Redacció | Actualitzat el 26/02/2013 a les 11:32h

Aconsegueixen una tecnologia per conservar les propietats de la mel

El Centre de Recerca i Innovació de Catalunya desenvolupa el sistema Tophoney, que evita la cristal·lització de la mel, que en redueix la qualitat i n'elimina els enzimsEl Centre de Recerca i Innovació de Catalunya (CRIC), situat a Cornellà de Llobregat, es troba a l'última fase de desenvolupament de la tecnologia Tophoney, que aconsegueix que la mel arribi al mercat sense cristal·lizar i es mantingui líquida durant almenys dotze mesos sense perdre tots els seus atributs naturals. En total, s'han invertit al voltant de 1,6 milions d'euros.

El projecte ha estat desenvolupat de manera conjunta des de 2010 amb l'Aristotle University of Thessaloniki i el Nacional Physical Laboratory i s'ha dut a terme gràcies als fons europeus del Setè Programa Marc per a la investigació i el desenvolupament tecnològic, de manera que els resultats de la investigació seran donats a tres associacions sectorials de tres estats membres diferents: Espanya, Bulgària i Portugal. Les tres associacions estimen que el mercat potencial d'aquesta tecnologia serien els 17.800 apicultors professionals que hi ha a la Unió Europea.

Tophoney ofereix una alternativa als actuals processos de pasteurització que converteixen la mel únicament en un producte per endolcir sense les seves propietats alimentàries i curatives. Un cop extreta de la bresca, la mel tendeix a cristal·litzar pel fet que és una solució supersaturada amb un elevat contingut de sucres (més del 80%) en relació al baix contingut d'aigua (menor del 17%).

Per retardar la cristal·lització, els productors pasteuritzen la mel destinada a consum. No obstant això, les altes temperatures assolides durant aquest procés redueixen dràsticament la qualitat de la mel i acceleren la descomposició dels seus sucres originals a més d'eliminar del tot les seves propietats enzimàtiques, moltes de les quals estan associades a propietats terapèutiques i curatives. Així doncs, la mel pasteuritzada perd les seves propietats i serveix únicament per endolcir.

La tecnologia Tophoney es desenvolupa precisament per evitar la cristal·lització sense que perdin les seves propietats naturals. A més, tot i que la cristal·lització de la mel sigui un procés totalment natural, la majoria de consumidors considera incorrectament que s'ha fet malbé. En aquest sentit, el sistema suposa un gran avanç tecnològic per al sector apícola.

Després de tres anys de recerca a nivell europeu, l'Associació Vall Història i Mel d'Aiora (València), rebrà els resultats del projecte i de tots els associats. D'altra banda l'associació Anae, també localitzada a Aiora, és l'encarregada de fer la validació del sistema.

Sobre el CRIC

El Centre de Recerca i Innovació de Catalunya és un centre de recerca gestionat amb capital privat. Va néixer el 1997 per cobrir les necessitats de R + D en l'àmbit de la petita i mitjana empresa.

Des dels seus inicis, CRIC ofereix serveis d'investigació a totes aquelles empreses i organitzacions que vulguin externalitzar els seus programes d'I + D. Actualment, el CRIC porta un total de 36 projectes de recerca de finançament tant pública com privada. Les instal · lacions es troben a Cornellà de Llobregat (Barcelona), on s'han unificat els antics centres d'investigació de Girona, Terrassa i Barcelona.

COMENTARIS

+3
-1
Mel Natural siusplau !!
Anònim, 26/02/2013 a les 19:06
La mel d'acàcia i de farigola no cristal.litza mai !!!
Vaja'm si ens informem una mica...
+0
-0
Mel natural
Anònim, 27/02/2013 a les 20:45
La mel no cal tocar-la. Si cristal·litza encara és més bona.
Ja està bé de porquejar el menjar. Si potser hi trobarem carn de cavall i tot a la mel.
+0
-0
Hi ha quartos pel que volen!
Pep, 06/03/2013 a les 23:14
S'han gastat de 1,6 milions d'euros?

I no seria molt més fàcil fer pedagogia i explicar les propietats i qualitats d'una bona mel (NO "de la granja St.Francisco") i explicar que la cristalització és un procés natural i que no cal modificar ARTIFICIALMENT.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 776
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: