Redacció | Actualitzat el 04/01/2013 a les 10:21h

No volen la incineradora a Forallac

Veïns i ecologistes s'han manifestat aquest diumenge 13 de gener davant de l'AjuntamentEl territori empordanès torna a alçar el crit d'alerta, aquesta vegada contra el projecte de macroplanta de residus perillosos que es vol bastir als boscos de Forallac (Baix Empordà). Aquest diumenge a les 12:00 h, davant de l'Ajuntament, s'hi ha manifestat la gent convocats per l'Associació de Veïns i Fills de Forallac, Amigues i Amics dels Clots de Sant Julià i SOS Empordanet, amb el suport de Naturalistes de Girona, Ecologistes en Acció i Gent pel Territori.

De fet, la primera setmana de novembre, les entitats esmentades ja van fer públiques les al·legacions presentades en el tràmit d’informació pública i veïnal sobre la sol·licitud d’autorització ambiental i declaració d’impacte ambiental de la primera fase de la planta de tractament i valorització de residus a la zona coneguda com Els Ramals, en sòl no urbanitzable d’especial protecció del municipi de Forallac en un paratge declarat bé d'interes natural (BEIN). Un dels temors, afegits, d'aquesta planta és que en una segona fase, encara en estudi, s'ha previst de fer-hi valorització energètica de residus, en l’aspecte d’utilització de combustible derivat del residu (CDR), és a dir, ras i curt, una incineradora .

Les entitats ecologistes i els propietaris afectats, a través de les seves al·legacions fetes arribar a l’Ajuntament de Forallac i a la Direcció General de Qualitat Ambiental, demanen que es denegui l’autorització del projecte i s’atorgui una avaluació d’impacte ambiental desfavorable. També demanen a l’empresa Servitransfer un nou projecte tècnic complet amb els estudis que manquen en l’actual que inclogui un anàlisi complet de les alternatives i les afectacions, un cop descartat el paratge de Els Ramals.

Els impactes ambientals de la planta de residus projectada són, segons els convocants, incompatibles amb els valors naturals presents a la zona, ja que el projecte genera una transformació total de l’entorn natural i paisatgístic basat en els següents aspectes
  • La construcció de 5 immenses naus de formigó de 8 metres d’alçada que es sumen a la preexistent, comporta un impacte visual i paisatgístic incompatible amb l’entorn i el medi rural.
  • La pavimentació d'1,6 hectàrees de sòl agrícola i l’edificació de prop de 5.000m2 de sostre, provoca fragmentar el territori, afectar la connectivitat natural, impermeabilitzar el sòl i malmetre els valors de la zona.
  • La previsió de funcionament de la planta 24 hores al dia i durant els 365 dies de l’any (tal i com especifica el projecte), i el tràfic de camions que es generarà, fan que la seva instal·lació en aquest emplaçament sigui inadequada. Els actuals accessos als terrenys per camins rurals són també inadequats. Extrem que afectarà la tranquil·litat de l’àrea i a totes les activitats de turisme rural, excursionisme, ciclisme i esports de natura que es practiquen a la zona i que malmetrà irreversiblement la bellesa del paisatge que és de gran fragilitat i valor en l’àrea de l’Empordanet.
  • L’impacte per contaminació atmosfèrica per emissió de gasos, per contaminació lumínica i per contaminació acústica és inadmissible en aquest indret del medi rural.
  • Existeix un elevadíssim risc d’incendi, en situar-se els terrenys directament co-lindants a zones forestals, i es provoca l’afectació als boscos preexistents, en haver d’executar una franja perimetral de protecció d’incendis de 25 metres més una franja de seguretat addicional de l’activitat de 10 metres. Aixó es tradueix en una gran tala d’arbres al voltant d’aquestes edificacions.
Per als convocants, la immensa planta de tractament i valorització de residus projectada per Servitransfer SL és una activitat industrial, de caràcter molest, nociu i perillós.  Seria més lògic, legal i coherent d’ubicar-la en un polígon industrial. 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 668
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: