Redacció | Actualitzat el 17/12/2012 a les 15:16h

El 12% de les espècies exòtiques són invasores a Catalunya

Segons EXOCAT, un dels projectes de recerca més complet i exhaustiu dut a terme a l'Estat espanyol, impulsat pel DARP i coordinat pel CREAF

Algunes espècies exòtiques, com les cotorres que encapçalen el Catàleg suara editat, són considerades invasores a Catalunya. Foto: CREAF.

Quantes espècies exòtiques podem trobar avui dia a Catalunya? Quantes d’aquestes es consideren invasores? On podem trobar-les? Gràcies a l’esforç conjunt de l’administració i els investigadors, per primer cop s’ha pogut començar a donar respostes a aquestes preguntes. El projecte de recerca EXOCAT ha estat impulsat per la Generalitat de Catalunya i està sent coordinat pel CREAF amb la participació de multitud d’experts i entitats. La primera fase del projecte ha permès obtenir, per primer cop, una llista exhaustiva de les espècies exòtiques de Catalunya , les quals han estat classificades segons el seu estatus invasor.

De les 939 espècies exòtiques identificades, la major part (el 40%) són espècies que no formen poblacions estables, però ja coneixem 110 espècies (el 12% del total d’exòtiques) que han aconseguit expandir-se de manera àmplia pel territori i reben la consideració d’espècies invasores. D’altra banda, un 18% de les espècies exòtiques sí que han arribat a fer poblacions estables, però encara no han iniciat un procés d’expansió perquè puguem considerar-les invasores. De la resta d’espècies (el 31%) només sabem que han estat introduïdes en el medi natural, però actualment desconeixem el seu estatus real i algunes podrien tenir un gran potencial invasor.

Més de la meitat dels peixos exòtics introduïts a Catalunya es consideren invasors

El pes que tenen les espècies exòtiques en la nostra fauna i la nostra flora és molt diferent segons el tipus d’organisme que considerem. El 65% de les espècies exòtiques presents a Catalunya són plantes, els ocells representen el 16% i la resta de grups es reparteixen el 19% que queda. El percentatge d’invasores varia molt d’uns grups a uns altres. Mentre que en el cas de les plantes la major part són espècies no establertes en el nostre territori i només un 11% es consideren invasores, en el cas dels peixos continentals, més de la meitat es consideren actualment invasors. Això és important, perquè els peixos exòtics competeixen sovint amb espècies vulnerables o endèmiques, i això fa que algunes d’aquestes espècies hagin estat declarades en perill d’extinció.

La presentació, avui, de l'EXOCAT en roda de premsa. Foto: CREAF.

Les regions metropolitanes i les zones litorals són les que concentren més quantitat d’espècies exòtiques

La pròpia definició d’espècie exòtica implica que totes han estat transportades de un lloc a un altre pels humans, sigui de manera voluntària o involuntària. En el cas de les regions metropolitanes i litorals, estem parlant d’un territori molt densament poblat i amb una gran tradició comercial, la qual cosa fa que el moviments d’espècies sigui molt intens i continu. A més, el clima del litoral, suau i benèvol, ofereix molts oportunitats per a que s’instal·lin diferents formes de vida.

El transport i la introducció d’espècies exòtiques en el nostre territori s’està duent a terme des de temps molt antics: cal recordar que espècies tan familiars com el castanyer, la figuera o la rata són, en la realitat, espècies introduïdes des de fa segles, i fins i tot mil·lennis. El problema apareix quan algunes d’aquestes espècies són capaces de reproduir-se i d’expandir-se de manera molt ràpida pel nou territori, i es converteixen en espècies invasores. Des d’un punt de vista ecològic, la competència d’aquestes espècies invasores pels recursos que ofereix el medi pot reduir o desplaçar les poblacions de les espècies autòctones més sensibles. I des d’un punt de vista econòmic, moltes d’aquestes espècies invasores són capaces de causar  danys considerables de tota mena, ja sigui per pèrdues directes en diferents sectors econòmics, com ara l’agricultura, la pesca o la navegació, o pels costos indirectes derivats de la seva gestió.

EXOCAT serà una eina clau per millorar les estratègies de prevenció i control de les invasions biològiques a Catalunya

La llista de les espècies exòtiques de Catalunya és el primer resultat de EXOCAT. Aquest és el punt de partida d’un projecte que té com a objectiu conèixer l’estat d’invasió de Catalunya. A partir de aquí, s’està desenvolupant i implementant el Sistema d’Informació d’Espècies Exòtiques de Catalunya. Aquest sistema serà una eina clau per avaluar el risc d’invasió de les espècies exòtiques, i identificar així els esforços de prevenció i control més adients. Per això, s’han recollit la majoria de les dades disponibles sobre la distribució, la procedència, la via d’entrada i l’estat d’invasió d’aquestes espècies en el nostre territori, i la informació recopilada ha estat revisada pels principals experts del país en aquest tema.

Accés al Catàleg d’Espècies Exòtiques de Catalunya .

Accés a les presentacions del catàleg .


COMENTARIS

+2
-0
La ineficacia de esta y otras tantas cosas
Recortada, 17/12/2012 a les 16:37
Esto debería de haberse creado antes de lanzar un Real Decreto chapucero y que sólo sirve para hacer favores a maigotes e impedir el buen hacer de veterinarios y entidades protectoras. A ver ahora quienes son los coleguitas que van a llenarse los bolsillos con el nuevo invento EXOCAT, capaz de declarar que el visón americano es especie invasora, pero incapaz de cancelar cualquier tipo de actividad peletera.

UN ENGAÑABOBOS ES ESTO! OTRO ROBO MÁS!
+0
-0
Anostrament
Joan Maria Romaní, 18/12/2012 a les 18:03
Voldria saber quin és el criteri per a determinar quan una espècie deixa de ser exòtica i passa a ser "pròpia". Dir que el raïm, l'all, la ceba, la llentia i el cigró són "exòtics" és forçar el significat de les paraules, des del meu punt de vista. Salut!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 546
Agenda
No hi ha cap acte previst a l'agenda
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: