Osona.com | Actualitzat el 15/01/2013 a les 09:39h

Vic, primer municipi català que es declara «lliure de fracking»

El ple de l’Ajuntament aprova per unanimitat la seva oposició a aquesta tècnica d’extracció d’hidrocarburs. El debat ha rebut el suport d’una trentena de membres de la PAF i el GDT, que han protagonitzat una acció reivindicativa.

Membres de la Plataforma Aturem el Fracking. Foto: Adrià Costa

Vic és el primer municipi d’Osona que es declara “lliure de fràcking” i que s’oposa oficialment a la investigació i explotació d’hidrocarburs mitjançant aquesta tècnica. El ple ho ha aprovat aquesta tarda per unanimitat, fruit d’una moció presentada per ICV-EUiA. La decisió ha rebut el suport d’una trentena de membres de la Plataforma Aturem el Fracking (PAF), entre els qui hi havia diversos representants del Grup de Defensa del Ter (GDT), que han estat presents a la sessió, vestits amb unes “granotes” blanques i amb mascaretes.

El text de la moció, a més de declarar Vic “municipi lliure de fracking”, també exigeix a la Generalitat que no atorgui els permisos a l’empres Montero Energy per iniciar les prospeccions d’hidrocarburs a la comarca. A més, el document ha inclòs dues esmenes d’ERC, on es demana aprofitar els esforços i les mobilitzacions sorgits de la societat civil per tal de “difondre i treballar per un model energètic alternatiu i sostenible” i s’insta el Govern de la Generalitat a estudiar la manera legal de prohibir aquesta tècnica al nostre país, decretant moratòries a les autoritzacions de prospeccions, perforacions o extraccions “fins que no hi hagi una normativa clara al respecte”. També s’han introduït dues esmenes de CiU: la primera, emfatitzar que es demana que no es permetin les extraccions amb aquesta tècnica, però no amb d’altres; i la segona, es crear una comissió per seguir el tema, formada per representants de tots els grups municipals, en la que també hi podrien haver-hi representants de la PAF.

Vuit municipis d’Osona afectats per les prospeccions

La fracturació hidráulica (o fracking), desenvolupada als EUA i al Canadà, consisteix en un sistema de pous de perforació vertical fins a 5.000 metres de profunditat des d'on es realitzen una sèrie de detonacions explosives que provoquen petites fractures a la roca per les quals s'injecten, per etapes, milers de tones d'aigua a molta alta pressió, barrejada amb sorra i fins a 600 additius químics, alguns altament tòxics. Aquesta tècnica té aparentment un gran impacte ecològic, que inclou un gran consum d'aigua, una gestió complicada de l'aigua residual, sorolls i l'impacte visual, la possible contaminació, per la utilització d'additius químics, tant de les aigües subterrànies com de les superficials, entre altres.

A Osona, ja hi ha vuit municipis afectats (entre els quals no hi apareix Vic) per les primeres prospeccions, per tal d’investigar la presència d'hidrocarburs. Tal i com passa en altres sol·licituds –encara no concedides- en altres comarques de la Catalunya Central, hi ha el temor que aquestes prospeccions obrin la porta a l'extracció d'hidrocarburs amb la tècnica del fracking.

Tots els grups del consistori s’han mostrat molt satisfets per l’acord unànime al qual s’ha arribat. “No hi ha estudis d’impacte ambiental que certifiquin que aquesta tecnologia es innòcua en el temps. El fracking pot produir danys rellevants i importants”, ha dit Jacint Raurell (PSC). En el mateix sentit s’ha expressat el portaveu de la CUP, Nil Puigivila: “Davant d’una activitat que no està demostrat que sigui innòcua s’ha d’aturar”. Joan Carles Fuentes (PxC), per la seva banda, ha reclamat a l’Estat espanyol que prohibeixi aquesta tècnica al territori.

‘Millor vius que fòssils!’

En el moment de debatre la moció, els activistes antifracking presents a la sala han enlairat uns cartells amb el text “Aturem el fracking. Millor vius que fòssils!”. De manera excepcional, l’alcalde ha donat la paraula fins i tot al portaveu de la PAF, Eudald Rifà, tot i que el reglament dels plens no contempla aquesta possibilitat. Rifà ha reclamat que es treballi per un nou model energètic i ha matisat que no es tractava només d’un problema mediambiental, sinó també polític i social.

L’alcalde ha tancat el debat agraint la tasca de la plataforma i s’ha compromès a parlar amb d’altres ajuntaments de la comarca i el Consell Comarcal. “L’Ajuntament de Vic està amb vosaltres”, ha assegurat. Finalment, la moció s’ha aprovat per unanimitat, en mig dels aplaudiments del públic.

“Millor no podia sortir. Ara esperem que s’estengui com una taca d’oli, però d’oli d’oliva”, bromejava a la sortida del ple Miquel Sànchez, secretari general de CCOO Osona, que també ha participat en l’acció reivindicativa de la PAF. “Encara que la moció l’hagi presentat un partit, per una vegada hi ha hagut un acord unitari”, destacava Xavier Bunyol, membre del GDT i la PAF. “Però això només és el principi. Queda molta feina per fer”, alerta.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 947
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: