Redacció | Actualitzat el 04/01/2013 a les 09:34h

El Govern recorrerà contra si mateix per l'afer d'Aigües Ter-Llobregat

Francesc Homs desautoritza la resolució de l’OARCC sobre la privatització d'ATL que en revocava la gestió a Acciona

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs. Foto: QS/ND

La Generalitat va desautoritzar ahir la resolució de l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) que revocava la concessió de la privatització d’Aigües Ter-Llobregat (ATL) a la madrilenya Acciona i deixava la multinacional francesa Agbar-Suez com a guanyadora virtual del procés, i va anunciar que recorrerà aquesta resolució als tribunals.

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va assegurar a la roda de premsa posterior al Consell Executiu que considera que els funcionaris que constituïen la taula de contractació, i les conselleries de Territori i Sostenibilitat i Economia i Finances, dirigides per Lluís Recoder i Andreu Mas-Colell, que van coordinar la privatització, van actuar correctament, malgrat que la resolució de l’OARCC aprecia que havien d’haver exclòs la proposta d’Acciona per incomplir els plecs del concurs.

Francesc Homs va recordar que l’OARCC, un organisme que depèn de la conselleria de Presidència i que vetlla per la competència i la transparència en la contractació pública de la Generalitat, té un criteri independent i les seves resolucions són "executives", de manera que el Govern no pot esmenar-les, per la qual cosa presentarà tot seguit un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. D’aquesta manera, va afirmar Homs, el consorci liderat per Acciona continuarà operant l’ATL fins que no hi hagi una resolució judicial ferma. Segons Homs és una diferència de criteri "dels funcionaris" que han de resoldre els tribunals.

Interpretació errònia, segons Acciona

El recurs de la Generalitat contra el seu propi organisme s’unirà a les accions legals que ja ha anunciat que emprendrà el consorci guanyador, liderat per Acciona, que van assegurar ahir que hi ha "una interpretació errònia dels fets i les normes" en la resolució de l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) que va decidir revocar dimecres l’acord per adjudicar-li la privatització d'ATL.

Segons la constructora que presideix José Manuel Entrecanales, la proposta del consorci guanyador "respecta escrupolosament el límit màxim de 10 anys previst en les bases de licitació", en contra del que ha estimat l’OARCC, que fonamenta la seva resolució que l’oferta d’Acciona hauria superat aquest límit. Acciona, que va anunciar que si el contracte s’anul·la demanarà una indemnització, assenyala que l’OARCC entén incorrectament incorrecte els informes tècnics, ja que les modificacions que l’oferta introdueix afecten únicament els períodes parcials d’execució o cronogrames temptatius previstos als plecs, però ajustant sempre la proposta al límit de 10 anys i a la resta de les condicions del concurs.

Segons el parer de la constructora, l’OARCC "confon els terminis parcials d’execució del pla d’obres, que són modificables, amb el període màxim total de 10 anys, per la qual cosa sota cap concepte tal confusió no pot resultar una causa suficient que determini l’exclusió de l’esmentada oferta".

La resolució de l’OARCC va acceptar parcialment el recurs plantejat pel grup Agbar que al·legava que els canvis en el calendari d’inversions impacten en les ofertes econòmiques, de manera que l’OARCC considerava que "vulnera els principis d’igualtat, no discriminació i competència".

La resolució de l’OARCC va desfermar ahir una allau de crítiques dels grups polítics, de manera que PSC, PP, ICV-EUiA i C’s van exigir la compareixença dels consellers al Parlament per explicar el procés. Homs va anunciar que les peticions seran ateses i va assegurar que la diferència de criteri de l’OARCC demostra el bon funcionament dels mecanismes de control que exerceixen la seva activitat de manera transparent, i no crea inseguretat jurídica.

Acciona va firmar el contracte que li cedia la gestió d’ATL durant 50 anys, per valor de 1.000 milions d’euros, el 27 de desembre passat i va fer efectiu el primer pagament, de 298,6 milions. Aquests fons van permetre a la Generalitat pagar les nòmines de desembre als empleats públics, mentre que la comptabilització dels 1.000 milions, segons va recordar ahir el ministeri d’Hisenda, permetrien a la Generalitat complir el seu objectiu de baixar el dèficit públic a l’1,5% del PIB.

Referències a Internet

Aigües Ter-Llobregat

COMENTARIS

+0
-0
Increible
Anònim, 06/01/2013 a les 20:13
Aquest és el govern dels millors?? Si arriba a ser el contrari, tenen trons d'impugnar-se els propis nomenaments de consellers... Quina colla, per a portar-nos a la independència!!!!!!!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 804
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: