Xavier Borràs | Actualitzat el 03/01/2013 a les 10:54h

Presidència anul·la l'acord de privatització d'ATL a Acciona

Agbar va recórrer l'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat, tot i que el Govern ja ha ingressat 298,6 milions d'euros dels 1.000 previstos

Instal·lacions d'ATL vora el Prat de Llobregat.

La llarga i penosa privatització d'Aigües Ter-Llobregat, que proveeix d'aigua en alta 5 milions d'habitants de la conurbació de Barcelona, afronta un nou episodi: ara, l’ Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC), adscrit a la Presidència de la Generalitat i que dirigeix Juan Antonio Gallo Sallent, ha resolt excloure Acciona del concurs d'adjudicació atenent el recurs que hi va presentar Aigües de Barcelona (Agbar-Suez), l'altra companyia en lliça, encara no una setmana després que se signés l'acord amb l'empresa madrilenya, amb què la Generalitat ja va ingressar un primer pagament de 298,6 milions d’euros, dels 1.000 en què s’ha valorat la concessió del servei d’aigua durant els pròxims 50 anys.

Agbar havia presentat recurs contra aquest organisme de Presidència –que vetlla per la competència i la transparència en la contractació pública del Govern– ja que va considerar que l’oferta tècnica d’Acciona incomplia les condicions establertes als plecs del concurs pel fet que modificava el calendari d’execució d’obres i posposava les inversions exigides, cosa que, per a la companyia d'Ángel Simón (president d'Agbar-Suez) havia de ser motiu d'exclusió. Acciona es va adjudicar el concurs gràcies a les seves tarifes més baixes (va proposar 0,7088 cèntims per m3, davant els 0,79 d’Agbar), i es va comprometre a mantenir els 222 llocs de treball actuals durant els 50 anys que duri concessió.

Segons esmenta La Vanguardia , per a l'OARCC aquest sol fet “vulnera els principis d’igualtat, no-discriminació i competència”, ja que el Departament de Territori i Sostenibilitat, dirigit llavors per Lluís Recoder, va donar la puntuació de zero a l’empresa Acciona, que hauria traspassat els límits de referència De fet, la Conselleria va reconèixer que Acciona "modificava la distribució anual de les inversions respecte a la proposta formulada al plec, situant algunes actuacions en un horitzó temporal superior al de referència”, raó per la qual va puntuar amb zero aquest apartat.

“No se li pot escapar a aquesta OARCC que ajornar obres és una variant que influeix en la tarifa que aplicarà l’empresa concessionària” i per tant “afecta el resultat econòmic final de l’oferta”. Als plecs, “el límit material és estricte i no admet flexibilitat”, cosa que a parer seu “explica l’exclusió del licitador que no el compleix i per la qual cosa s’ha d’exigir diligència als licitadors en presentar i documentar les seves ofertes”.

La resolució de l’OARCC anul·la tots els actes administratius i ordena remuntar les actuacions al moment anterior que es va produir l'adjudicació, però serà la Conselleria de Territori, qui hagi de tornar a fer l’adjudicació, i aixequi qualsevol tipus de suspensió que hi hagués sobre aquest procediment.

Acciona recorrerà contra la resolució de l’OARCC en la via contenciosa administrativa davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Mentrestant, el contracte és firmat i vigent, després d’haver-se pagat el primer termini. El grup va manifestar la disconformitat amb la resolució i el seu propòsit de dur a terme les accions legals que siguin procedents.

La privatització es va adjudicar a un consorci liderat per Acciona (39%), amb accionistes com el banc brasiler BTG Pactual (39%) i les famílies Rodés i Godia-Torreblanca (un 10% cadascuna).  Precisament, un altre dels elements que argüeix Agbar per demanar l'anul·lació del concurs és la presència de Ferran Rodés al Consell d'Administració d'Acciona, ja que és el president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat (CADS), cosa que el converteix en "alt càrrec" i faria incompatible l'adjudicació a Acciona. Rodés, que és, també, vicepresident d'Havas Media i president del consell d'Administració del diari Ara, participa en el consorci que s'ha adjudicat ATLL a través de l'empresa Acacia ISP, de la qual és administrador

Acciona es va adjudicar el concurs gràcies a les seves tarifes més baixes (va proposar 0,7088 cèntims per m3, davant els 0,79 d’Agbar). I s’ha compromès a mantenir els 222 llocs de treball durant els 50 anys de vigència de la concessió.

COMENTARIS

+2
-0
AI AI AI Ja hi tornem ?
indptista instrumental, 03/01/2013 a les 12:12
CUP canya !!!!!!
+2
-0
Ben fet
Cagondena, 03/01/2013 a les 19:25
No hi entenc, però privatitzar l'aigua em sembla una barbaritat i concedir l'aigua dels catalans a una empresa madrilenya semblaria un acudit si fos la primera vegada que passa una cosa semblant: FCC, etc.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 804
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: