Redacció | Actualitzat el 06/02/2013 a les 18:55h

Les noves retallades a l'eòlica posen en risc tot el sector

Segons l'Associació Empresarial Eòlica (AEE) vulneren la llei i trenquen la seguretat jurídica

El sector eòlic es troba en atzucac davant ñes noves mesures decretades pel Govern de Madrid. Foto: Arxiu ND.

El sector eòlic considera inacceptables les últimes mesures adoptades pel Consell de Ministres en relació al sector. L' Associació Empresarial Eòlica (AEE) considera que el pas de tots els parcs eòlics en funcionament a l'opció de tarifa regulada, tot eliminant la resta de possibilitats que preveu la normativa, així com la reducció dels paràmetres amb què s'actualitzen les primes, posen al sector eòlic –el més afectat per aquestes mesures– en una situació insostenible.

Es tracta de mesures que vulneren tant la Llei del sector elèctric com la normativa per la qual es regeix l'eòlica, el Reial Decret 661/2007 , de manera que el sector posarà en marxa totes les mesures legals al seu abast, tant a Espanya com a nivell europeu. Així mateix, van en contra de l'esperit de la regulació anterior, el Reial decret 436/2004 .

Aquestes mesures han arribat a més en un moment en què el sector està intentant per tots els mitjans obrir, sense èxit, un diàleg constructiu amb el Govern per plantejar el seu futur. La Llei del sector elèctric estableix clarament que els canvis normatius s'han de fer consultant prèviament als actors implicats, així com passar pel Consell Consultiu de l'Electricitat. I el que és més greu, indica que tota norma ha de respectar el principi de rendibilitat raonable, contra el que aquestes mesures atempten clarament.

La major part dels parcs eòlics espanyols (més del 80%) es troba ara mateix acollit a l'opció de percebre una retribució que suposa cobrar el preu de mercat més una prima, una de les possibilitats que preveu el Reial Decret 661 / 2007. Haver de optar obligatòriament per percebre una tarifa regulada (la possibilitat d'anar a mercat sense prima també existeix, però és inviable amb els preus presents del mercat i les previsions futures) suposa alterar per complet les condicions amb què les empreses van fer les inversions en el seu dia, acollint-se a una llei que mai es van imaginar que pogués canviar durant la vida de les instal · lacions. Això vulnera, un cop més, la seguretat jurídica i trenca el principi de confiança legítima a Espanya, el que comporta la pèrdua de valor de les empreses i allunya la inversió del país.

En la mateixa línia, el fet que els incentius passin a actualitzar la base de la inflació subjacent (que no inclou ni els productes energètics ni els aliments no elaborats) a impostos constants en comptes de l'IPC suposarà de facto una reducció de la retribució, en comptes de l'augment de què parla el Govern. Quan les empreses del sector es van plantejar en el seu moment promoure un projecte eòlic, van tenir en compte els costos operatius, els costos d'inversió i la retribució a percebre durant els següents 20 anys. Per això, l'actualització de la retribució a percebre en un escenari de 20 anys és crítica i, en molts casos, clau perquè un projecte sigui viable.

La suma de les dues mesures aprovades avui tindrà un impacte d'uns 300 milions d'euros per a les empreses eòliques el 2013.

El sector ja s'ha vist seriosament afectat per mesures com la rebaixa temporal del 35% de les primes als parcs en marxa o el nou impost del 7% a la generació. Si a tot això s'hi afegeixen ara mesures retroactives, es posa en risc el pagament del deute d'un sector fortament apalancat-de manera que molts parcs passarien als balanços de la banca i promotors de manera similar al que ha passat en el sector immobiliari - i suposa una forta pèrdua de competitivitat. Es tracta d'una decisió greu que tindrà impacte no només en el sector, sinó al país sencer, en condicionar les futures decisions d'inversió per la vulneració del principi de confiança legítima. En total, el sector veurà reduïts els seus ingressos en uns 600 milions d'euros aquest any, fet que representa al voltant del 15% de la seva facturació.

A més, el 2013 la quantitat total de primes que el sector percebria respectant la normativa a actual seria d'uns 1.950 milions, segons els càlculs de AEE, una quantitat molt similar a la rebuda el 2012.

Aquestes mesures retroactives aprovades avui són la gota que fa vessar el got i poden suposar el desmantellament definitiu de la indústria eòlica a Espanya, una indústria que crea valor a tota la cadena de subministrament i és un referent a nivell mundial. A causa de la incertesa regulatòria, ja s'ha destruït el 40% de l'ocupació generada pel sector a Espanya, una tendència que continuarà si el Govern no li posa remei.

Navega per les etiquetes

primesdecretenergia eòlicatarifa

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 813
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: