Redacció | Actualitzat el 17/01/2013 a les 12:44h

«El glifosat és més perillós del que ens volen fer creure»

Som lo que Sembrem revela que Monsanto no recomana la pastura en camps tractats amb el Roundup

Diagrama dels efectes embrionaris del pesticida gifosat. Foto: Equip d'investigació UBA.

En un comunicat emès avui, la plataforma Som lo que Sembrem assegura que "el glifosat és més perillós del que ens volen fer creure" i ens informa que investigadors de la Universitat de Tromsø (Noruega) han demostrat que la toxicitat del glifosat i del Roundup (Monsanto) ha estat infravalorada per les normatives legals, i que concentracions ambientals habituals d’aquests herbicides poden afectar negativament els invertebrats aquàtics.

L’any 2010, investigadors de la Universitat de Barcelona ja van mostrar la toxicitat sobre aquests organismes en l'aplicació de Roundup per controlar canyissars a la ribera del riu Llobregat. Els seus resultats mostraven la presència del glifosat a les aigües del riu tres dies després de l’aplicació, i a les aigües freàtiques de la ribera dotze dies després. Aquesta persistència del glifosat també va ser demostrada d’una forma generalitzada per als freàtics de Catalunya a començaments d’aquest any.

Tots aquests resultats s’afegeixen a d’altres publicats recentment que mostren que el Roundup també produeix efectes negatius sobre bona part dels bacteris beneficiosos de l'aparell digestiu de pollastres, mentre que bacteris altament patogènics, com diferentes espècies dels gèneres Salmonella i Clostridium són molt resistents a aquest herbicida. Com a resultat, el Roundup actuaria com a factor favorable al desenvolupament de malalties gastrointestinals en aquests animals.

Monsanto no recomana les pastures

La mateixa empresa Monsanto, en els seus contractes amb pagesos compradors de llavor de colza transgènica resistent al Roundup als Estats Units, recomana que no es pasturin aquests conreus perquè, “ara per ara, no hi ha informació suficient que permeti unes recomanacions de pasturatge adequades i segures”.

Darrerament, s'han produït altres aspectes més relacionats amb la campanya del glifosat. D'una banda s'ha aprovat una moció a Berga , presentada per la CUP; igualment, es debat una moció al Ple de Vilanova i la Geltrú, presentada per la CUP, i Som lo que Sembrem, juntament amb l'Escola Agrària de Manresa, està dissenyant un curs per a tècnics municipals per aprendre alternatives a la jardineria convencional en Parcs i Jardins. (Més informació a info@somloquesembrem.org .)

Campanya del glifosat de Som lo que Sembrem .


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 929
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: