Xavier Borràs | Actualitzat el 10/01/2013 a les 11:06h

Aigua és Vida demana al Parlament que rebutgi la privatització d'ATL

Segons la Plataforma els catalans pagarem innecessàriament 4.048 M€ tot fent compatible la gestió privada d'un servei públic

Quin serà el posicionament d'Esquerra en relació amb les propostes presentades per PSC i ICV perquè Aigües Ter-Llobregat retorni a mans públiques?

La Plataforma Aigua és Vida, que aplega entitats veïnals i ecologistes d'arreu del territori metropolità, davant del fet que hi ha dues Propostes de resolució presentades per PSC (Proposta de resolució del PSC) i ICV (Proposta de resolució d'ICV) –per manera de posar seny en la gestió de l’aigua de Catalunya i mantenir la titularitat pública de l’empresa Aigües Ter Llobregat (ATL)–, demanen a tots els partits del Parlament que pensin i vetllin per l’interès general de la ciutadania i que es mantinguin dins de l’ètica de servei al poble i no cap a ells mateixos o el seu partit.

De fet, volen que totes les forces polítiques del Parlament de Catalunya treballin conjuntament i recuperin el rumb que la pròpia institució va iniciar el 1990 quan va crear l’empresa pública d’Aigües Ter-Llobregat, una estructura d’Estat, que havia de vetllar per l’interès i la funció pública, és a dir, de la ciutadania, de tothom.

"La gestió de l’aigua, capital per a la governabilitat d’aquest país, mai no pot dependre dels interessos econòmics de la multinacional de torn, ens hi juguem massa com per dependre d’un grup d’accionistes, siguin del país que siguin, que tenen com a únic fi maximitzar els beneficis. Així com les polítiques d’aigua no es poden basar en contenciosos administratius, ni escriure als tribunals", blasmen els de la Plataforma.

Segons Aigua és Vida el Govern de la Generalitat ha entrat erròniament al cos a cos amb les multinacionals, oblidant que aquest pas mai s’hauria d’haver produït ja que els serveis bàsics mai no seran ben gestionats pels mercats. La privatització d’Aigües Ter Llobregat  mostra clarament la incompatibilitat entre servei públic i gestió privada.

Per als activistes, tots els diputats de Catalunya estan a temps de posar fi a una privatització que encarirà el servei innecessàriament i que no respon a cap argument tècnic, econòmic, ambiental o social. Ans al contrari, la maximització dels beneficis, a la que estarà sotmès el servei, vindrà donada per:
  • una reducció de les inversions;
  • un menor manteniment de les instal·lacions;
  • una reducció de personal;
  • un augment de les tarifes;
  • unes subcontractacions opaques a empreses afins; i
  • una desconsideració cap a la Directiva Marc de l’Aigua , el Pla Hidrològic de Catalunya i el bon estat de les masses d’aigua de Catalunya
Comportaria, doncs, una pèrdua de la qualitat del servei i del medi, així com també una pujada de tarifes desmesurada, doncs aquesta haurà de respondre a nous costos totalment innecessaris en la gestió pública.

Així mentre que la Generalitat aconsegueix 300 M€ avui, que per cert l’empresa recupera en només 12 anys, obliga els ciutadansa pagar-ne 4.048 M€ demà. Tenint en compte l’avantprojecte d'explotació elaborat per la pròpia Generalitat pagarem:
  • 1.668 M€ de benefici net pels accionistes que no existien en la gestió pública doncs tots els guanys es reinvertien en la gestió;
  • 715 M€ d’impostos de societat que no s’haurien de pagar amb l’empresa pública doncs n’estava exempta; i
  • els 300 M€ inicials, els 700 M€ restants i tots els interessos associats que fan un total de 1.645 M€
Per a Aigua és Vida no ens trobem davant d’una mesura anticrisi, "300 M€ no suposen res davant un dèficit anual de 8.000 M€ i un deute acumulat de 48.000 M€, sinó davant l’interès d’aprofundir en un model ultraliberal que beneficiarà a una empresa". Per a la Plaraforma, la privatització d’Aigües Ter Llobregat en cap cas serà una mesura d’estalvi econòmic, ni un nou finançament per a la Generalitat, sinó que serà un encariment totalment innecessari del servei d’aigua. "En el fons, no ens trobem davant d’una mesura d’austeritat sinó que ens trobem davant d’un sabotatge social de l’economia ciutadana", sentencien.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 947
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: