenaça d’extracció d’urani a les Guilleries a finals dels anys setanta.

Tots els intervinents en l’acte han coincidit en el rebuig de la tècnica del fracking i de la dependència energètica dels combustibles fòssils. I han apostat per una nova cultura energètica basada en les energies renovables. Tant l’alcalde d’Orís com el president del Ripollès ja han explicat algunes experiències innovadores en aquest sentit que estan duent a terme, aprofitant especialment la biomassa dels boscos d’Osona i el Ripollès. Tots dos també han agraït la tasca de conscienciació i informació duta a terme per la PAF durant els últims mesos. “No volem empreses rebentarocs”, ha exclamat Miquel Rovira durant el seu discurs.

Eulàlia Masana, alcaldessa de Riudaura, un dels municipis més amenaçats per les possibles futures extraccions via fracking, ha estat especialment contundent i ella mateixa ja s’ha atorgat el paper d’”ovella negra”. Ha recordat que malgrat que la Generalitat ha anunciat la seva intenció d’aturar els permisos que s’estaven tramitant actualment, el govern espanyol està preparant una llei que hauria de permetre que la totalitat de les competències en matèria de fracking passessin a dependre de Madrid. També s’ha referit a la tasca de les platormes: “Els alcaldes sense el poble al darrere, no som ningú. I si hem guanyat aquesta batalla és perquè l’hem tingut sempre, ja no al darrere, sinó al davant”.

Per la seva part, Sergi Solà ha qualificat l'acte d'avui de "demostració de força i de bel·ligerància" del món local i de les entitats. Ho ha contraposat al paper que ha jugat fins ara la Generalitat que de moment s'ha limitat a posar "fre administratiu" als permisos d'investigació però "res de bel·ligerància". Respecte la retirada dels permisos, ha ironitzat que si aquestes empreses "no han estat capaces del més mínim", que era presentar els papers en regla, "imagineu què podrien fer en el territori si tot això tirés endavant". També ha mostrat la seva satisfacció pel fet que el fracking haurà estat l'espurna per plantejar el debat sobre la nova cultura energètica.

Els ajuntaments que han firmat el “Compromís d’Orís” són els d’Avinyó, Calldetenes, Folgueroles, Gurb, les Masies de Voltregà, Manlleu, Olost, Perafita, Roda de Ter, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí d’Albars, Sant Pere de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Sobremunt, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, L’Esquirol, Sobremunt, Tavèrnoles, Torelló, Vic, Vilanova de Sau, Sant Vicenç de Torelló i Sant Sadurní d’Osormort, tots ells afectats pel permís Leonardo. Pel que fa als del permís Ripoll, han firmat els ajuntaments de Campdevànol, Montesquiu, Ripoll, Riudaura, Sant Joan de les Abadesses, Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora, Santa Pau, Vallfogona i Vidrà, a més dels d’Orís, Sant Pere de Torelló i L’Esquirol, tots tres doblement afectats pels dos permisos. Els tres presidents comarcals que han firmat són els d’Osona, el Ripollès i el Berguedà. Altres ajuntaments afectats han expressat la seva intenció de firmar el document, però per motius d’agenda no ho han pogut fer avui.

Malgrat la suspensió per part de la Generalitat del permís Ripoll, i l’anunci, aquest divendres, de l’inici del procediment d’extinció del permís Leonardo, des de la PAF s’ha expressat la necessitat de continuar treballant per aconseguir, entre altres coses, que es prohibeixi el fracking a Catalunya, i que s’aposti per una vertadera nova cultura energètica basada en fonts renovables i no fòssils. L'amenaça continua present i creix amb la dependència d'hidrocarburs.

El Compromís d'Orís  

COMENTARIS

+0
-0
ENERGIES ALTERNATIVES,JA!
Anònim, 24/03/2013 a les 01:15
Cal que la Generalitat dongui tot el suport i empenta que no lis dona l'estat espanyol!!!!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 755
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: